Никое правителство по времето на Прехода не е направило повече срещу руската колона и проруската мафия у нас.

Вчера беше последният Съвет на правителството на Промяната. Много незрящи хора се включиха в медийния хор от партенки срещу него – че нищо не е направило, че оставя тежко наследство, че страната е в хаос.
Всъщност, благодарение най-вече на Kiril Petkov, никое правителство по времето на Прехода не е направило повече срещу руската колона и проруската мафия у нас. Целта на огромна част от действията на премиера бяха насочени именно в тази посока. Особено видно от последното заседание.
Какво имам предвид?
Подходът на премиера беше класиката “следвай парите”.
Парите, които захранват нашата мафия и нейния обслужващ персонал в публичния сектор – съдебна система, регулатори, служби, администрация и медии (!) – са основно от три източника: еврофондовете, българския бюджет и българските енергийни компании.
Мафията може да бъде победена само като й спрат парите.
(1) Еврофондовете свързани с Плана за възстановяне няма как да бъдат усвоявани преди да се приемат законите за КПКОНПИ и разследването на главния прокурор – т.е вече ще е доста трудна досегашната имитация на “реформи” и хвърляне на прах срещу пари.
Отделно, в последния ден на парламента – благодарение най-вече на министъра на правосъдието Надежда Йорданова – беше осигурена възможността за разследване на европейската прокуратура, независимо от Гешев.
Т.е в голяма степен този източник на мафията ще е пресушен.
(2) Бюджет
Мафията се захранва по два начина – от обществени поръчки, най-вече свързани с пътното строителство и чрез отклоняване на бюджетни средства, които не постъпват в бюджета.
Тук, благодарение най-вече на Assen Vassilev бяха спрени течовете към строителните компании от обръчите на ГЕРБ и ДПС.
Благодарение пък на зам.министъра от ПП Иван Христанов беше направен най-големия удар срещу “частната граница” на Капитан Андреево, където стотици милиони се отклоняват от бюджета, за да потънат в частни джобове.
А благодарение на министър Bozhidar Bozhanov от ДБ всички транзакции на бюджета от 2005 г могат да бъдат публично проследени и тепърва ще бъде анализирано неговото източване.
(3) Енергийни компании
Енергийни държавни компании (АЕЦ Козлодуй и Булгаргаз ) купуват от руски компании ядрено гориво и части (АЕЦ) и газ (Булгаргаз), а руската компания Лукойл пък ни продава петролни продукти на завишени цени. Публична тайна е, че част от надценката (откат) остава в уреждащите този скъп бизнес на наш гръб – виж по-подробно вчерашния ми пост.
Тук се развихри лично премиерът Петков.
Първо се зае с Газпром. Българското правителство отказа да плаща с рубли газ, направи всичко възможно да тръгне интерконектора с Гърция, осигури две доставки на втечнен газ и договори още седем танкера. Също така, лично премиерът пътува до Азербайджан да се опита да договори допълнителни количества азерски газ.
Следете сега какво ще направи служебния кабинет – ако блокира интерконектора, върне Газпром и откаже танкерите – ще е пределно ясно на кого служи.
На второ място, правителството започна усилено да търси алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй, като вече са водени преговори с американски компании. Предпоследният ден на премиера мина с посещение в АЕЦ Козлодуй за инспекция на подготовката за смяна на ядреното гориво.
На трето място – Лукойл. Там правителството понесе най-много критики за дерогацията и високите цени. Все пак Лукойл за първи път плати данък печалба. А на последното заседание на правителството се прие постановление, че от началото на декември – съгласно дерогацията на ЕК – спира износа на руски петролни продукти от Лукойл – което силно ще ограничи възможностите за откат към нашите корупционери – “родолюбци”. А нищо чудно и да започне процедура по продажба на рафинерията.
С изгонването на 70 руски агенти – беше разбита или поне съществено разстроена връзката на нашите мафиоти с Русия.
За десерт, след твърдо поведение и инициатива на вицепремиера Borislav Sandov от ДБ, лично премиерът се разходи до ТЕЦ Брикел, а правителството взе решение да го затвори, докато не покрие стандартите за еко безопасност. А Брикел е Ковачки-Доган.
Естествено, мафията отвърна на удара.
Очакваме да видим служебният кабинет не дали, а как ще я обслужи.
Дано да е само до октомври.