Спомените, които ни правят по-добри

Истински празник на духа сътвори Вивиана Асса с книгата си „Моят Шабат“ по повод първия рожден ден на новата бургаска библиотека

Зрителната зала на бургаската библиотека се оказа тясна да побере множеството, пожелало да изрази впечатленията си от една изключителна бургаска книга – „Моят Шабат“ на Вивиана Асса. Като „моята равносметка“ преведе заглавието Румен Леонидов, който представи авторката. С лека усмивка поетът, публицист и издател призна, че чрез тази книга е разбрал колко малко познава съпругата си. Той изрази удовлетворението си, че „Моят Шабат“ е възприета не само като четиво, което споделя спомени, а и като великолепна литература, достойна за престижната награда на името на Христо Г. Данов.

Като благодари за оказаното признание, Вивиана Асса сподели от своя страна как се е случила тази топла и красива изповед, която събира в многоцветно пано хора, вери, традиции и атмосфера и същевременно изважда наяве най-доброто в човека – и в стария многоетнически Бургас, и в днешния свят.

„Тази книга трябва да бъде прочетена. Заради панорамата, която се открива и пред очите, и пред сърцето“, призова Алберта Алкалай, която е и в родствена  връзка с Вивиана Асса.

Вълненията, предизвикани от прочита на „Моят Шабат“ изразиха още Диана Саватева, д-р Лорис Мануелян, писателката Керана Ангелова, поетесата Елка Василева, а директорът на Гимназията по електротехника, където е учила  Вивиана Асса, и поднесе специален подарък – албум на гимназията, където би могла да се открие тя.

„Един добър свят се прави от добри хора. Бих искала моите внуци да се вълнуват не от стандарта, бита и кариерата, а от характера на преживяванията, с които ще се срещат“, сподели Вивиана Асса, като уточни, че е писала книгата като послание за тях. Но истината е, че тя достига до всеки, който има нужда да отвори вътрешните си сетива и да поиска да бъде част от чистото и светло, което сътворяват любовта и човечността. И да помечтае…