Девети международен ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” официална церемония по награждаване на лауреатите

В препълнената зала на Международния конгресен център – Бургас се състоя официалната церемония по награждаване на лауреатите на Деветия международен ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” . Сред специалните гости на събитието бяха кметът на Бургас Димитър Николов,  Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел у нас, много други чуждестранни гости, както и поетът и почетен гражданин на Бургас Недялко Йорданов.

В конкурса през тази година участваха 170 млади автори от България, Австрия, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия и Латвия. Журито – българско и международно, номинира разказите на 30 от тях.

Целта на Център „Алеф”, който организира и финансира цялото пребиваване на младежите в Бургас, е да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да популяризира уникалния акт за спасяването на българските евреи през Холокоста сред младежите на Европа и света.

В Деветия международен ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за първи път свой победител излъчи и публиката.  В сайта на Център „Алеф”, организатор на надпреварата, бяха публикувани номинираните разкази. За тях в рамките на един месец онлайн гласуваха 4581 читатели.

В Бургас се събраха млади литературни дарования от 9 страни.

Церемонията започна с изпълнение на живо на хита „Алелуя“.

А участниците изписаха с тениските си, на които имаше по една буква логото на фестивала -„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Конкурсът за втори път е международен и това му дава възможност да се превърне в световна трибуна за популяризиране на българския феномен на спасение на евреите през Холокоста и за създаване на трайни ценности сред младите хора на фона на бушуващата само на няколкостотин километра от нас война в Украйна.

Авантаж