Киев почете Димитър Пешев, а Путин иска „денацификация“

Вече две седмици Русия „денацифицира“ Украйна. Разбирай – руши до основи цивилна инфраструктура, жилищни сгради, детски болници и родилни домове.
В България днес отбелязваме 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март 1943 г. наши сънародници издигат глас в тяхна защита и спират депортацията им лагерите на националсоциалистите. Сред тези достойни българи е Димитър Пешев. Той инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията на българските евреи. Въпреки това, после е осъден от комунистическия Народния съд за “фашистка дейност и антисемитизъм”. След около година, след застъпничество, той е освободен от затвора.
Да се върнем в Украйна.
На 27 май 2018 в Киев е поставена негова паметна плоча на площад, кръстен на негово име. На тържественото откриване присъства кметът Виталий Кличко. Виталий днес се воюва срещу руската “денацификация”.
Тогава националсоциалистите действат с лекота по отношение на понятията и човешкия живот. Днес Путин и кликата му лепят етикети с лекотата, с която това са правили нацистите. И по същия начин се отнасят към човешкия живот. Путин също търси Окончателно решение, но на Украинския въпрос.
Помним героите и презираме агресорите.
Тези, които спасиха нашите сънародници от лагерите на смъртта, ни завещаха да сме непримирими към несправедливостта.
https://www.facebook.com/photo?fbid=10225533049020623&set=a.1101514625605