ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЛОВУВА СЪС СТРОИТЕЛНИЯ БОС КРАСИ КАРОТО

Докладвах на премиера за дървената мафия, обяви пред „Биволъ“ Александър Дунчев. Природозащитници призоваха казусът „да не се замита под килима“.

Зам.-министър на земеделието ловува със строителния бос Краси Карото

Имената на бившия изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, на члена на надзорния съвет на „Търговска банка Д“ АД Фуат Гювен и на съсобственика на строителната „Каро Трейдинг“ Красимир Караиванов изплуват в скандала между депутата от ПП „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев и БСП. Източник на „Биволъ“ твърди, че тези милионери са „задкулисието“ на дървената и ловната мафия, с която Дунчев свърза наскоро зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Има и предоставена снимка на Добрев на лов в Унгария в една компания с Краси Карото. Пред медията ни Дунчев опроверга земеделския министър Иван Иванов, че зам.-министър от „Продължаваме промяната“ отговаря за ресора „Горите“. В битката му за спасяване на българските гори Дунчев подкрепиха от “За да остане природа в България”. От НПО-тата поискаха „да не се замитат под килима проблемите“ и призоваха БСП да не възприемат борбата с корупцията в горския сектора като „дестабилизиране на управляваща коалиция“.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, когото депутатът от ПП „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев спомена публично като „задкулисието“ зад дървената и ловната мафия, има гръб от страна влиятелни бизнесмени. За това говори и снимката от Унгария, на която ловува със съсобственика на строителната компания „Каро Трейдинг“ Красимир Караиванов – Краси Карото.

Част от ловните стопанства, вкл. тези на Валентин Златев (Източник: Изпълнителна агенция по горите)

Както информираха през май 2021 г. от НПО-то „Зелени закони“, над 470 000 декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна.

Повечето контролирани от 50 частни фирми, сред които тези на Валентин ЗлатевГриша ГанчевЦоло ВутовРумен Гайтански – ВълкаТодор БатковФуат ГювенГео ДундаровЕмил Димитров, като и строителната компания „Каро Трейдинг“ на Вергил Кацов и Красимир Караиванов от Дупница.

С кого ловува ресорният зам.-министър?

„Биволъ“ получи и снимка на зам.-министъра Добрев (на задния план – вляво) в една компания с двама мъже и Красимир Караиванов – Краси Карото (на първия план – вдясно) по време на лов в Унгария. Бизнесменът е съсобственик на строителната компания с многомилионни държавни поръчки „Каро Трейдинг“. Компания е собственик на държавен дивечовъден участък (ДДУ) „Дяк“ в гр. Дупница към Югозападно държавно предприятие.

Лов в Унгария. Стопанистващите ловни стопанства с ресорния министър, който осъществява надзор над дейността им (Снимка: Биволъ / Facebook)

Според източник на „Биволъ“ Краси Карото е „силно приблицен“ до бившия министър на енергетиката Румен Овчаров (БСП) и до бившия зам.-председател на ДПС Лютви Местан.

Като тези, които са „гръб“ на Добрев източник на „Биволъ“, пожелал анонимност, споменава и още двама от известните ловци, сред които са бившият изпълнителен директор на „Лукойл“ Валентин Златев и съакционерът и член на надзорния съвет на „Търговска банка Д“ АД Фуат Гювен.

“Тера тур сервиз”

Според списъка на „Зелени закони“, фирмата на Валентин Златев – “Тера тур сервиз” стопанисва любимото на експремиера Бойко Борисов ловно стопанство “Паламара” в гр. Шумен (вижте в списъка горе). 

Човекът вляво от Краси Карото е по непотвърдени данни е един от ръководителите на „Дженерали Застраховане“ – Теодор Христов – снимката е вече свалена от неговия Фейсбук профил.

Той според източници на „Биволъ“ е също „приближен“ до шефа на „ЗОК Застраховане“ Александър Личев, който пък е „човек на Христо Ковачки“.

Фирмата, свързана с Христов, Личев и Ковачки „Ви Ай Хънтинг“ стопанисва ДДУ „Мальовица“ към държавното горско стопанство (ДГС) Самоков и още едно ДДУ към ДГС Кости.

„И на този фон ресорният заместник-министър е на лов в чужбина с тези образи!“.

“Каро Трейдинг”

Добрев се е снимал на лов (вижте снимките долу) и с бившия министър на земеделието Румен Порожанов, за чийто заместник е назначен през 2017 г. Интересна е “промяната” на кадъра на БСП, работил преди на същата длъжност в кабинета на ГЕРБ.

Дунчев пред „Биволъ“: Маските падат

По повод наличието на обща снимка на Атанас Добрев с Краси Карото питаме депутата Александър Дунчев: 

„Зам.-министърът е известен с многото си контакти в ловните среди“.

Депутатът е внесъл предложението в ресорната парламентарна комисия в Комисията по земеделието, храните и горите в народното Събрание е подадено предложение за изслушване на министъра на земеделието и храните Иван Иванов от БСП.

Целта е да стане ясно на съответното заседание кой точно защитава дървената мафия. „Започваме да търсим отговорност за нередностите в горите и назначенията чрез парламентарен контрол“, казва Дунчев.

