БЪЛГАРИЯ – ЗЕМЯТА НА ГАЗПРОМ

Факти за политическите лъжи за суверенитет
БЪЛГАРИЯ – ЗЕМЯТА НА ГАЗПРОМ
*** Нямало място на Ревитуса – хайде бе!
.
Няма изненада.
Американско-европейските танкери с американски втечнен газ газ бяха отказани.
За пореден път посочвам американско-европейските, понеже газът е американски, той е поредно отпускане от САЩ на количества за Европа (нови 15 млрд. кубометра), а разпределението на доставките е чрез Директората по енергетика на Еврокомисията с участието на групата за газ от Югоизточна Европа с решаващото присъствие на Гърция.
.
От 7-те броя остана само един танкер – за месец октомври.
Енергийният министър Росен Христов призна, че цената на доставката е много добра. Вероятно и на другите е така, понеже реперът – Хенри хъб в САЩ е със значително по-ниски цени от репера – хъба в Нидерландия.
Обаче и за поръчания единствен танкер с американски втечнен газ нямало слот на Ревитуса – това било (цитат от министъра) „само обещание” и затова ще бъде разтоварен в Турция.
За другите танкери няма слотове и поради тези причини доставката отпаднала, сочат обясненията на властта.
Лъжци!
Нагли лъжци!
И прости лъжци, понеже лъжата се хваща лесно.
Говоря за властта – служебното правителство на Румен Радев и българския министър на енергетиката.
.
💥 Защото ето например какво казва един друг министър!
Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция:
„Напълно завършено е разширението на съоръженията за втечнен газ от САЩ, което ще реши проблема с доставките за гръцките електроцентрали. Освен това, по този начин се гарантират вече договорените доставки на втечнен газ и за БЪЛГАРИЯ!“
Не е казано днес. Не е казано и вчера. Не е казано и завчера. Навреме е казано, за да си осигури България слотовете.
И друго доказателство!
💥Ето какво казва говорител на правителството. Гръцкото правителство.
Янис Иконому, говорител на гръцкото правителство:
„С новият, четвърти, плаващ резервоар в Ревитуса капацитетът за съхранение се увеличава от 225 000 на 375 000 m3 LNG. LNG терминалът може да приеме танкери от 25 000 до 266 000 m3 LNG, което включва най-големите LNG превозвачи в света. Планирано, почти двукратно се увеличава складовата вместимост и се дава възможност за по-нататъшно оползотворяване на инсталациите за повторно преминаване на LNG към газообразна форма. Така се доставя достатъчно природен газ както за гръцкия пазар, така и за съседни страни, посредством съществуващата връзка с България.”
💥А ето какво казва Виктория Нюланд. Знаете коя е тя.
„Това позволява на Гърция да бъде енергиен център не само за вашите нужди, но и за цяла Югоизточна Европа в ключов момент, когато всички в ЕС и дори в Турция разбират, че залагането само на руски нефт и газ е лоша идея.”
.
❗❗❗ Т.е. свободни слотове в Ревитуса има. Стига да се кандидатства за тях.
Правителството и министърът твърдят, че слотове няма.
Затова няма да дам поредно ново доказателство! Ще дам тяхното самопризнание.
❌ Тяхно самопризнание. ​❌
И напълно равнозначно по количества и месеци на танкерите с американски газ по европейското разпределение за България
(цитат от покана за търг):
_____________________________________________________
Уважаеми Партньори,
Булгаргаз ЕАД възнамерява да закупи количества втечнен природен газ (LNG) и ще очаква Вашата оферта в случай на интерес, както следва:
Количество:
• Месец октомври 2022 г.:
1 500 000 MWh;
• Месец ноември 2022 г.:
2 000 000 MWh;
• Месец декември 2022 г.:
2 000 000 MWh;
Възможно е предлагането на частични количества.
Цена DES LNG Terminal, Revythoussa, Greece : реферирана към TTF front month (in EUR/MWh) с посочена отстъпка или реферирана към Henry Hub (HH)
TTFfm = стойността на индекса TTF Front Month, публикувана в Argus European Natural Gas – Daily Natural Gas Market Prices, в колоната, озаглавена „Цена“, за TTF (Title Transfer Facility) за последния работен ден на месеца, предхождащ месеца на доставка. TTF fm e средноаритметична стойност между стойностите „Купува“ и „Продава“ за всеки ден от месеца, за който съответния месец е следващ месец.
