“Великден на диализа“ зарадва всички диализни пациенти в Бургаска област

Над 200 пакета с козунаци и храни от първа необходимост достигнаха до пациентите 

Благотворителна инициатива зарадва всички пациенти на диализа в Бургаска област. Кампанията „Великден на диализа“ се организира за първа година от Асоциацията за подкрепа на диализно болни пациенти.

Пациентите получиха подаръчни пакети с козунаци и продукти от първа необходимост. Целта на кампанията беше да подпомогне в тези трудни времена пациентите. От една страна диализно болните пациенти са сред най-рисковите групи в COVID-пандемията, а от друга страна за тях е изключително трудно пълноценно да работят и да живеят нормално, заради процедурите, които трябва да преминават през ден, за да се борят за живота си.

В продължение на месец бургазлии даряваха продукти и средства, с които бяха приготвени пакетите. Кампанията обедини местни бизнеси, депутати и общественици от различни партии и организации, както и стотици граждани.

В дните на Великден доброволци от Асоциацията, начело с управителят й Дончо Златев и члена на Надзорния съвет Златка Атанасова, разнасяха празничните пакети по адреси на пациенти, както и директно във всички диализни центрове в региона.

„Още при първата ни среща със семейството на диализно болен пациент бяхме разтърсени. Съпругата на пациента ни сподели с надежда, че малко след Великден ги очаква трансплантация, защото са им казали, че тя е съвместима за донор на съпруга си. Дано чудото на Възкресението да помогне на това семейство и всичко да мине успешно!“, разказа Златев в социалните мрежи.

При една от срещите им с пациенти, завеждащият лекар на Диализен ценър е споделил, че за пръв път в неговата 41-годишна практика някой идва на крака при пациентите, за да се поинтересува за тях и да направи такъв жест.

„Това те хваща за гърлото и не те пуска. Донякъде от чувство на гордост, а от друга страна от чувство на яд, че е не може да е толкова трудно да се грижим за болните си съграждани! Солидарността е висша ценност, която трябва да върнем в дневния ни ред, за да не забравяме тези хора.“, споделя управителят на Асоциацията.

Асоциацията изказва своите благодарности към партньорите на кампанията – Мини маркети „Гочев“, regiocom Бургас, Интерфууд Средец, NephroLife Бургас, РЗИ Бургас, както и към големите дарители – Константин Бачийски, Георги Дракалиев, Жечо Станков, ИТН Бургас, Вълчо Чолаков, Димитър Бойчев, екипа на сектор палиативни грижи към ЦКОДУХЗ „Св. Стилиан“, мед. сестра Емилия Гюлева и нейното семейство, както и на стотиците бургазлии, които дариха продукти и средства на пунктовете на кампанията.

Мисията на Асоциацията е да работи за осигуряването на висококачествено лечение за диализно болни пациенти. Да работи за повишаване на обществената информираност и образование относно бъбречните заболявания. Да подкрепя научни разработки, които могат да доведат до превенция и борба със свързаните с бъбречните заболявания.