БЛОКАДАТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗАРАДИ ПРЕГОВОРИТЕ С ГАЗПРОМ

Протестната акция на БОЕЦ под прозорците на Гълъб Донев ще продължи до заседанието на кабинета в сряда

Блокадата на Министерския съвет заради преговорите с Газпром

Николай Марченко е журналист, специализиран в икономически и международни теми Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“. Почерпете Николай и гарантирайте така неговата авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика.

Както и бе обявено предварително, гражданското движение „България Обединена с Една Цел“ (ГД „БОЕЦ“) организира тотална блокада на Министерския съвет (МС) заради плановете на служебния кабинет да възобнови преговорите с руския монополист „Газпром“. Протестната вечер на 29 август 2022 г. с блокажа на движението на столичния бул. „Дондуков“ засне фоторепортерът на Сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

 

Движението по бул. „Цар Освободител” поначало бе възможно, но по-късно на мястото се събраха стотици граждани и представители на различни неправителствени организации (НПО).

Протестиращите начело с лидера на БОЕЦ Георги Георгиев настояват за оставката на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

 

От БОЕЦ и партньорските организации поискаха гаранции, че назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Гълъб Донев няма да поднови преговорите с „Газпром”.

Съгласно плана на БОЕЦ под прозорците на служебния министър-председател беше разпънат палатков лагер.

 

Недоволните плануват да останат в него сряда. Тогава ще се провежда редовното заседание на МС тази седмица. Идеята на протестиращите активисти е да блокират входа на сградата на правителството на „Дондуков“, 2.

Протестиращите скандираха: „Тук не е Москва!“, „Стоп на енергийните зависимости от Газпром и Кремъл!“, „Стоп на правителството на Путин!“

„Защо по руската тръба, изградена с български пари, не тече газ от любимия Путин? Путин го разбирам, но рашистите освен стокхолмски синдром, друго да ги тресе не виждам“, написа във Фейсбук Любо Венков от БОЕЦ.

 

Протестната акция стартира малко преди 19 ч., веднага след интервюто на служебния премиер Гълъб Донев за bTV, в което се опита да увери гражданите, че нямало да се подписват нови договори с “Газпром”.

“Целта е да гарантираме отоплителния сезон”, коментира Донев в предаването “Лице в лице”. Според него нямало никакъв “геополитически завой” в действията на служебния кабинет.

Снимки: Светломир Стоянов за “Биволъ”