Руската окупационна армия унищожи с ракетен удар консулството на Албания в Харков

В неделя, 6 март, ракетен удар на руските окупатори по Харков унищожи почетното консулство на Албания в Харков. Това съобщава https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/russian-strike-in-ukraine-destroys-albanian-consulate/

Консулството издаде доклад за нападението, потвърждаващ, че персоналът му е в безопасност и няма пострадали. Албанското външно министерство вече осъди атаката в Twitter.

На 27 февруари Албания се присъедини към ЕС при налагането на санкции срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна. Активите на 654 лица ще бъдат замразени, а на руските самолети е забранено да влизат в албанското въздушно пространство.

Трябва да се отбележи, че Русия е включила Албания в т. нар. „списък на враговете“ с Черна гора и Северна Македония. Русия обвинява три държави в действия срещу Кремъл.

По-рано почетното консулство на Азербайджан също пострада от вражески обстрел в Харков. Сградата на ул. „Ярослав Мъдри“ е подложена на ракетен обстрел.

Освен това къщи, училища, детски градини и болници в града бяха унищожени от постоянен ракетен обстрел.

Така от началото на инвазията руските нашественици повредиха или унищожиха 202 училища, 34 болници, повече от 1500 жилищни сгради , включително жилищни сгради. Повече от 900 украински населени места са без светлина, вода и топлина.