ПРЕМИЕРЪТ УВОЛНИ ЗАМ.-МИНИСТЪР СЛЕД РАЗКРИТИЯТА НА БИВОЛЪ ЗА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ

Имал е контакти с бизнесмени, ходил е на лов. Не е непременно конфликт на интереси, коментира Иван Христанов за уволнения си колега

Премиерът уволни зам.-министър след разкритията на Биволъ за дървената мафия

Министър-председателят Кирил Петков е издал заповед за освобождаване на зам-министъра на земеделието, храните и горите от квотата на БСП Атанас Добрев. Това потвърдиха за „Биволъ“ шефката на пресцентъра на правителството и зам.-министърът на земеделието от квотата на ПП „Продължаваме промяната“ Иван Христанов. Новината идва дни след последната публикация на „Биволъ“ от събота, 26 март 2022 г., в която за втори път този месец споменаваме Атанас Добрев като запознат със схемите на ДПС и ГЕРБ и дървената им мафия за изкупуване на дървесина на минимални цени от държавата, с цел препродаване на пазарни тарифи на крайния потребител. На 11 март „Биволъ“ писа, че Добрев е заснет да ловува със строителния бос от „Каро Трейдинг“ ООД Красимир Караиванов, известен като Каси Карото и хора, близки до енергийния бос Христо Ковачки. По този начин висшият държавен служител, който осигурява контрол върху държавните ловни и горски стопанства според ресора си, същевременно поддържа близки приятелски отношения със собствениците и наемателите на такъв вид стопанства. С освобождаването на Атанас Добрев се отваря пътя за реформа в ловното и горското стопанство, коментира за „Биволъ“ депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев.

Заповедта на министър-председателя Кирил Петков за освобождаване на зам.-министъра Атанас Добрев е подписана на 29 март 2022 г.  Съобщено бе с пресссъобщение часове след първите медийни публикации – и то с едно изречение от пресцентъра на Министерски съвет в 17:16 ч. във вторник.

Запитана дали е свързано с медийни разследвания за т.нар. „дървена мафия“, шефката на Правителствената информационна служба Александра Тренкова коментира за „Биволъ“, че в решението нямало мотиви.

„Не мога да Ви кажа с какво е свързано“, каза Тренкова.

“Прессъобщението” на Министерски съвет за Атанас Добрев (Скрийншот: “Биволъ”)

„А и не сме длъжни да ги пишем, да ги описваме (мотивите за освобождението – бел. ред.)“.

 

„Може би, мотивите могат да бъдат разбрани, ако се поинтересувате в земеделското министерство, ако те знаят и ако те Ви ги кажат“, посъветва ни пиарката на премиера.  Лидерката на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Корнелия Нинова очаквано не отговори на обаждането ни.

Припомняме, че в Атанас Добрев е споменат в скорошното разследване на “Биволъ” от 11 март, озаглавено: “Зам.-министър на земеделието ловува със троителния бос Краси Карото”. А на 26 март медията ни писа, че “Фирмите на ГЕРБ и ДПС източват по 1000 млн. лв. годишно от държавните горски и ловни стопанства” като за сигналите по тези схеми е бил сигнализиран и скандалният зам.-министър от квотата на БСП.

Схемата представява дългогодишна порочна практика с изсичането на горите у нас, която продължава и при новата власт. По предварителни изчисления на ИАГ и депутата Александър Дунчев щетите са източени не по-малко от 20 млн. лв. от 20 държавни горски и ловни стопанства (вижте таблиците долу) само за последните 3-4 месеца от 2022 г.

Зам.-министър пред „Биволъ“ за спорния си колега

 „Всъщност заповедта е от днес, знаете”, каза пред „Биволъ“ зам.-министърът на земеделието, храните и горите Иван Христанов, който също потвърди освобождаването на Добрев.

Свързано било както с „историческите натрупвания“, така и с – медийното отразяване“: .

„То публикациите не са само при Вас, излязоха множество публикации….


Уволненият зам.-министър Атанас Добрев (на задния план) на лов в Унгария със строителния бос Краси карото (на предния план вдясно) Снимка: Архив на "Биволъ"

„Но от друга страна и политическата сила, която го е номинирала, има възможност да прави кадрови промени, за да изпълнява целите си“, каза Христанов.

Зам.-министърът признава, че „има данни, които потвърждават нещата“, които подавалият сигнали депутат от “Пдодължаваме промяната” Александър Дунчев е казвал пред медиите за сектора:

„Те са абсолютно безусловни: и по отношения на сечите, и по отношение на квотите и нормите…“

Според Христанов истината е, че от 3 месеца министерството работи „доста здраво“ само по тези асиметрии, за да ги отстранят.

„Под ние имам предвид себе си – аз отговарям за ИАГ и съм длъжен да приведа тази организация в такъв вид, че да си изпълнява контролните механизми“

Питаме дали е говорил със сочения за „сив кардинал“ и за „Наско Мафията“ бивш вече зам,-министър по повод многобройните нарушения в сектора на дърводобива.

 

1. Добив

Говорили са си “всяка сутрин” – от самото сформирането на кабинета всеки понеделник и четвъртък се провеждали и разговори на ниво министър, зам.-министри, началник кабинет, главен секретар и политически съветници:

„И всички тези проблеми ги обсъждаме, както и мерките за тяхното преодоляване – немалко работа вече беше свършена“.

Но не можел да потвърди за обвързаностите на Атанас Добрев с олигарсите, които са се занимавали с дърводобнива и с дивеча. “Аз такава сигнали не съм получавал отвъд това, което чета във вестниците като изявления на господин Дунчев”, казва Христанов.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Иван Христанов (Снимка: Agri.bg)

“Нямам нито един такъв сигнал. Получавам множество сигнали всеки ден“, категоричен бе зам.-министърът.

