Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст.

В изявление Бъкингамският дворец каза:

 

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре“.

 

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в Балморал на 96 години. Елибазебт II бе на престола 70 години.

 

Семейството й се събра в шотландското й имение, след като опасенията за здравето й нараснаха по-рано днес. От Бъкингамския дворец съобщиха, че лекарите са притеснени за здравословното й състояние и са я поставили под постоянно наблюдение.

 

С нейната смърт най-големият й син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната в траур като нов крал и държавен глава на 14 царства на Британската общност. По-късно тази вечер се очаква и изявление от страна на престолонаследника на Елизабет II.

 

Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство в – и оттеглянето – от Европейския съюз. Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и включително Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г. и назначена от кралицата по-рано тази седмица.

 

Кралицата е родена като Елизабет Александра Мери Уиндзор в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г.