Целият свят видя колко струва нашият лицемерен “евроатлантизъм”.

Посещението на украинския външен министър се оказа земетресение за декорите на нашия политически театър. Грохотът на тяхното падане беше заглушен само от грохота на моралното падение на неговите актьори: безлични безотговорни безгръбначни същества, попаднали случайно в театъра. Върховният главнокомандващ дори надмина себе си с твърдението, че понеже сме имали голяма диаспора в Украйна, не бива да й предоставяме оръжие ?!?
Външният министър на Украйна зададе ребром болезнените въпроси за геополитическата идентичност на нашия елит и така разби на пух и прах семплите му опорни партенки, които нашите микрофонодържащи медиуми, пардон медии, безкритично разпръскват.
Това тридневно (!) посещение обаче, едва ли имаше за цел да предизвика дефилето на нашите политици с “новите дрехи на царя”.
Явно България – а не някоя друга държава – може да предостави тъкмо въоръжението, от което Украйна има нужда днес.
Много хора бъркат лошото състояние на армията ни с отличното състояние на оръжейния ни сектор. Неговият оборот е стигал до 1.5 млрд евро годишно с износ до над 100 страни. Продукцията на Вазовски заводи, Арсенал, Аркус, Емко, Дунарит и др. е търсена по цял свят, особено от зоните с военен конфликт. Известно е, че сме силни в областта на боеприпасите и лекото стрелково оръжие. Без да съм военен експерт, то изглежда особено ценно в открити бойни действия с многочислени войски. Противоракетната и противотанковата отбрана в градски условия изискват един тип оръжия, използвани от по-малко хора със специализирани умения, но на откритата фронтова линия в Донбас – масата на огнестрелния огън има огромно значение.
Затова причината за посещението на Кулеба е една от двете.
Или е дошъл да иска въоръжение, което само България в региона произвежда, но което в момента по политически причини не може да стигне до Украйна – дори чрез трети страни на търговски принцип.
Или България е изнасяла такова въоръжение, но под политически натиск го е спряла, каквато информация за неизпълнен договор се появи. Примерно, и с намеса на ресорния червен министър, смените в Кинтекс и пр.
Аз си мисля за втората причина.
У нас е силен споменът за руската вендета срещу износителите на оръжие за Украйна. Посещението на ГРУ агенти и отравянето с новичок на наш оръжеен търговец, (което прокуратурата отказа да разследва), както и последвалият взрив на негов склад в Чехия – са явно достатъчни в съчетание с други стимули почти цялата ни политическа класа да работи като ударен руски батальон.
И единственият начин за промяна е този въпрос да бъде поставен ребром в парламента. Пред погледа на целия свят, който да види колко струва нашият лицемерен “евроатлантизъм”.
Каквато вероятно е била целта на посещението.
Фейсбук