След стрелба и преследване: Арестуваха шофьор на сирийски бежанци край Черноморец

Криминално проявен мъж от София, превозващ седем сирийски бежанци е бил задържан от служители на „Гранична полиция“ – Бургас в района преди разклона за Черноморец, съобщи говорителят на ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева.

Около обяд с събота служители от Граничния полицейски наряд, разположен около асфалтовата база край село Маринка, подали сигнал със стоп-палка на водача приближаващ се „Мерцедес“. Шофьорът не се съобразил с палката, подал газ и насочил колата срещу граничарите, опитвайки се да ги прегази. Ускорил скоростта си и се качил на близката детелина. Вместо към Бургас поел към Созопол, а граничният екип се впуснал да го преследва.

Граничарите подали сигнал на втори екип в района на парка „Росенец“. Вторият екип успял да спре агресивно шофиращия водач. Един от полицаите се приближили към „Мерцедеса“, но мъжът зад волана отново подал рязко газ и се насочил към униформения, готов да мине през него и потеглил към Черноморец. Тогава граничният полицай е стрелял с пистолет със стоп патрон по колата. Успял да счупи лявото стъкло, но въпреки това нарушителят не спрял. Бил неутрализиран едва на ок. 200 метра преди разклона за Черноморец. Оказало се, че при счупването на стъклото е получил наранявания на лявата ръка. Прегледан е на място от екип на „Спешна помощ“.

След спирането на „Мерцедеса“ в него са открити седем мъже, нелегално преминали границата на България, които твърдяли, че са сирийци. Задържани са и са отведени в центъра за задържани лица към Гранично полицейско управление – Бургас.

Установена е самоличността на шофьора –54-годишен криминално проявен мъж от София. Оказало се, че е неправоспособен шофьор, книжката му е отнета. По тази причина регистрационните номера на колата са свалени. Мъжът е тестван за алкохол, дрегерът не е показал да е пил. Отказал е тест за наркотични вещества.

Според полицията две седмици по-рано пак на територията на Бургаска област същият мъж е отказал вече веднъж да бъде тестван за употреба на наркотични вещества или техните аналози. По случая е образувано досъдебно производство.

Авантаж по offnews.bg