Блатни истории от Варненското езеро, Част 3: Как държавата плаща 435 млн. лева за бизнесите на Ахмед Доган

Удълбочаването на плавателните канали на Варненското езеро е последната брънка във верига от необясними държавни помощи за бизнесите на Ахмед Доган, почетния председател на ДПС, свързани с ТЕЦ „Варна“ и прилежащото към него пристанище ТЕЦ Езерово.
Държавните помощи започват веднага след като през 2018 г. Ахмед Доган придобива Пристанището ТЕЦ Езерово от децата на бившия транспортен министър и шеф на Пристанище Варна Данаил Папазов.
Чрез серия светкавични държавни намеси, само за няколко месеца, Пристанище ТЕЦ Езерово е лицензирано и функциониращо и отговаря на всички нормативни изисквания за извършване на претоварна и търговска дейност.
Планове за развитието му в близките години предвиждат инвестиция от 89 милиона евро. Предвижда се и изграждане на нова контейнерна инфраструктура, с която Езерово ще може да поеме 200 хил. т. контейнери на година.
Тези планове са още по-впечатляващи на фона на липсващата складова и транспортна инфраструктура, която ограничава капацитета на държавното пристанище Варна – Запад, и липсата на планове за развитие и модернизация.
Успоредно с работата по новото пристанище се движи и обновяването на самия ТЕЦ „Варна“, така че от следващата година да може да участва с три пъти по-голям капацитет в търговете за предоставяне на студен резерв.
Очакванията са, че за по-малко от две години до скоро неработещият енергиен комплекс на Доган и пристанището към него ще генерират приходи от десетки милиони.