Иван Костов: Борисов, Радев и Сакскобургготски имат поведение на руски агенти

Бойко Борисов, Румен Радев, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и други имат поведение на руски агенти на въздействие и влияние, каза днес пред bТВ бившият премиер Иван Костов. Според него, когато Русия те напада с хибридни атаки, правилното действие не е снишаването. Костов призова да се търси национално съгласие за общи действия. Той препоръча още проверка на службите за зависимости от Русия и постигане на нулева енергийна зависимост от Русия.

 

Костов посочи, че след като Русия е обявила България за неприятелска страна, е започнала истинска хибридна война, допълнена от агресия в сферата на енергетиката под формата на прекъсване на договор за доставка на газ.

 

Той е на мнение, че крайната цел е страната да бъде тласната в нов цикъл от избори, нестабилност и управления от служебни правителства. „Хората не си дават сметка какво значи да си неприятелска държава на Русия. Това означава, че срещу теб могат да се използват всякакви действия и противодейства, които техният закон позволява“, обясни Иван Костов.

Той призова да бъдат поставени под контрол фирмите, свързани с Русия, от които зависи националната сигурност, и посочи като такива „Лукойл“ и „Виваком“. „Виваком“ е руска. Тя е наследник на БТК, там е цялата система за аналогова връзка на Българската армия, която не може да бъде засегната от хакерска атака“, каза бившият премиер. Той допълни, че България е сред малкото държави в Европа, които не са поставили подобни фирми под контрол.

Попитан дали съжалява, че по време на неговото правителство бургаската рафинерия е продадена на „Лукойл“, Костов отговори, че не съжалява, защото компанията е спечелила честен търг. „Те се държаха лоялно към интересите на българската държава до 2007 година. Плащаха си данъците. След това престанаха да плащат данъци, тогава начело на държавата беше тройната коалиция с премиер Сергей Станишев“, обясни бившия лидер на държавата.

 

Костов даде и прогноза за развитието на войната в Украйна. „70% считам, че Русия и Украйна ще направят военна линия помежду си и ще се бият там в продължение на година. Това ще е война на изтощение, а изтощената ще е Русия“, подчерта бившият премиер. За Костов 30% има шанс Украйна да накара Русия да се изтегли по-бързо.

Георги Пауновски