С жива верига Бургас каза „не на войната” и се поклони пред спасителите на българските евреи

С жива верига на мира и солидарността Бургас отбеляза 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март около паметника на благодарността стотици бургаски граждани образуваха импровизирана верига, за да заявят на света, че сетивата са им будни, паметта е жива и не искат трагизма на миналото да се пренесе в настоящето.

Със специална церемония, организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, морският град почете Деня на спасението на българските евреи от Холокоста и паметта към загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

Да се поклонят пред паметника на благодарността се събраха множество представители на институции, общественици, ученици, граждани, журналисти. Уважението и признателността си към  спасителите на близо 50 000 български евреи  изразиха областният управител Стойко Танков, заместник – кметът Диана Саватева, председателят на общинския съвет Севдалина Турманова,  директорът на РДВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на РУО Бургас Виолета Илиева, лидерът на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, общински съветници, представители на Държавен архив – Бургас, РОЕ „Шалом“ – Бургас, учители и ученици от Английска гимназия, Немска гимназия, Природо-математическа гимназия, Руска гимназия, Гимназия по туризъм и СУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и потомци на спасени евреи и множество граждани.

„Не избледнява урокът по човеколюбие и съпричастност, завещан от нашите предци. Вярвам, че този благороден жест носи своето огромно значение, защото доказва, че с общи усилия може да се сътвори добро и да се даде надежда там, където е най-нужно”, пише в своя поздравителен адрес Румен Радев, Президент на Република България.

Към ритуала с цветя и поздравителен адрес се присъедини и председателят на Народното събрание Никола Минчев.

„Спомняйки си за делото на нашите предци, днес трябва широко да отворим сърцата си, да приемем и да помогнем на всички нуждаещи се. Нека ценим историята си, нека я разказваме и бъдем горди с направеното от дедите ни”, призова Никола Минчев.

Писмо изпрати и посланикът на държавата Израел в България Йорам Елрон: „Спасяването на българските евреи ни учи, че хората са тези, които решават на изберат доброто пред злото, като по този начин имат силата да променят хода на историята. Спасението на българските евреи изпраща ясно послание към идните поколения, че добрата воля може и трябва да надделее на омразата и злото”.

Поздравителен адрес до Център „Алеф” изпратиха и от Комисията за защита от дискриминация.

В емоционално слово Алберта Алкалай, потомка на спасени бургаски евреи и председател на Център „Алеф”, припомни историческия 10 март 1943 година и хората, които осъществиха уникалния акт на човечност да не допуснат трагедията, сполетяла еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.

„Днес е особено важно, тъй като отново историята се раздира и човечността е на изпитание, да си припомним подвига на онези българи, които със спасяването на евреите са допринесли за най-големия морален капитал – да останеш човек в нечовешки времена”, подчерта тя. „На фона на проявените смелост, морал, саможертва, доблест и чест от български депутати, православната църква, интелектуалци и обикновени граждани  още по-отчетливо се открояват призивите за мир и солидарност. Те са доказателство, че обединени от чиста кауза можем да преобърнем историята. Когато в Европа отново се води война и се дават невинни жертви, не можем да останем безучастни”, каза Алберта Алкалай.

Участниците във възпоменателната церемония издигнаха своите призиви за единство, приятелство, взаимопомощ, съгласие и памет.  Хванати за ръце, те образуваха верига на солидарността с надежда, макар и изразени символично, енергията на посланията им да изиграе своята роля за възстановяването на мира.

Учениците, положили своите цветя в израз на съпричастност с проявената почит, се запознаха със спасителите на бургаските евреи в навечерието на паметния ден чрез филма „Да помним”. Документалната лента разказва историята на бургаската еврейска общност и съживява част от миналото на Бургас като град на толерантността и солидарността. Филмът бе показан в СУ „Св. св. Кирил и Методий”, ППМГ, Руска гимназия, Английска гимназия, Гимназия по туризъм, Гимназия „Г. Раковски” и Гимназия по строителство и архитектура.