„БЕЗДЕЙСТВИЕ И ЛИПСА НА ОТГОВОРИ“: ИВАН ГЕШЕВ ОБЕЩАЛ НА ЕВРОДЕПУТАТИ ПРОГРЕС ПО #БАРСЕЛОНАГЕЙТ ДО 15 ДНИ

#КъщиЗаТъщи щели да се конфискуват от НАП, уверил делегацията земеделският министър. Шефът й констатира надутите цени на пътища и земеделскa техника по европроекти

https://bivol.bg/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d0%bb%d0%b8%d0%bf%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b2.html

Николай Марченко

Главният прокурор Иван Гешев е обещал на делегацията на Европарламента от Комисията по бюджетен контрол резултати по казуса Барселона Гейт до 10 – 15 дни. Това обявиха пред „Биволъ“ евродепутатите от Renew Europe София ин’т Велд (Кралство Нидерландия) и Цветелина Пенкова (С&Д / БСП, България) след брифинга в Дома на Европа. Холандската евродепутатка също така информира медията ни (вижте видеото), че е поставяла пред Гешев въпроса за „пачките и кюлчетата“ на Бойко Борисов, а пред министър-председателя Кирил Петков – за неуспешното задържане на експремиера. Възмути се еврроапарламентаристката и от това, че Прокуратурата си затваря очите за информацията на Васил Божков и Цветан Василев по повод злоупотребите на предишната власт. Цветелина Пенкова от БСП потвърди за поставяните въпроси и поясни, че по казуса с Къщи за гости Гешев е говорил за ефективни присъди. Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) увери, че можело да се стигне до и до отнемане на имуществото що касае къщите за гости. Шефът на делегацията Томаш Здеховски пък даде пример на журналистите как в България по неясни причини разходите за пътищата и земеделската техниката, финансирани по европроекти, са поне 2-3 пъти по-високи от пазарните стойности. 

Евродепутатите имаха напрегната мисия в София (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

В делегацията бяха в България между 11 и 13 април взеха участие Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин’т Велд (Renew, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия), Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България), заедно с представители на Еврокомисията и Европейската сметна палата.

Преди да се срещнат с премиера, главния прокурор, вицепремиера Асен Василев и др. институции, в понеделник, 11 април 2022 г., евродепутатите се срещнаха с разследващи журналисти от петте ключови медии в България – Антикорупционен фонд (АКФ)FrogNewsБлагоевград NewsBIRD.bg и „Биволъ“.

На срещата евродепутатите поеха ангажимент за повече правомощия за Офиса на европейския прокурор Лаура Кьовеши, за повече ангажираност на OLAF (Европейска служба за борба с измамите). Също така те се ангажираха с повече внимание към проблема със свободата на медиите в България, с повече прозрачност за собствеността им и с борбата с всякакъв вид цензура и незаконосъобразни съдебни дела срещу журналисти.

#БарселонаГейт: Разкрит до „няколко седмици“?

По време на пресконференцията в сряда шефът на делегацията Томаш Здеховски отговори на „Биволъ“, че по Барселона Гейт главният прокурор е поел ангажимент да представи резултати до „десетина дни“:

„Отговорът беше, че в момента върви разследване“

„То е в сътрудничеството с Eurojust (Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие – бел. ред.). Eurojust е в постоянен контакт с испанските власти и те ще имат повече информация след 10 дни, ако аз правилно си спомням“, обясни Здеховски.

Цветелина Пенкова, С&Д / БСП (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

В разговор с евродепутатките София ин’т Велд и Цветелина Пенкова разбираме, че после главният  прокурор се е отметнал дали толкова бързо се очакват реалните резултати по казуса. 

„Той каза, че ще му трябват 10 – 15 дни, за да информира за резултатите. Но после призна, че може да отнеме повече –  до 2 месеца“, коментира холандската евродепутатка пред „Биволъ“. 

Тя припомни, че Испанската прокуратура е предоставила тази информация на българските колеги „преди около два месеца“.

Припомняме, че според Спецпрокуратурата документите все още се били превеждали:

„Ок, но това демонстрира само по себе си с каква „спешност“ и с какъв „приоритет“ им е този казус“.  

„За Барселона Гейт има индикации, че до няколко седмици, ще има резултат от разследването, което ще бъде публично оповестено“, коментира за „Биволъ“ Цветелина Пенкова.

„Така че, очакваме с нетърпение“.

 

По повод още два резонансни случая като къщите за гости и ремонта на Ларгото в София евродепутатите също са се поинтересували по време на срещата им с Иван Гешев.