„Аз това го разбирам, че той е имал контакти, ходили са заедно на лов…“

„Но в края на краищата когато човек, нека така да го кажем, овластен по един или друг начин, трябва да действа по-предпазливо и да внимава, да не ръси обвинения налявo и надясно“, казва Христанов.

Според него „много лесно неща са истински конфликт на интереси“, могат да ескалират и да доведат до „злепоставяне на човек или група хора“.

„Затова аз ви казвам, аз не съм получавал сигнали и не бих в този момент изразявал мнение, защото много лесно се хвърля етно върху името на някой, после трудно се чисти. И не искам аз да съм този, който го прави“, твърди Христанов.

По повод осъществената проверка от страна на МЗХГ начело с Христанов в гр. Доспат, където както пише в доклад от статия на “Биволъ”, фирма на кмета участва в търговете за дърводобив, зам.-министърът не даде информация:

“За ревизията бих искал да излязат резултатите”.

“Има техническа обработка”, обясни зам.-шефът на земеделското ведомство.

 

2. На корен

„Ако аз имах преки доказателства, щях да действам незабавно – в това отношение аз съм много безкомпромисен“.

„Подготвяме лека полека и конкретни законови промени, защото истината е, че една акция тук, една акция там, няма да решат проблема“, казва още Христанов.

„Ние трябва да решим проблемите радикално – това означава, през Народно събрание“.

От министерството искат подкупи на бизнеса в дърводобива

Иван Христанов твърди, че се разглеждали всички до един от сигналите, които постъпват в МЗХГ във връзка със сектора на дърводобива.

Зам.-министърът дава пример с последният сигнал, който е получил – с директно обвинение към конкретен служител, който е изнудвал представител на бизнеса.

„Аз съм абсолютно сигурен в нарушението, което е направил“:

„Подкуп е подкуп и то доста голям“.

 

3. Прогнозни

„Нека да кажем, че имам достатъчно основания да смятам, че е така“, казва Христанов за случая.

Не можел обаче да разкрие детайлите по казуса, но служителят е бил на ръководна позиция, на „много високо ниво“ в земеделското ведомство.

„Не е зам.-министър, но е буквално под зам.-министър. Първо ниво под политическия кабинет“.

„Аз разбира се, ща, не ща, го подавам към органите, защото не мога да поема упрека, че не укривам сигнали“, казва Христанов.

Атанас Добрев на лов с министъра на ГЕРБ Румен Порожанов през 2017 г.

„Разбира се“, казва, е подаден сигнал към МВР, ДАНС и Прокуратурата. „Аз дето се вика, с ДАНС само днес съм провел пет разговора – на тях им сигнализирам постоянно за всякакви неща, включително и за това“, казва още зам.-министърът от ПП.

Той твърди, че за съжаление не всички от получаваните на всекидневна база сигнали „са верни“. „С удоволствие ще ви дам пример и от днес – една фирма подаде сигнал сутринта, че служител на БАБХ (Българската агенция за безопасност на храните – бел. ред.) им е поискал подкуп, за да ги прикрие в конкретно нещо“.

После се оказало, че самата фирма същевременно е извършила „огромно нарушение“:

„Аз всъщност вече съм сезирал службите, да се заемат“.

„Така че, ние нерядко получаваме сигнали, които са фалшиви и целят да прикрият реалните мотиви на човека, който подава сигнал“, оплака се още зам.-шефът на МЗХГ.

 

4. На склад

Дунчев: Ефектът е от сигналите на бизнеса и медийните разследвания

„С освобождаването на Атанас Добрев се отваря пътя за реформа в ловното и горското стопанство“, коментира за „Биволъ“ пък депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш изпълнителен директор на ИАГ Александър Дунчев.

„Според стотици лесовъди с освобождаването на Добрев се връща надеждата за истинска промяна в горите“.

„Редица разследвания през последната година показаха зловещо източване на стопанствата от олигархични бизнесмени и близки до властта фирми, водещи дол съсипване на горите и унищожение на дивеча“, категоричен е депутатът.

Питаме го как се стигна до отстраняване на зам.-министъра, който е пореден мандат на поста. „Мога да кажа следното: десетки сигнали от служители в горската система и дърводобивни фирми изобличаваха зам-министъра в обслужване на нечисти интереси“, твърди Дунчев.

Сблъсъкт между депутата Александър Дунчев и министъра Иван Иванов (колаж: Mediapool.bg)

Според него благодарение на „редицата медийни разследвания и осветени схеми цената да бъде пазен този човек се вдигна толкова много, че вече беше непосилна за плащане от политиците, които го пазят“.

Той също така смята, че разследванията на „Биволъ“, „Капитал“ и Би Ти Ви са допринесли за уволнението на скандалния зам.-министър, който по време на последния кабинет на Бойко Борисов е бил заместник на земеделския министър Румен Порожанов по квотата на ПП „Атака“.

„В предаването на Цветанка Ризова („Лице в лице“ по Би Ти Ви – бел. ред.) за пръв път го обвинихме в задкулисие и, че трябва да си отиде, за да има надежда в горите“, припомня Дунчев.

„Кумулативно е, първо „Капитал“ нещо ръчкаха, после го споменахме при Цветанка Ризова, после писахте в „Биволъ“, после Марин Николов от bTV го показа в „bTV Репортерите“, също пак написахте в „Биволъ“, обобщи народният представител.

Смяната на Добрев става два дни след като части от доклада за схемите на дървената мафия, изготвен от депутата Александър Дунчев, бяха публикувани в сайта “Биволъ”, констатира седмичникът “Капитал” във вторник.

Обновено: 21:37 ч. на 29 март 2022 г.