БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ ИЗПРАТИХА СТОЯН НИКОЛОВ – ТОРЛАКА

„Беше до лудост честен и до невъзможност смел да казва и пише открито“

Близки и приятели изпратиха Стоян Николов – Торлака

Николай Марченко е журналист, специализиран в икономически и международни теми Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“. Почерпете Николай и гарантирайте така неговата авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика.

Стотици близки, приятели и колеги се сбогуваха с журналиста и писател Стоян Николов – Торлака (1979 – 2022), който беше и дългогодишен колумнист на Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Опелото и погребението на Торлака се състояха в неделя, на 7 август, в родния му град Монтана. Припомняме, че Стоян ни напусна изненадващо в четвъртък, на 4 август 2022 г. на едва 42-годишна възраст.

Търновският владика изпрати Стоян Николов в последния му път

Опелото в старата църква на Монтана „Св. Св. Кирил и Методий“ беше извършено лично от Великотърновския Митрополит Григорий, дългогодишен приятел на Торлака.

Да му отдадат почетат дойдоха стотици жители на Монтана и приятелите му от страната.

В рамките на час се изви опашка в парка край църквата от около 50 м на желаещите да се простят с гласа на Северозапада. Съпругата му и майка му приеха съболезнования и от името на целия екип на медията ни.

Великотърновският митрополит Григорий (Снимка: “Биволъ”)

Екип на „Биволъ“ поднесе венец до гроба на Торлака, такива пристигнаха и от Община Монтана и от Регионалната библиотека „Гео Милев“ – Монтана.

Екипът на „Биволъ“ не успя да прочете на място посланието на основателя и директор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Асен Йорданов, затова го споделя в този репортаж за изпращането на Торлака.

Не можахме да го прочетем на място, но Торлака ще го прочете в сайта и в сърцата ни.

„Торлака беше един от нас“

“Стоян Николов – Торлака беше един от нас. Той беше едно от лицата на Биволъ. Защото беше до лудост честен и до невъзможност смел да казва и пише открито, това което мисли. А когато си честен и смел, значи си истински.

Стоян беше истински Човек (с главна буква) и Велик дух, въплътил се в материална форма.

Близките и приятелите се сбогуват с Торлака (Снимка: “Биволъ”)

Затова от Стоян лъхаше на Свобода, и светлината на неговата аура покриваше огромни пространства в космоса на обществената нищета.

Текстовете, книгите и мислите му бяха пророчески и носеха посланието на бъдещето, уж с поглед в миналото. Но това е мисията на всеки, който твори цивилизация. А Стоян е един от Творците на българската и общочовешка цивилизация.

Неговите послания ще останат вечни, те не са подвластни на времето…

Венецът на екипа на “Биволъ”

За мнозина Стоян беше страшен, когато громеше тъмните сили на Злото и Неправдата, но те се бояха от брадвата на неговото слово и не смееха никога да му излязат насреща в открит конфликт. Защото той беше автентичен Торлак, а и истински Биволъ. И когато тези двете се съчетаят в едно, тогава Справедливостта идва като светкавица.

В Словото на Торлака се криеше и божието слово, от което всичко идва и в което е кодирано посланието на Създателя към нашия несъвършен, обречен, прояден от пороци, алчност и омраза свят. 

Това слово ние ще запазим и ще продължим да разпространяваме,

защото в него се таи кодът на Спасителния път и смисълът въобще да присъстваме в Битието. 

Стоян Николов – Торлака (1979 – 2022) Снимка: “Биволъ”

Сега изпращаме тялото му, но Духът му е жив и ние няма да се разделим с него, защото и той няма да ни изостави.

Бъди благословен Торлак, заеми достойното си място вдясно от Създателя и ни пращай понякога по една искрица кураж да продължим борбата за Справедливост и Истина и по една искрица Обич, за да не губим верната посока и пътеводната звезда към Живота! Дълбок Поклон и вечна Благодарност! Скърбим заедно с твоето семейство и близки, защото ти беше част и от нашето осиротяло семейство, мили братко!

От екипа на Биволъ!”

 Снимки: Светломир Стоянов за „Биволъ“