Асен Василев: Инструкции от посолства не приемаме, независимо какви са

По думите му на два от коалиционните партньора на „Продължаваме Промяната“ е било подшушвано отвън за евентуално взаимодействие между „Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ на база евроатлантически ценности.

 

„Два от коалиционните ни партньори казаха, че с тях са водени разговори в тази посока дали няма да е добре. Ние ясно сме заявили нашата позиция там. Това за нас би означавало да върнем цялата политика на шкафчета, кюлчета и всичко, срещу което се борим. Това е невъзможна коалиция“, заяви Василев.

 

Според него в зависимост от това на кого президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство, може и да има шанс да се намери мнозинство в този парламент, което да подкрепи съдебната реформа.

 

„За ключовите елементи в нея ни трябват 121 гласа. За КПКОНПИ са 121. Да има магистрат, който да разследва главния прокурор – 121. За избора на ВСС трябва конституционно мнозинство, но това не е и част от програмата с конкретните срокове“, обясни вицепремиерът в оставка.

 

„На никой не му се ходи на избори. Очаква ни много тежка зима и страната има нужда от парламент. Ако отидем на избори в началото на октомври, кабинет ще се сформира в края на октомври. Това означава, че ние ще имаме по-малко от месец, за да подготвим бюджета за догодина. Не е добре за страната да се ходи на избори“, предупреди той, но поясни: „Много по-зле за страната е да се преструваме, че имаме правителство и парламентарна подкрепа за реформи, а да ги нямаме“.

 

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка обяви още, че „Продължаваме Промяната“ не би влязла в разговори с „Има такъв народ“: „Истината е, че ние там видяхме много нелогични решения и имаме нулево доверие към това, че те биха направили необходимите стъпки да се борим заедно с корупцията“.

 

Василев и съпартийците му видяли в партията на Слави Трифонов „единствено спуснати отгоре решения и народни представители, които само натискат копчета“.

 

От думите му стана ясно, че се е стигнало до формална договорка без значение при кого отиде третият мандат от досегашните коалиционни партньори, то вече изготвената законодателна програма да се използва като основа.

 

„Въобще не държа да бъда премиер, но ако има парламентарно мнозинство, то бих бил едно от лицата на такова управление“, посочи вицепремиерът в оставка. За да се тества дали има необходима подкрепа за третия мандат, съпредседателят на ПП предложи да има вид тестов период – до края на месеца да мине законопроекта за изменение на КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционния орган.