Над 4000 читатели гласуваха за награда на публиката в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

В Деветия международен ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за първи път свой победител излъчи и публиката.  В сайта на Център „Алеф”, организатор на надпреварата, бяха публикувани номинираните разкази. За тях в рамките на един месец онлайн гласуваха 4581 читатели.

В конкурса през тази година участваха 170 млади автори от България, Австрия, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия и Латвия. Журито – българско и международно, номинира разказите на 30 от тях, сред които читателите трябваше да изберат своя фаворит.

Наградата на публиката от 500 лева  осигури от бюджета си Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда деветото издание на конкурса – тази година на тема  „Необикновени постъпки на обикновени хора”.  Носителят на наградата е определен според броя харесвания на номинираните разкази и ще бъде оповестен на официалната церемония по награждаване на 28 юни 2022 г. от 18 часа в Международния конгресен център в Бургас.

Очаква се награда да връчи министърът на културата Атанас Атанасов.

В годините литературната надпревара се превърна в значим форум за младежко творчество, получи и институционална подкрепа. В деветте му издания досега със свои творби се включиха над 1500 млади автори. Близо 60 са наградените участници. Темата на конкурса всяка година е различна, но целта е една – да накара младите да преосмислят своите ценности и да направят изводите си за бъдещето.

Номинираните авторите на всяко издание на конкурса присъстват на церемониите по награждаване в Бургас, а техните творби се събират в сборник – специално книжно издание. Разказите на 30-те номинирани автори от деветото издание на литературната надпревара ще бъдат публикувани в петото издание на „Алеф” – „Необикновени постъпки на обикновени хора“,  което се очаква да излезе от печат в месеците след излъчването на победителите.

През тази година за първи път церемонията по награждаване на лауреатите е част от Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” -Бургас, 26 – 29 юни 2022 г., организиран от Център „Алеф”. В Бургас ще се съберат млади литературни дарования от 9 страни. Четирите фестивални дни ще бъдат посветени на  литературни четения, беседи и работилници, водени от популярни писатели като Недялко Йорданов, Георги Господинов, Георги Бърдаров, Кристофър Бъкстън екскурзии до емблематичните за региона Остров Света Анастасия и Аква Калиде, вечери на приятелството и други. Специално за участниците във фестивала ще бъде прожектиран игралният филм „Българска рапсодия” на режисьора проф. Иван Ничев, с когото младежите ще се срещнат и беседват веднага след прожекцията. Целта на Център „Алеф”, който финансира цялото пребиваване на младежите в Бургас, е да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да популяризира уникалния акт за спасяването на българските евреи през Холокоста сред младежите на Европа и света.

Деветото издание на Международният литературен младежки конкурс се провежда със специалното съдействие на Община Бургас и под патронажа на Министерството на културата и Музея за еврейска история „Полин” във Варшава.

Негови спомоществователи са Министерство на образованието, Министерството на културата, Дипломатически институт и Държавен културен институт към МВнР, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, хотел „България”, хотел „Приморец”, клиника Нефролайф, клиника „Ню Лайф”, Триа Сити Център, БМФ Порт Бургас, Порт Флот Бургас,  Международен Конгресен Център, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.