МВР министър : Полицаи на средно ниво участват в каналджийските схеми

Вчера на брифинг пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви :

Работи се по версия за хора от системата на МВР, които участват в организацията на незаконния трафик.

Днес той допълни картината :

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ. Понякога там се включват и хора, които имат значителни финансови възможности и аз не мога да разбера какво ги мотивира да извършват подобна дейност.

Коментарът му идва след вчерашната тежка катастрофа в Бургас, при която автобус, пълен с нелегални мигранти, уби двама полицаи. На брифинг вчера Демерджиев обеща да се разправи с всички възможни средства с каналджийството. Заговори се за полицейски чадър над тази дейност.

Той разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен.

„Измислени са иновативни методи за разплащане, тоест съответният мигрант трябва да стигне до определена точка, да се документира пристигането му там. И тогава парите от Турция пристигат при този човек в България, който движи съответния канал, но пристигат по доста различни доста екзотични начини. Така че не е много лесно да бъдат проследени. Например носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща по чрез “Изипей“ на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни. За главите на някои от тези групи е имало данни и преди“, поясни Демерджиев.

Едва ли натурализираните сирийци не са знаели, че след Звездец има постоянен пост КПП на Гранична полиция на разклона за с.Близнак и Карнобат, ако са натоварили мигрантите между Малко Търново и Звездец както се твърди … При далавера за около над 20 000 евро не мисля, че този факт не им е бил известен …

Бракуваният уж автобус на  фирмата от Кърджали „Вирджиния-Н“ с фалшивите нидерландски номера явно е разчитал вероятно на някой с пагони да ги осигури поне до Бургас … Свързаните лица със собственика дали не показват и други връзки, които да осигуряват чадър ?!!

Майтап или замитане е твърдението, че 15-годишен е шофирал автобуса-таран, защото е непълнолетен и наказанието му е смешно ?!!