Разкритията Дубай: Стопанка на фалшива къща за гости с истински апартаменти за 2 милиона в ОАЕ

Разкритията Дубай: Стопанка на фалшива къща за гости с истински апартаменти за 2 милиона в ОАЕ

 

„Разкритията Дубай“ осветляват сестрите Гергана Симова и Елица Прошенска, по баща Симова, като собственици на луксозна вила и 3 апартамента за 2 милиона долара в Дубай. Симова има къща за гости, която трябва да връща 391 160 лв. европейско финансиране. Двете сестри са спечелили над 1,7 милиона лв. от терен на Столична община, закупен по-рано на 65 пъти по ниска цена на квадратен метър.

Гергана Симова стана публично известна покрай намерението на нейна фирма да застрои градинка в столичният кв. Младост. Фирмата огради градинката и затвори достъпа до станция на метрото. Това предизвика протест на живеещите в района. Семейната фирма „Симов и сие” се появи и във файловете КТБ. Тя е успяла да спаси чрез цесия вложените там 637 хиляди лв.

Елица Прошенска е собственик на вила с РЗП 327 кв.м. и апартамент 327 кв.м. в Damac Hills – The Flora, и апартамент 65.8 кв. м. в Damac Hills – Golf Vista в Дубай. Имотите са оценени съответно 975 000, 547 000 и 220 000 долара.

Гергана Симова е собственик на апартамент 138.55 кв.м. в Damac Hills – Golf Vista оценен на 243 000 долара. Общата оценка на имотите е около 2 милиона долара. Съдейки по паспортните данни, вилата и големият апартамент са придобити след 2011 г. По-малките апартаменти са придобити след 2015 г.

БРРД се свърза с Гергана Симова по имейл и по Viber, но тя не отговори на зададените въпроси как са финансирани покупките в Дубай. Най-вероятно произходът на средствата е законен, тъй като строителната фирма на сестрите „Арт Билд АП“ декларира над 30 млн. лв. нетни приходи от продажби за периода 2007 – 2019 г. Но методите за генериране на тези печалби повдигат въпроси.

„Хранилка за тарикати”

Сестрите Гергана Тодорова Симова и Елица Тодорова Прошенска, по баща Симова, когато са съответно на 28 и 24 г. правят супер успешна сделка с имот по трасето на I-ви метродиаметър в София. Te печелят над 1,7 милиона лв. от Столична община от терен закупен по-рано на 65 пъти по ниска цена на квадрат.

Младите бизнесдами купуват чрез фирмата си „Арт Билд АП” ООД терен с площ 3316 кв. м. за сумата от 80 580 лева. С напредването на строежа на метрото през 2009 г. общината отчуждава 1/3 от имота. Платени са 1 755 489.40 лв. за 1115 кв. м. Това става благодарение на решение на съда, който е увеличил трикратно първоначалната оценка от 508.52 на 1574.43 лв. за квадрат.

Тази и други скандално завишени оценки на имоти са описани в „Хранилка за тарикати” през 2011 г. от Банкеръ.

Къща за гости трябва да връща 319 хиляди лв.

Едноличен търговец „Джи Ес-Хотелс – Гергана Симова“ получава 391 160 лв. еврофинансиране през 2014 г. по проект за преработка на проект на жилищна сграда в апартаментен хотел в Хисаря. Проверка на Държавен Фонд „Земеделие” установява нередности и налага 100% санкция. Това означава връщане на пълната сума на еврофинансирането. По информация към момента, решението е обжалвано и сумата все още не е върната.

Фирмен депозит във фалиралата КТБ спасен с цесия

През 2014 г. семейната фирма „Симов и сие” ЕООД си урежда връщане на вложените 637 хиляди лв. във фалиралата КТБ чрез договор за прехвърляне на вземане (цесия) с „Елит Петрол“ АД. Тогава „Симов и сие” е с капитал 600 000 лв. и съдружници бащата Тодор Стоянов Симов и „Арт Билд АП” ООД на дъщерите му с огромната печалба от Столична община. През 2016 г. „Симов и сие” завежда дело срещу „Елит Петрол“ АД и „Петрол“ АД за неизплатен остатък по договора за цесия.

Източник: ktbfiles.com

Депозитите в банката КТБ, която функционираше като „банка на властта“ се отличаваха с преференциални лихви за фирми от властовите кръгове на ДПС и ГЕРБ, както и за овластени лица. Спасяването на депозитите през цесии беше схема, от която се възползваха привилегировано същите фирми и лица.

Протест срещу застрояване на градинка в Младост

През 2019 г. „Джи Ти Строй“ ЕООД, с едноличен собственик и управител Гергана Симова скандално огражда градинка в столичният кв. Младост и затваря достъпа до станция на метрото. Фирмата е собственик на терена и иска да го застрои. Месеци по-рано общинският съвет е приел план за застрояване и регулация на имота. Планът позволява високо застрояване и изграждане на продължение на улица. Това предизвика протест на живеещите в района. Последва частично разрушаване на оградата и жалба на фирмата до полицията и прокуратурата за вандализъм. Скандала се раззраства и с искане на оставки, съобщава Медияпул.

Международното разследване #DubaiUncovered /“Разкритията Дубай“/ разкрива над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица, които притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай. До момента са публикувани данните за имоти на майката на депутата Делян Пеевски, на строителният бос Велико Желев, на сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и на строителката на павилиона ни за „Експо 2020“ в Дубай Ралица Иванова.

Разследването „Разкритията Дубай“ се опира на данни за над 800 000 записа от имотния регистър на Дубай, които датират от 2020 г. и са получени от C4ADS /Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната, базиран във Вашингтон/. Те бяха споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на недвижимите имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които Le Monde, Süddeutsche Zeitung, датската телевизия TV2 и OCCRP. Като част от мрежата на OCCRP BIRD е българският партньор в проекта.

Водещи снимки: Гергана Симова /Bulgaria ON AIR/, Елица Прошенска и Тано Прошенски /личен профил във Facebook/.