И ОТНОВО ТАМ ЩЕ ЗАСЕДНЕ…

И ОТНОВО ТАМ ЩЕ ЗАСЕДНЕ…
.
Премиерът вкара предложенията на Франция за решаване на конфликта ни със Северна Македония не директно в парламента, както се закани, а в Комисията по външна политика.
Неин председател е Венцислава Любенова от партия „Волт“ – част от коалицията в „Продължаме промяната“.
Да ви напомня, че тази дама нарече посещението на украинския вътрешен министър Кулеба така – „визитата на Кулеба е протоколна“ и че почти четири седмици забави разглеждането на предложението за военна помощ на Украйна.
Като съм посочвал, интерес от блокиране на преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС имат двете политически проксилобита: сръбско-руското в Македония и българо-руското у нас.
Дамата-председател е специалист по „международен бизнес” и дълги години е била в Испания като „бизнес анализатор по информационни технологии във фармацевтичната индустрия”. Компанията, в която е работила, продължава да остава неизвестна, липсва професионална биография в Linkedin.
Това е поредната отстъпка на премиера пред лобитата и Задкулисието.
НАРУШАВА СЕ КОНСТИТУЦИЯТА
Аз не смятам, че парламентът трябва да решава този казус. Външната политика по Конституция е дело на правителството, само международните договори и заеми се парафират от парламента.
Както вече посочих в др. постове, нямаме дори думичката „вето“ в Декларацията на парламента – ветото е наложено от правителството на Борисов, а Кирил Петков го разшири до процедура за вето на парламента.
Работата на парламента е да реши най-накрая. Да се произнесе, когато преговорите завършат и всички глави в тях бъдат затворени – т.е. по самият акт на присъединяване на Северна Мекедония към ЕС: да го бъде ли или не, а не по преговорите. Така, както се произнесе за нашето влизане в ЕС.
На практика Кирил Петков с тази крачка се опитва да установи с процедурни хватки неизвестно колко продължително вето, дори и Скопие да клекне. Защото в НС винаги ще има противници на една или друга запетайка.
.
От процедурна гледна точка внасянето във външната комисия е нарушение на съществуващите правила и норми. Всяко предложение за каквото и да е – за закон, за Декларация, за Решения, за някакво обсъждане или парламентарно проверка се внася в парламента, а той преценя как и на кои комисии да го разпредели или направо да го обсъди.
Премиерът няма никакво право да се бърка в оперативната дейност на парламента, забранено му е! Т.е. Кирил Петков за пореден път нарушава Конституцията.
.
__________________________.
Както винаги съм твърдял, и най-свястното правителство в родните условия става заложник на разни интереси – в конкретния случай коалиционни, задкулисни и проксикремълски.
.
Затова ако искаме България да се оправи, трябва да имаме активни действия не в подкрепа на едно или друго лице или партия, а в подкрепа или натиск за определени действия на държавата, на правителството, на прокуратурата.
Това е рецептата: други няма!
Вижте например как успяват еколозите – не с крясъци „запазете природата въобще“, а с конкретика – „да опазим Корал“
Не разбрахте ли най-сетне за толкова десетилетия за какво и как трябва да се протестира?
На Запад се протестира само така! И затова Запада е Запад, а ние – кочина!
Това е реалната помощ за лицата в правителството, които са реформатори. Общественият натиск за едни или други действия е силен инструмент на тези лица в отношенията с коалиционните партньори и инструмент за действителни промени, както се правеше и се случваше в Румъния.
***********
Към симпатизантите на Кирил Петков: призивите се „Дръж се, Кирчо“ не му помагат с нищо. Понеже приемате, че той е реформатор (за мен – сладкодумен лаладжия без кураж), ако искате да помогнете за реформаторството му, подкрепете го за политиките му, които не може да прокара!
Митингувайте за оръжия за Украйна, за диверсификация на доставките на газ, за вето срещу руския петрол, за внасяне на документите за пътната афера в Прокуратурата (все още целият куп не е там), за разкриване на аферите Турски поток, за Белене, за същата или друга политика към Северна Македония, за….
За да може с вашата обществена сила вашият идол да упражни натиск срещу опонентите на такива негови политики.
Митингите „аз харесвам този или онзи“ не са продуктивни. Това, че Кирил Петков ще каже на Корнелия или например на Слави „хората ме харесват“, не му помага. Понеже отговорът е „и ние те харесахме и затова влязохме в коалиция с теб“. Или „сега те харесват, утре ще те проклинат“, какъвто стана случаят с Бойко Борисов.
Протестите помагат за развитието на страната ни, когато защитават определени реформи и действия, а не емоции, когато на тяхна основа премиерът или министърът може да заяви „хората са в подкрепа на това мое искане към вас“.
Иначе не само Кирил Петков, но и всеки премиер ще е кукла на конци в такова коалиционно обкръжение.
Как не го разбрахте най-сетне за толкова години, за толкова десетилетия??!!
Или все ще ви лъжат, че ще ви хванат „голямата риба“?