“БИВОЛЪ“ ПРИЗОВАВА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИГНАЛИЗИРА КЬОВЕШИ

#GPGate, #КъщиЗаТъщи, #ФалираЛиПИБ и други знакови случаи са само част от скандалните кражби с евро-фондове у нас

https://bivol.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%8a-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2.html?fbclid=IwAR1pz2-9M2zLbq_bF2NKjTTYNBUcpPHCFy2LQ6w09E3X2hs3zXxh9M6-k_c

Служебното правителство на Президента Румен Радев има съвсем кратък мандат за действие. Месец и нещо ще бъдат крайно недостатъчни за радикални и трайни промени за разграждане на Статуквуто и Задкулисието в държавата. Но ако желанието и заявените в тази насока намерения на Радев и назначеното от него правителство са искрени и истински, то те имат своя реален шанс. Този шанс е във факта, че цялата информация и документация на държавата ще бъдат поне до втората половина на юли в ръцете на това управление.

Всички архиви, данни, договори, разходи, поръчки, дейности във всички области на икономическата и финансова сфера в България. Следователно за краткия период на своето съществуване Кабинетът на Радев има ресурса и може да събере и да обобщи поне няколко папки със знакови корупционни случаи. Очевидно е, че Прокуратурата в България, начело с назначения Иван Гешев, няма да влезе никога в своето истинско призвание на законоохранителна институция. Тя работи по подрзбиране, като мафиотско-охранителна бухалка на досегашната власт и до момента изпълнява безотказно тази своя дейност. Така че сигнали до Прокуратурата на Гешев е напълно безсмислено да се подават, нито да се разсъждава в тази насока.

Мисията на Европейската прокуратура ще бъде борбата с измамите, свързани с финансите на ЕС. Тя ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Заради това преходното българско правителство според нас дори е длъжно да подготви и обоснове поне няколко официални сигнала за крупни злоупотреби и нарушения с европейски средства до Европейската прокуратура, начело с Лаура Кьовеши. Защото това е единствената възможност за момента да се започнат някакви независими и обективни проверки и разследвания на досегашната власт. Все отнякъде трябва да се започне! Когато системата в България е тотално мафиотизирана на ниво най-висши представители на съдебните институции, то Кьовеши се оказва уникална възможност.

Лаура Кьовеши вече е наясно със ситуацията в България. Тя е била информирана, включително и от Биволъ, за корупционното блато у нас, в което потъват и европейските пари. Кьовеши е първият ръководител на новата институция на ЕС за борба с кражбите и измамите с европари и има амбицията да се докаже и да докаже необходимостта от създаването на Европрокуратурата. Какъв по-подходящ терен от България? Каква по-благодатна почва за защитаване на интересите на общността, законността, необходимостта от нейната структура и избора й на този отговорен пост.

В България има организирани групи за подкрепа на Кьовеши и нейния избор. Очакванията на гражданското общество за нейната роля по разграждане на корупционния модел в страната са огромни, дори хиберболизирани. Без значение от това, добре подготвени и формулирани сигнали до Европрокуратурата, няма да останат незабелязани. Особено ако те са подадени официално от Правителство на Република България, дори и временно.

Мандатът му ще изтече, то няма да има време за фундаментални ревизии, но сигналите до Кьовеши ще бъдат заведени и ще бъдат разследвани, каквото и да се случи на непредсказуемите праламентарни избори! Тяхното разследване няма да зависи от прокуратурата на Мафията, а от Европейската прокуратура и лично под надзора на Лаура Кьовеши. Именно оттам може да започне разплитането и на чорапа на добре изградената и функционираща десетилетия наред престъпна, корупционна мрежа на обвързаностите на властта и организираната престъпност в България. А започне ли да се разплита този чорап- няма да има наистина връщане.

Ако Кабинетът Радев 2 пусне сигнали до Брюксел за съмнения, че родната Мафия се захранва обилно с европейските фондове, то нито президентът, нито който и да било, може да бъде упрекнат в политически пристрастия, защото тези нарушения са много-партийни и в тях има замесени субекти, свързани с всички системни партии на Статуквото. Още по-малко някой ше може да обвини Европейската прокуратура, че в своите разследвания и констатции обслужва нечий тясно-пратиен, политически или икономически интерес у нас!

По груби изчисления, злоупотребите, т.т. кражбите на еврофондове в България за последните 10 г. се изчиляват на около 5 млрд. лв. или до половин милиард на година!

Дали Служебото правителство и лично Румен Радев ще направят този ход и ще подадат топката на Кьовеши, предстои да чуем и видим. Но само това в сегашната ситуация може и ще нанесе реален, траен и поразяващ удар върху Модела #КОЙ! Това е един много силен лакмус за действителните намерения на президентския екип и искреността им пред обществото, че са носители на Промяната! Подаването на знакови сигнали за злоупотреби на досегашните “гнили ябълки” във властта е неопровержим ТЕСТ за личностна, политическа и морална автентичност!

