Оръжия за Украйна от български посредник, търгувал с руска ЧВК

Оръжия за Украйна от български посредник, търгувал с руска ЧВК

Българската оръжейна фирма „Булкомерс КС“ има договор за износ на боеприпаси за десетки милиони евро с краен потребител в Полша. Най-вероятно тези муниции са предназначени за Украйна. Бизнесът на „Булкомерс КС“ обаче има руски корени и регистрирани търговски взаимоотношения с руската частна военна компания /ЧВК/ „Моран Секюрити Груп“, считана за първообраз на зловещата ЧВК „Вагнер“, както и с държавната оръжейна компания на Беларус. Източници на БРРД считат, че изборът именно на този посредник не е случаен и целта е да се забавят и саботират доставките.

Износ за Полша

За „Булкомерс КС“ се заговаря през 2014 г. като контрагент за голяма оръжейна доставка за Украйна. Тогава обаче фирмата все още не е лицензирана и договорът се проваля. Пред БРРД днешният собственик на „Булкомерс КС“ Калоян Станиславов /на водещата снимка вляво/ разказа, че е внасял оръжейни артикули от Украйна, но не е изнасял за тази държава.

„Защо не попитате с какви оръжия Русия води специалната си военна операция в Украйна?“ – така Станиславов контрира въпросът ни дали фирмата му изнася оръжия или боеприпаси за Украйна. Той използва именно терминологията на режима в Кремъл – не война, а „специална операция“, намеквайки, че българско оръжие по някакви пътища стига и до Русия.

Източници на БРРД от оръжейния сектор обаче твърдят, че „Булкомерс КС“ сега е основен посредник при доставките на български оръжия и боеприпаси за Украйна през трети държави, като договорите са за стотици милиони евро. Същите източници твърдят, че доставките се бавят, което изнервя украинската страна и това е била една от причините за необичайно дългата визита на външния министър на Украйна в София.

Редакцията ни разполага с документ за индивидуално разрешение за трансфер на продукти, свързани с отбраната, издаден на „Булкомерс КС“ от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, с идентификационен номер 019512 от 25 март 2022 г. Разрешението е за износ към краен потребител в Полша и е валидно до 25 март 2024 г. В него става дума за стотици хиляди муниции от няколко артикула, произвеждани в България, на стойност десетки милиони евро.

От „Булкомерс КС“ не отговориха на конкретното ни запитване по електронна поща за подробности относно тази доставка.

Руска връзка и процъфтяващ бизнес

Във фирмената история на „Булкомерс КС“ има отчетлива руска връзка. Фирмата е създадена през 2011 г. от Калоян Станиславов и неговата съпруга с 300 лв. капитал и се води дъщерна на „Армстехно“, която пък съществува още от 2008 г.

Фирмата-майка обаче не може да се похвали с успешен бизнес. Заради договори от 2008 г. „Армстехно“ е осъдена години по-късно да връща аванси и да плаща неустойки на „Кинтекс“ – 375 360 лв., както и на държавната оръжейна компания на Беларус „БЕЛВНЕШПРОМСЕРВИС“ – 25 300.00 долара.

През 2015 г. съсобственик в „Булкомерс КС“ става литовецът Аудриус Буткевичиус. Той е бивш зам.-министър на отбраната на Литва.

През 2015 г. е създадена още една фирма с името „Булкомерс СБ“ със 100 лв. капитал, като в нея партньори са Калоян Станиславов,  Аудриус Буткевичиус и руснакът Сергей Юрьевич Тотров.

Тотров е бил собственик на две руски фирми с „Арсенал“ в името, обявени в несъстоятелност.  Тотров и Буткевичиус остават съдружници в „Булкомерс СБ“ до 2019 г., когато продават дяловете си на Калоян Станиславов.

2019 г. се явява рекордна за „Булкомерс КС“, която отчита 59 млн. лв. приходи от продажби. „Булкомерс СБ“ не може да се похвали с такива резултати и според годишните ѝ отчети е по-скоро спяща фирма.

Търговски отношения с първообраза на ЧВК „Вагнер“

На 31 януари 2019 г. Софийски градски съд признава и допуска изпълнение на иск от „Моран Секюрити Груп“ ООД (М.S.G.Ltd) срещу „Булкомерс КС“ за възстановяване на авансово плащане на стойност 21 792 щатски долари на „Моран Груп“, както и съдебни разходи на стойност 5000 щатски долара. Искът е след спечелено дело от „Моран“ срещу „Булкомерс“ в Стокхолмската Търговска Камара по дело с арбитражен номер V 2016 /167. Решението на съда в Стокхолм е окончателно и е от 19.06.2017.

Счита се, че „Моран Секюрити Груп“ е първообраз на ЧВК „Вагнер“, която е санкционирана от САЩ и ЕС. Името на регистрираната в Белиз частна военно-охранителна фирма Moran Security Group се появява в гръмки скандали, като този в Нигерия през 2012 г., когато нигерийската армия задържа 15 члена на Моран за трафик на оръжия.

През 2013 г. зам.-директорът на „Моран“ Вадим Гусев ръководи т.нар. „Славянски корпус“ – наемническа военна група от над 200 руснаци, която официално е трябвало да  охранява петролни обекти в Сирия. На терен обаче бойците са снабдени със стари танкове Т-72 и БТР-и и са пратени на 500 км. да завладеят петролно находище.

По пътя руските наемници попадат в сражение с „Ислямска държава“, в което по чудо дават само няколко тежко ранени. При завръщането им в Русия Гусев и колегата му от „Моран“ Евгений Сидоров са арестувани,  а през 2015 г. осъдени на три години затвор за организиране на наемническа военна структура, което по това време е наказуемо в Русия.

Сред наемниците на „Славянския корпус“, или по-точно на „Моран“, е и Дмитрий Уткин с позивна „Вагнер“. Той е бивш спецназ от ГРУ с чин подполковник, а прякорът му е заради привързаността му към идеологията и естетиката на Третия райх.

След неудачната си сирийска мисия Уткин и други бойци от „Славянския корпус“ не остават дълго без работа – през февруари 2014 г. те са засечени в Крим. Година по-късно от ядрото на „Славянския корпус“ е сформиран самостоятелният отряд „Вагнер“, който се бие на страната на сепаратистите в Донецк и Луганск. През 2016 г. значителна част от отряда е предислоцирана в Сирия.

ЧВК „Вагнер“ няма никаква юридическа регистрация и се счита, че е финансирана и организирана от приближения до Путин олигарх Евгений Пригожин. През 2016 г. Дмитрий Уткин е награден с орден за мъжество и се снима с Путин. През 2017 той става генерален директор на ресторантьорската компания на Пригожин „Конкорд менеджмент и консалтинг“.

Дмитрий Уткин в компанията на други наградени офицери и Путин.

„Вагнер“, Дмитрий Уткин и Валерий Пригожин са санкционирани от САЩ и от ЕС. Отрядът е активен и в момента във войната в Украйна, като неговите наемници се свързват със зверствата в Буча и други населени места около Киев преди изтеглянето на руската армия.

От „Булкомерс КС“ не отговориха на запитването ни какви доставки е трябвало да извършат за „Моран Секюрити Груп“. От „Моран“ също не отговориха на изпратените по имейл въпроси.

Самият факт, че българска оръжейна фирма с руска връзка е била контрагент на тази скандална руска структура в периода след събитията в Украйна през 2014 г. поражда въпроси. А властта и правоохранителните органи трябва да обяснят защо е избран именно този посредник за текущите доставки за Украйна, които официално не са за там, но пък и не пристигат навреме.