„Конкретиката, която попитахте като къщите за гости – там има наказателни процедури, за да могат част от тези средства, с които е злоупотребено, да бъдат върнати на европейските институции“, каза Пенкова.

По отношение на случая с Ларгото, който беше разследван и от ОЛАФ, според Пенкова информацията е, че Европрокуратура е предала становището си:

„В момента случаят отново е върнат в България със съответните разпоредби и трябва да продължи разследването, за да се види какви са злоупотребите“.

Андрей Новаков, ЕНП / ГЕРБ (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Евродепутатът от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков се опита да убеди журналистите и колегите си, че по Къщи за гости едва ли не има свършено правосъдие. По думите му част от средствата били възстановени от републиканския бюджет към европейския:

„И всички бенефициенти, които са се възползвали по неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране и изземване“.

Това е информацията, която делегацията е получила във вторник, 12 април 2022 г., по време на „много конструктивната среща“ с министъра на земеделието Иван Иванов (БСП):

„Тези хора вече са предадени на НАП и средствата ще бъдат събрани оттам“.

 „Въпрос на време е – ако не могат да ги секвестират с някакво недвижимо имущество или парични средства, то би трябвало тези къщи да са обект на такова“, категоричен бе Новаков.

Нидерландска евродепутатка за бездействието на Прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев е „бичувал“ полицията и правителството по време на срещата с евродепутатите, каза пред Биволъ София ин’т Велд.

„На практика, когато питахме какъв е прогресът по делата, които интересуват обществото – нямаше отговор…Нямаше отговор“.

София ин’т Велд, Renew Europe (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Евродепутатката твърди, че е подела и темата за снимките от спалнята на Бойко Борисов.

Дори снимките и да бяха манипулирани, тя е категорична, че „обществото има право да знае“ какво се е случило, защото казусът е от „повишен публичен интерес“.

Тя припомни, че когато е посетила София с друга делегация през септември 2021 г., е питала как върви разследването по случая.

„Идвамe сега, вече е април, питаме и все още няма отговори“.

Задържането на бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ се е коментирало на срещата с Кирил Петков.

„Бяхме информирани от премиер-министъра каква е била процедурата и защо. Аз разбирам, че това не е бил точно арест, а процедура по превенция на изтичане на доказателства“.

„Тоталната липса на каквито и да било действия представлява само по себе безнаказаност“

 

По думите й лицата, които са били на публични длъжности сами би трябвало да имат интерес да докажат невинността си и „да си изчистят името:

„Но те не го правят!“.

Според нея лицата като Васил Божков – Черепа и Цветан Василев „може да разполагат с доказателства“ по някои от нашумелите случаи на корупция в България. Но въпреки това според нея прокуратурата не желае да се заеме с показанията им, демонстрирайки „бездействие и оправдания“.

„Мисля, че по време на пандемията видяхме, че навсякъде по света съдилищата и полицията използват техническите възможности за провеждане на разпити от разстояние и няма никаква причина да не се прави това“,  обобщи София ин’т Велд

Шефът на делегацията: Надувате цените на пътища и техника по европроекти  

Томаш Здеховски, ЕНП (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Чешкият евродепутат Томаш Здеховски  изрази пред журналистите недволството от скандалните цени на пътищата в България, както и на техниката, използвана за реализиране на инфраструктурните и земеделските проекти с европейско финансиране.

Според него в изграждането на някои пътни отсечки или магистрали надвишаването на стойността им е достигала до 3 пъти от реалната пазарна себестойност:

„Обикновено пътищата ви са много евтини. Но понякога когато проектът е с европейско съфинансиране, цената вече беше по-висока, имаше конкретни случаи с конкретни доказателства“.

„В земеделието – ако ти поръчваш някакви селскостопански машини, всеки път вносителите повишават цените с 30%, 40%, 50%. А при някакви специални машини и доста повече – двойни и тройни цени“, казва Здеховски.

Той призова журналистите да използват Гугъл, за да проверяват цените на тракторите и др. селскостопанска техника, която няма как да струва в България 2-3 пъти повече, отколкото в страните от Западна Европа:

„А и властите винаги могат да попитат властите в другите страни какви са цените на някакъв специализиран трактор, например“.

Според него подобните случаи за закупуване на техниката на тройни цени са многократно споменати и при одитите на ЕК в България, където „това се случва“.

„Очакваме българските власти да въведат реални промени в съдебната система и прокуратурата, където досега разследванията не водят до видими резултати“, категоричен бе евродепутатът.

Видеа: Светломир Стоянов за “Биволъ”