Позицията за подкрепа на Украйна с нужното й въоръжение, не е „ястребска“, не е „войнолюбска“, не е проява на някакви про-американски крайности.

“Ще дойдем в Киев като нечакани гости… #Путин освободи Чечня, сега ще освободим #Украйна… Аллаху Акбар!”
Най-автентичното лице на режима на #Путин, може би вторият най-влиятелен човек в Кремъл, самодържец на ислямистката теокрация в Грозни.
Защо го коментирам? Защото това лице дава отговор на въпросите „Нужно ли е да подкрепяме въоръжената съпротива на Украйна? Има ли заплаха за държави от ЕС и НАТО, ако Путин успее в Украйна? Има ли морална, но и прагматично-геополитическа причина ЕС категорично да застане на страната на Киев във войната?“, а и още много…
Важно е да се разбере, че позицията за подкрепа на Украйна, в т.ч. с нужното й въоръжение, не е „ястребска“, не е „войнолюбска“, не е проява на някакви про-американски крайности.
Тя е съвсем умерена, разумна, морално оправдана, но и съвършено прагматична. Тази позиция неслучайно се споделя от между 2/3 и 3/4 от гражданите на доста пацифистките общества в Европа.
Единна и стабилна Украйна стои между нас и безпределен варваризъм, между нас и ужасяващите последици от вътрешния разпад на руската империя, в която всеки въоръжен до зъби клоун може да бъде господар на армия и ислямистки главорез. Age of Warlords не е електронна игра, а няколко десетилетия от историята на една разпадаща се източна империя, само преди век. Гражданската война в Русия (предимно на територията на Украйна) също е само преди век и раните видимо не са зараснали.
Ние имаме нужда от единна и свободна Украйна. За да живеем в единна, свободна и богата Европа.