На 15 г. ли е прегазилият полицаите в Бургас Омар? Прокуратурата се усъмни, съдът го остави в ареста

Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот – заяви прокурор Димитър Узунов в съдебната зала

 

15-годишен ли е арестантът на снимката? Това е Омар Мохамед Али Аднан – шофьорът на автобуса с мигранти, убил двама полицаи в Бургас призори на 25 август. Въпроса постави прокуратурата днес, когато мярката за задържане на Омар бе гледана от Окръжния съд в Бургас, съобщи БГНЕС. Магистратите решиха да го оставят в ареста.

Мярката се гледа при открити врата. В залата чрез преводач Омар заяви, че е роден на 21 март 2007 година в гр. Кобан, Сирия, че е неграмотен – не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България живеел в бежанския център в Харманли.

Прокурор Димитър Узунов пледира за най-тежка мярка – „задържане под стража“, защото се касае за тежко умишлено престъпление и законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Той постави въпроса каква е действителната възраст на обвиняемия. Ако е непълнолетен, наказанието е значително по-малко – 6 до 10 г. затвор.

Събраните доказателствата водят до обосновано предположение, че Омар Аднан е извършителят му. То се подкрепя от свидетелски показания.

Омар призна вината си, но твърди, че се е опитал да спре автобуса. Доказателствата сочат точно обратното – че непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България„, заяви Узунов.

Българинът, задържан заради това, че е продал бракуван автобус на каналджиите, бе освободен поради липса на достатъчно доказателства.

С обвинения остават трима души. Те са сирийски мигранти.

https://offnews.bg/