 За м. октомври следва да се посочи референция към стойност TTF fm октомври
 За м. ноември следва да се посочи референция към стойност TTF fm ноември
 За м. декември следва да се посочи референция към стойност TTF fm декември
“HH” is the final settlement price (in US$ per MMBtu) for the New York Mercantile Exchange’s Henry Hub natural gas futures contract for the “Month” the month in which the Scheduled Delivery Date falls.
Качество на LNG: да се приложи техническа спесификация
Място на разтоварване: LNG Terminal, Revythoussa, Greece.
Условия за доставка: DES LNG Terminal, Revythoussa, Greece.
Краен срок за представяне на офертите: до 12:00 ч. (българско време) на 16.08.2022 г.
Валидност на офертите: до 17:00 ч. (местно време) на 18.08.2022 г. „
____________________________________________
Търгът беше обявен на 10 август и приключи на 16 август.
С адресат на слота – РЕВИТУСА, където уж нямало да има слотове.
Да питам кои са тези лица и с какво IQ са (коефициент за интелигентност), които хем публично твърдят, че няма слотове на Ревитуса, хем обявяват търг за доставки на втечнен газ на уж липсващите слотове на Ревитуса – за замяна на вече договорените американски количества!
.
Изводът е несъмнен и единствено възможния – на българска земя „добре дошъл“ се каза само на руския газ. Всички останали „газ”-ове, ако не са руски или плод на бартери с руски газ (бартер – размяна на един вид газ с друг) не само не са добре дошли, но и българската врата е затворена за тях с десетки катинари: президентски, правителствени, партийни, личностни…
Вторият извод също е несъмнен: да откажем американски газ по европейско разпределение при изгодните му ценови оферти и сигурност на доставката означава, че България също като Кремъл има списък на неприятелски държави. Единствената разлика е, че Кремъл обяви неговият си списък, а президентът, премиерът, министрите пазят техния си списък в тайна.
.
Министърът заяви, че ще търсят слотове в Турция.
И единствения танкер с американски газ, който ни се доставя, вместо на Ревитуса беше отпратен там.
Каква е причината за тази смяна на терминала?
Само една е – с две особености. Първата е турското енергийно законодателство, което позволява всякакви врътки на родните мошеници в сговор с турските.
Втората особеност е слабо натоварения Турски поток, който всъщност е руска инвестиция и транспортира само руски газ.
Единственият танкер с евтин американски газ, който вместо в Гърция ще се разтовари в Турция, ще бъде заменен на бартер с по-скъпия руски газ (така постъпи и коалиционното правителство, както посочих в няколко поста).
Този руски газ през Турски поток влиза в така наречения „Балкански поток” (потока, който Борисов направи).
.
По този път Газпром доставя неявно газ за България. Както вече многократно посочвам в различни постове по темата, руските доставки фактически не са спрени, както твърдят не само всички упражняващи се досега във властта, но и всякакви уж мастити газови експерти.
Не са спрени, макар че реално Русия прекрати по нейна отговорност и нейно решение изпълнението на подписания договор. Но руският газ продължава да влиза у нас, само ценовата му формула беше сменена с нова: вместо да ни струва досегашните 70% от цената, основана на борсовата цена, сега ни струва на цена 100% борсова цена. Онази борсова цена на хъба в Холандия (над 2500 евро за 1000 кубика), която е много по-висока от цената на хъба в Тексас.
.
Заради това ценово накисване на България и българите Кремъл спря изпълнението на договора. Знаеше, че последствия няма да има – колкото имаше за доставения ни първи негоден атомен реактор за АЕЦ Белене – скрап и за недоставения ни втори реактор (бел.: имам разследвания по темата с документи)
.
Какво е бъдещето?
Посочи го министър Росен Христов (цитат): „предпочитан е тръбният газ, тъй като по този начин се осигурява по-добра устойчивост на снабдяването. Оттук насам усилията ни ще бъдат насочени към сключване на „средносрочни” договори”. (край на цитата)
В случая множественото число е единствено, понеже „средносрочни” е синоним на дългосрочен договор.
С кого?
Ама разбира се, само с „Газпром”
.
България е земя на „Газпром”!
И ние не сме българи, колкото и да се тупаме в гърдите.
Ние сме поданици.
На негово императорско величие „Газпром”!

*** (колажът на герба ни с корона – логото на Газпром)