Украински художник откри изложба „Портрети” в Бургас

Изкуството като контрапункт на войната

Украинският художник Волдемир Сторозум представи за първи път в Бургас изложбата си „Портрети“. Изпълнена в техниката „интарсия”, експозицията съдържа 19 портрета на известни творчески личности от Украйна и България.

Изложбата, подредена в галерията на Дружеството на художниците в Бургас, бе открита от Димитър Караненов, почетен консул на Украйна в Бургас .

„В  тежките времена, когато в Украйна се води война, инициативи като тази показват как украинците се адаптират в България и конкретно в Бургас. Защото все пак животът продължава. Убеден съм, че изложбата ще бъде посетена от много украински бежанци. Искам да благодаря на дружеството на бургаските художници, което е домакин на изложбата. Благодарностите ми са отправени  и към украинската диаспора в града, която прави възможен обмена между културите на нашите два народа, включва се активно във всички инициативи и подпомага бежанците в цялата област – от Несебър до Царево”, каза при откриването на изложбата Димитър Караненов.

На откриването на експозицията присъстваха Диана Саватева – зам.кмет „Култура, туризъм и спорт” в Община Бургас и Митко Иванов – председател на „Дружеството на художниците в Бургас”.

„За бургаската художествена общност и за ценителите на художественото изкуство тази изложба, с необичайна техника на изпълнение, е събитие. Показателно е, че  дружеството на бургаските художници отвори това  емблематично място за колеги от чужбина и ни дава възможност да видим творби на автори, които са представители на различни школи.Колкото по-интензивен е обменът в областта на изкуството, толкова повече се обогатяват самите автори. Подобни  инициативи трябва да се насърчават дори и във време на изпитание, защото  когато обществото боледува изкуството е най-добрият лек” , каза Диана Саватева.

Волдемир Сторозум  е родом от Кремянец, но от няколко години живее и твори в Бургас. Творбите в изложбата „Портрети” са част от в проекта „Образ на творчески личности на Украйна“. За изработката им е използвана техниката „интарзия“, която представлява мозайка от дървени парченца или фурнир, залепени върху плоскост, която се полира. Експозицията показва портрети на Лили Иванова, Силвия Кацарова, Любо Киров, на украинските певици Джамала, Руслана, Катерина Бужинская, а до тях се нареждат Майкъл Джексън, Мадона и др.

Изложбата ще остане в галерията на ул. „Александровска” 22  до 14 април.