Конкурсът на „Алеф” се разпространи в осем държави

Младежка надпревара популяризира зад граница подвига на България за спасяването на евреите

Две авторитетни журита ще оценяват литературните творби

Изтече крайният срок за включване в Деветия международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. За участие в надпреварата свои творби изпратиха млади разказвачи от 8 държави: България,  Австрия, Германия, Словакия, Полша, Латвия, Унгария и Израел.

Темата „Необикновени постъпки на обикновени хора” се яви литературно-историческо предизвикателство за 170 ученици, които се обърнаха към миналото и в мрачните страници на Холокоста потърсиха проявления на човечност, смелост и жертвоготовност. Те прехвърлиха мостове от незабрава към бъдеще и в контекста на днешната реалност дадоха нов смисъл на морални категории, за които минало време няма. В своите разкази младите творци направиха нов прочит на историята и давайки воля на въображението си интерпретираха истински истории на реални хора, част от които са открили сами.

Конкурсните творби са предадени на двете журита – българско и международно, които ще направят своята селекция и ще определят номинациите, от които ще бъдат излъчени крайните победители.

Разказите на участниците от България ще бъдат оценени от Радостина Николова – старши експерт в Министерството на Образованието и Науката, Румен Леонидов – поет и издател, Георги Бърдаров – писател, специалист по етнорелигиозни конфликти, Асен Йорданов – журналист и поет и Алберта Алкалай – председател на център „Алеф” и основател на конкурса.

Творбите на чуждестранните участници ще журират Веред Елрон – културно аташе в посолството на държавата Израел в България, Дорота Фатер – директор на полското училище към Посолството на Полша в България, Ивана Марксфелдова от политическия департамент на президента на Словакия, Саша Зуркоф–публицист и издател на вестниците „Wienheute“, „Neue Donau Zeitung“ и член на Пресслужбата на Бюрото на ООН във Виена и  дфн Дьорд Сонди, унгарски писател и преводач.

По утвърдена традиция отличените от двете журита млади творци ще пристигнат в Бургас на разноски на организаторите, за да участват във финалните събития на конкурса – тридневен Международен литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” от 26 до 29 юни 2922 година.  Тържествената церемония по награждаване ще постави неговите заключителни щрихи. Победителите в конкурса ще получат парични и предметни награди, а не по-малко привлекателни са моралните стимули – възможността за получаване на нови знания в предвидените литературни работилници, посещения на емблематични места,  създаване на нови приятелства, запознанство със стойностни творци на изкуството, като писателят Георги Господинов, носител на най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“, писателят Георги Бърдаров, удостоен с европейската награда за литература за 2021година и любимият на всички поколения поети драматург Недялко Йорданов.

Номинираните 20 български и 10 чуждестранни автори ще бъдат обявени на сайта на Център „Алеф” в края на април. Техните разкази ще бъдат публикувани в сборник, който вече няколко години е неизменен помощник на преподавателите по история по темата за Холокоста. Разказите въздействат по особен емоционален начин върху връстниците на авторите и поради това са  препоръчани от МОН за ползване от учители и ученици в учебните часове и ежегодната кампания „Урок по достойнство”.

Темата за Холокоста, която е в основата на литературния конкурс през годините се оказва все по-актуална. „Алеф” приключва равносметката на своите девет издания на надпреварата с над 1500 участници до този момент  и с убеждението, че тя е и ще продължи да бъде оптимално предизвикателство за размисъл, съпричастие и форум за изява на творчески заложби.

Конкурсът традиционно се провежда с подкрепата на Община Бургас, със съдействието на МОН, под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на посолствата на Израел, Германия, Словакия и Полша в България, Полският институт, Унгарския институт, музеят за история на полските евреи „Полин” във Варшава.