САЩ предлагат да охраняват въздушното ни пространство като компенсация за забавянето на договора за изтребителите F-16.

Grigor Lilov

ИМА ПРЕДЛОЖЕНИЕ!
ЩЕ ГО ПРИЕМЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ?
.
САЩ предлагат да охраняват въздушното ни пространство като компенсация за забавянето на договора за изтребителите F-16.
Идеите да използваме старите съветски самолети МиГ-29 са нерационални.
Те са с ограничени възможности, поддръжката им струва все по-скъпо, интеграцията им в структурите на НАТО може да е само половинчата.
Време е да се погребат илюзиите и напъните на наши политици за продължаване на тази политика, която нито пази небето ни, нито икономисва българските пари.
Проблемът е, че нито сега, нито с чаканите 8 първи F-16 ще можем да пазим небето над България.
Нали заради това приехме 4 испански „Юрофайтър“, които извършват еър полисинг заедно с нашите МиГ-29, а през април и май вместо испанците ще летят нидерландски F-35. Освен това френският ядрен самолетоносач „Шарл де Гол“, патрулиращ в Източното средиземноморие, има за задача да подсили югоизточния фланг на НАТО.
Това означава свободни полети над и около Черно море, вкл. и над България и Румъния.
.
Средствата, които ще спестим от МиГ-29 (по мои оценки към половин милиард) трябва веднага, отсега нататък трябва да бъдат пренасочени към закупуване на въоръжения за F-16 и обучение на нова партида пилоти. Същевременно кадрите на нашите военни летища ще придобият опит в обслужването на най-съвременни самолети.
Air Policing-а се прилага в трите прибалтийски държави, в Румъния.
Предложението за американски самолети е една добра съюзническа компенсация.
Ще я приемем ли или ще я отхвърлим?
Защото четиримата министри на БСП в правителството гласуваха срещу чужди самолети в небето ни, срещу нидерландските изтребители. Да си със смъкнати гащи и да откажеш съюзническа помощ означава само едно: национално предателство
*** Бел.: в профила ми съм дал факти кой съсипа армията ни още в самото начало на прехода. Не е НАТО. Всеки , който се появи с такива крясъци – без факти, с които да ми опонира, да се счита за блокиран.