Според депутата представителите на управляващата коалиция в парламента и правителството не може да продължават „да си извъртат главите“, когато се повдига въпросът за корупцията в горския сектор.

Александър Дунчев (Снимка: БГНЕС)

“Показах им как се създават условия за корупцията в горите чрез спорни назначения. Маските падат!”

Дунчев призна, че е докладвал по казуса лично на премиера Кирил Петков преди месец. Но най-подробно се е опитвал да обсъди темата със земеделския министър Иван Иванов и с един от заместниците му Иван Христанов.

“Търговска банка” АД

По думите му има логика гореспоменатите милионери като Валентин ЗлатевКраси Карото и Фуат Гювен да стоят зад зам.-министъра Добрев.

Според Дунчев част от документите по ДДУ-та са изезнали от открития достъп на официалния сайт на ИАГ:

“Пореден пример за политическите протекции върху частните ловни концесионери е свалянето от интернет страницата на Агенцията по горите на годишните доклади от проверките в дивечовъдните участъци”.

Пред БНТ в петък ресорният министър Иван Иванов отрече всички обвинения за скандални назначения по партиен признак в МЗХГ. “За твърденията си, че мафията дърпа конците в Министерството на земеделието, г-н Дунчев трябва да представи съответните доказателства“, заяви Иванов.

Иван Иванов (Снимка: Actualno.com)

Той дори намекна, че един от заместник-министрите е съпартиец на Дунчев. “В Министерство на земеделието екипът е смесен, в неговия състав влиза зам.-министър от “Продължаваме промяната”, който отговаря именно за Изпълнителна агенция по горите и проверките, които извършва тя“, твърди Иванов.

Дунчев обаче го опровергава. „Иван Христанов е от нашата квота, а Добрев се води от тяхната (БСП – бел. ред.)“, казва депутатът от „Продължаваме промяната“ пред „Биволъ“. Дунчев допълва, че ресорът на зам.-министъра Добрев включва непосредствено стопанисването на „Държавните горски и ловни стопанства“.

„Не замитайте проблемите в горите под килима”

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ призова управляващите

“да не прикриват проблемите в горския сектор”, а да започнат “да ги решават”.

“Кадровите смени в регионалните горски звена от последните седмици поставят под риск декларираните в коалиционното споразумение ангажименти за пълна прозрачност и създаване на консултативни съвети в горския сектор, както и принципната заявка за промяна в държавното управление чрез въвеждане на конкурсно начало и независимост на експертното управление от политически натиск”, пише в позицията.

  

Бившият министър на земеделието Румен Порожанов и заместникът му Атанас Добрев откриват ловния сезон на 12 август 2017 г. (Снимки: МЗХГ)

Без да споменават изрично Дунчев, те го подкрепиха по повод необходимостта от публичност.  “В последните дни народни представители оповестиха публично факти за немотивирани уволнения на професионални кадри в сферата на горите, за отказ да се оповестят имената на новоназначените служители и за продължаващи злоупотреби при добива и транспорта на дървесина от държавните гори”, поясняват от НПО-тата.

“Тези проблеми не бяха отречени от министъра на земеделието Иван Иванов, който все още отговаря за горите”.

Според природозащитниците обаче, вместо разговор по същество, от страна на Министерство на земеделието и БСП последвало “омаловажаване на изнесените данни, изместване фокуса на дискусията и клевети срещу този, който ги представи на обществото”.

Еколозите са на мнение, че за първи път от години насам от висока трибуна се посочва «ясно и точно ключов проблем в горския сектор»:

“политическото кадруване, което унищожава професионализма в горите, води до корупция в сектора и създава сериозна заплаха за състоянието на горите”.

Източник: “Зелени закони”

Неоснователни според тях са и спекулациите, че изнасянето на проблемите е «опит за дестабилизиране на управляващата коалиция»: “Прозрачността и професионалистите в горите са основата на доброто управление и опазване на българските гори”.

По отношение на горите според тях липсва напредък по ангажиментите на коалицията, поети с коалиционното споразумение. “Бавят се заложените в Приложение No7: Земеделие. „консултативни съвети на местно (областно, общинско) и национално ниво към държавни и общински горски структури“,

“Не е изпълнен и ангажиментът за „Прозрачност и спазване на конкурсното начало при провеждане на процедурите за подбор на кадри в административните органи и органите на управление и контрол в предприятията с държавно участие.“

“Липсата на адекватна реакция през изминалите дни подкопава и ангажимента „Възстановяване на доверието в държавните структури“.

Те са на мнение, че “неглижирането на споменатите по-горе проблеми поставя на изпитание и основният принцип при формиране на управляващата коалиция – „нулева толерантност към корупция“.

В тази връзка се цитира т. IV.3: „Всяка номинация за министър или заместник-министър трябва да отговаря на два основни принципа, заложени в програмата на мандатоносителя … а именно нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал“.

Прессъобщение на “За да остане природа в България”

“Ще се откаже ли управляващата коалиция от един от основните принципи, около които е създадена?” 

От Коалицията настояха «да се вземат спешни мерки за недопускане на политически обвързани уволнения и назначения на служители по горите и да се пристъпи на практика към осъществяване на залегналите в коалиционното споразумение мерки в областта на горите».

“Биволъ” работи по темата със схемите за унищожаването на горите в България. Очаквайте подробности!