Отказът или маргинализирането на този призив ще бъдат ясен индикатор, че Президентът и назначените от него временно управляващи не желаят никаква прозрачност, никаква външна, обективна и независима намеса в мафиотското ни блато и че действат от други интереси, а не обществените. Ще разберем, дали говорят красиво, а подмолно искат досегашната Омерта да се запази и всичко да се решава тук, вътрешно и според правилата на Cosa Nostra, дори и присъдите, с екзекуцията и смяната на Кръстника!

Няколко сигнала по данни за най-големите злоупотреби са достатъчни

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ е разследвал и публикувал през годините редица неопровержими материали за крупни корупционни практики, свързани с европейско финансиране. През 10-те години от съществуването си медията ни успя да разследва стотици случаи на злоупотреби с бюджетни и европейски средства.

Биволъ открито призовава Президентството и служебния Министър-председател г-н Стефан Янев за незабавно комплектоване на папките, с които да бъде спешно сезиран Главният прокурор на ЕС – г-жа Лаура Кодруца Кьовеши.

Сайтът „Биволъ“ вече внесе официални сигнали до “Комисията Манолова”, които бяха препратени за разследване на Прокуратурата. Поради изказаните по-горе съображения, обаче ние нямаме никакви позитивни очаквания от действията на тази подчинена институция. С разследванията си успяхме да установим редица злоупотреби с европейските средства, сред които са скандалните случаи, които медията ни ограничи до 6 ключови по мащабност разработени скандала на източване на фондовете на ЕС.

 

Президентът Румен Радев (Снимка: БГНЕС)

Комисията “Манолова” покани за пръв път разследващи журналисти да участват в работата на Парламента (Снимка: БулФото)

Служебният премиер Стефан Янев (снимка: Клуб Z)

Биволъ два пъти е посетил през годините Главната квартира на ОЛАФ в Брюксел, за да предостави лично на контрольорите документи и информация по разследванията ни: “ПИБ-Апия” и “Джи Пи Гейт”. За съжаление правомощията на ОЛАФ са ограничени и зависят от действията на българските институции и Прокуратура, които неизменно прикриват подобни престъпления. Абсурдът, че по едни и същи престъпления с европейски пари в други държави, като Германия и Румъния виновните лица са осъдени и арестувани, а в България са на свобода и дори продължават да точат субсидии безнаказано, е показателен. Именно заради този вакуум и пропуск в европейското законодателство, бе решено да бъде създадена и новата институция Европейска прокуратураНие силно се надяваме тя да изпълни своето предназначение и да доведе до край разследването и санкционирането на кражбите на крупни средства, чрез корупционни методи! Началото и на разграждането на бандитския модел в България, в която родната мафия стана в пъти по-богата, силна и могъща именно захранвана с парите на ЕС. Не е заподценяване фактът, че със същите пари практически се финансираха от властта и казионните медии в страната, което реално доведе до безпрецедентното позорно 112-то място в листата на страните по критерия Свобода на медиите и словото в света. 

„Биволъ“ е готов да предостави на служебните министри на финансите, на икономиката, на енергетиката, регионалното развитие, земеделието и околната среда цялата информация, с която разполага, включително документите и записите, с които разполага.

Екипът на „Биволъ“ е отворен за срещи с цел разяснения както с Президента Румен Радев и Министър-председателя Стефан Янев, така и с ресорните министри, отговарящи за съответните проекти и държавни дружества. Медията ни подаде официални сигнали по част от споменатите нарушения в Комисията по проверка (ревизия) към 45-тото Народно Събрание, както и участва в заседанията, касаещи част от въпросните нарушения в държавния сектор.

‘Биволъ” наравно с колегите от други независими медии успяха да поставят някои въпроси на министрите на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и на регионалното развитие – Петя Аврамова, чиито ведомства същвеременно успяха да укрият информация по ЗДОИ, изискана през октомври 2020 г. от “Булгартрансгаз” и ДНСК по повод проекта Турски поток 2. 

Списъкът със сигналите до Европейската прокуратура е отворен

Към изброените от Биволъ предложения, могат да се добавят редица други, като например цялостно разследване на европейското финансиране на Водните цикли в България, в които основни бенефициенти са “наши читави фирми”, такива свързани с Делян Пеевски и други знакови олигархични структури. Европейското финансиране по инфраструктурните проекти, строежа на автомагистралите и пътната мрежа е добре да се провери от Кьовеши, защото там има данни за “потънали” чрез манипулации на обществени поръчки и завишени отчети стотици милиони евро. Апелираме всички, които считат, че призива ни е резонен и необходим да се присъединят към него публично и да изпращат своите писма до Служебното правителство и Президентството, за да се задвижи в много бърз порядък сформирането на работна група, която да подготви и изпрати сигналите за разследване до Евро-прокуратурата и г-жа Лаура Кьовеши!