„Мир“ значи Русия да победи Украйна, няма значение, че ни става почти съсед, какво лошо има – тъкмо ще идват повече руски туристи – с танк или без танк – на Черноморието.

Лъжата е по-голям бич от фалшивите новини за публичния дебат и формирането на обществените нагласи. Защото фалшивата новина по-лесно може да бъде опровергана с факт-чек от тезите, в които няма логика и факти, но има приятни за ухото мантри. На тези мантри, изтъкани от митологеми и исторически фалшификации, изучавани в образователната система и разпространявани десетилетия от пропагандата на комунизма са базирани възприятията на огромен брой българи за геополитическите реалности.
Днес те са устойчив електорат на путинофилските партии и политици от двете крайни страни на политическия спектър, гълтат като топъл хляб клипчета, сделани в Москве и лепят хилещи се емотикончета на всеки, който изкаже мнение в съзвучие с европейските ценности.
От тези недра са избрани и техните политици, които прокарват невнятни със своята логика тези в публичното пространство, маскирани като „национален интерес“. За убедителност, тънката струна, на която играят е „евтино“, „мир“, „неутралитет“.
„Евтино“ почти винаги се свързва с евтин газ от „Газпром“ и евтин ток от АЕЦ Белене, които са наш национален интерес.
Тук няма медия, която да зададе въпроса на тези политици:
„Защо беше прекъснат договора за по-евтиния азерски газ?“, „Колко ще струва руският газ като почнем да плащаме и на руски банкови посредници?“,
„Колко ще струва токът от АЕЦ Белене без държавни гаранции и с радиоактивните отпадъци в сметката?“ и т.н.
„Мир“ значи Русия да победи Украйна, няма значение, че ни става почти съсед, какво лошо има – тъкмо ще идват повече руски туристи – с танк или без танк – на Черноморието. Както и украинците да умират, защитени с каски и бронежилетки.
„Неутралитет“ значи ние да не пречим на Русия да победи бързо или най-малкото да не ги дразним, защото има българска диаспора в Украйна, т.е. чакаме руснаците да я пленят и проявят милост, защото България е била неутрална.
Може още безброй бисери на нашите аналогови политици да се изброят, но по-важното е, че човек все по-трудно може да намери разликата между изкуството на лъжата и естеството на тъпотата в тях.
И затова, когато Асен Василев каза истината за мястото на Русия/СССР в нашата история и газова реалност, както никой политик през Прехода – това се усети като ядрена бомба в нашето болно от русофилия общество. И обяви мобилизация от най-висока степен на политици, бизнесмени, медийни клакьори и всякаква агентура за сваляне на кабинета.
По принцип в обществата, които са плен на авторитарните политически традиции, винаги има негласен съюз между тесен политически елит и слабопросветната маса срещу средната класа. Този съюз се крепи именно на раздухвания национализъм, базиран на гореописаните мантри, който в дългосрочен план работи срещу бъдещето на нацията.
Така Путин се опира на безпросветната руска маса, докато средната класа напуска страната. А Китай цензурира проглеждането на все по-образованите и заможни китайци за безобразията на своя елит с мантрите за възроденото величие на поднебесната империя.
Така и у нас – нахранени с исторически митове – ние се кланим меко на дед Иван и искаме твърдо подчинение и признание от македонското „внуче“, че ние сме неговият дед.
Лъжата стана най-продаваната стока на нашия политически пазар по формулата руски пари – лъжа – политически пари прим. Така оперират руските политически активи в чужбина.
https://www.facebook.com/ekanev