ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Русия: какво ще бъде ударено този път

Банковият сектор и руската икономика ще пострадат от предстоящите ограничения

Европа се надява да намали доходите на Путин

В неделя, 17 април, на 53-ия ден от пълномащабна война в Украйна , стана известно, че Европейският съюз подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. За западните политици това ще бъде шестият списък с ограничения, които ще се прилагат заради агресията на Кремъл.

Информацията се съобщава от Ройтерс .

Според шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-голямата част от списъка със санкции ще удари руския банков сектор. Отделно тя изтъкна Сбербанк, която сега „държи“ около 37% от целия финансов пазар на Руската федерация – Европа има „специални“ планове за това.

Освен това санкциите няма да заобиколят енергийния сектор, за който Кремъл е толкова загрижен. Най-вероятно Европа най-накрая ще вземе решение за петролното ембарго. Все още не е известно дали ще бъде пълен или частичен, но политиците работят, за да гарантират, че ограниченията за продажба на руски петрол са в списъка със санкции.

„Основният приоритет [на ограниченията] е намаляването на доходите на Путин“, каза фон дер Лайен.

Имайте предвид, че местните експерти подчертават, че невъзможността за транспортиране на петрол и газ до западноевропейските страни за Русия ще бъде истински колапс на икономиката . Ако бъдат приложени подобни санкции, Руската федерация най-накрая скоро ще загуби способността си да финансира войната срещу Украйна.

The Telegraph също така писа как ограниченията за използването на валута в Русия засегнаха обикновените жители на страната-агресор. Мнозина се опитаха да се запасят с пари в брой долари и евро , докато имаше такава възможност.

https://telegraf.com.ua/politika/2022-04-17/5702666-es-gotovit-novyy-paket-sanktsiy-protiv-rossii-po-chemu-udaryat-v-etot-raz

Превод: Авантаж