Бургас става международен център за младежко творчество

През втората половина на месец юни Бургас ще стане  международно средище за младежко творчество. Тук, за да се включат в тридневния Международен младежки литературен фестивал „Приятелството- смисъл и спасение“, ще  пристигнат млади творци от България, Полша, Словакия, Германия, Латвия, Израел, Австрия и Унгария. Организатор на фестивала е Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Участниците в него са автори на номинирани разкази от деветото издание на конкурса на „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който тази година е на темата:  „Необикновени постъпки на обикновени хора”. В деветата поред литературната надпревара участваха общо 170 ученици от България и чужбина, впечатлени от проявите на смелост, човеколюбие и себеотрицание  в страшните години  на Холокоста и Втората световна война.  До финалния кръг достигнаха 30 от тях.

Кои ще са победителите в конкурса ще стане ясно на тържествената церемония по награждаване. Тя ще се състои в Международния конгресен център Бургас в последния ден на литературния фестивал – 28 юни 2022 г, вторник от 18 часа.

Конкурсът се проведе в два кръга – за български и чуждестранни участници. Затова организаторите предвиждат по две награди за всяка от класациите. За участниците от България  наградите са: 1 място – 500 лв., 2 място – 400 лв., 3 място – 300 лв. Българските лауреати ще получават и целогодишна ученическа стипендия, съгласно Мреките за закрила на талантливи деца на Министерство на образованието и науката. За чуждестранните участници: 1 място – ваучер за почивка в България, 2 място – 200 евро, 3 място – 150 евро.

През  тази година за първи път бе учредена и награда на публиката. Гласуването се извърши между 1 и 20 май 2022 г. чрез линк под всеки разказ, публикуван в сайта на Център „Алеф”. Носителят на наградата на публиката ще бъде определен според броя харесвания на номинираните разкази и ще бъде оповестен на официалната церемония по награждаване.

Фестивалните дни преди церемонията по награждаването ще бъдат посветени на  литературни четения и работилници, водени от именити български писатели като Недялко Йорданов, Георги Господинов, Георги Бърдаров, екскурзии до емблематичните за региона Остров Света Анастасия и Аква Калиде, вечери на приятелството и др. Специално за участниците във фестивала ще бъде прожектиран български игрален филм на режисьора проф. Иван Ничев, с когото младежите ще се срещнат и беседват веднага след прожекцията. Фестивалът се провежда за първи път и цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни.  Инициативата е на Център „Алеф”, който финансира и цялото пребиваване на младежите в Бургас.

Деветото издание на Международният литературен младежки конкурс се провежда със специалното съдействие на Община Бургас и под патронажа на Министерството на културата и Музея за еврейска история „Полин” във Варшава.

Негови спомоществователи са Министерство на образованието, Дипломатически институт и Държавен културен институт към МВнР, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, хотел „България”, клиника Нефролайф, Триа Сити Център, БМФ Порт Бургас, хотел „Приморец”, Международен Конгресен Център, Порт Флот Бургас АД.