ЛУКОЙЛ – в санкционния списък на Европа! (документи)

БОЕЦ публикуваме документ от Министерството на финансите от 05.09.2022 г., в който е посочено, че ЛУКОЙЛ  е санкционирано лице по Директива №576/2022г. на ЕС.

Писмото на Министерството на финансите е във връзка с предстоящото влизане в сила на забраната за възлагане на обществени поръчки на лица, фирми и компании, пряко или косвено свързани с Русия. Посочва се директно, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД  е лице, обхванато от санкциите. Българската рафинерия е в списъците на компании със забрана за участие, като доставчик по обществени поръчки заради свързаност с Русия. Нещо повече. В чл. 5К от цитираната евродиректива е посочено, че под ограничения се поставят и подизпълнителите, които са свързани с Русия и имат над 10% участие в доставките. Това означава, че ЛУКОЙЛ не може да участва пряко в обществени поръчки, но също така не може да бъде и подизпълнител, или вторичен доставчик на други фирми, участващи в обществените поръчки. 

В документа са видни и още няколко скандални факта.

Министерството на финансите посочва, че по тяхна проверка и справка на Агенция  „Митници“, че „значителна част от доставките на горивата за ШЕЛ, ОМВ и ПЕТРОЛ се осъществяват основно (макар и косвено чрез посредници) от производителя на горива „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ“, което също ги прави недопустими като доставчици по обществени поръчки и договорите с тях ще бъдат в нарушение на европейският регламент. Това е пряко признание от страна да държавни институции за монопол и господстващо положение на ЛУКОЙЛ в България и от друга страна, показва огромната зависимост на страната от рафинерията, която е под руски контрол.

Какво се цели с този документ? 

Преди всичко да се заобиколят санкциите на ЕС, като се използват възможностите за дерогация и бъдат налети стотици милиони държавни средства в ЛУКОЙЛ  през безбройните ведомства, институции и разпоредители с бюджетни средства и сключване на договори за доставки на руски горива, произведени в рафинерията, контролирана от Кремъл.

1. Документът трябва да е публичен, публикуван някъде по сайтовете на Министерски съвет.
2. Санкциите в момента забраняват държавни дружества да търгуват с руски фирми и конкретно с ЛУКОЙЛ. Санкциите не забраняват (има възможност за изключения) покупка на гориво, произведено от ЛУКОЙЛ, но чрез трети лица. Това оскъпява процедурата за държавните дружества и намалява печалбата на ЛУКОЙЛ, както и прекъсва евентуални корупционни вериги.
3.Идеята на този, който е предложил въпросния документ, е тези държавни дружества от списъка с адресатите на писмото (които са купували и искат да купуват от ЛУКОЙЛ), да бъдат изключени от санкциите с довода, че така или иначе са основният производител на гориво. Така ще се заобиколят посредниците и ЛУКОЙЛ директно ще доставя, като ще се запазят печалбите им и корупционните практики и схеми. 
4. На последната страница има линкове, където е написано, че изброените дружества са имали над 68 милиона лева договори с ЛУКОЙЛ за предходната година (но тогава и цените на горивата бяха далеч по-ниски). Това предполага бъдещи договори за стотици милиони. 
5. Митрофанова беше в ЛУКОЙЛ, после ЛУКОЙЛ при Радев и Гълъб Донев.
Два дни след издаването на този документ от Министерството на финансите, Румен Радев се срещна с ръководството на ЛУКОЙЛ. Часове преди това руският посланик Митрофанова посети офиса на ЛУКОЙЛ. БОЕЦ изразяваме своето убеждение, че именно заобикалянето на европейските санкции и директива 576/2022 в полза на ЛУКОЙЛ е основният повод за тези срещи.
Румен Радев: “Лукойл” е важна част от българската икономика - DUNAVMOST.com
За първи път имаме ясна и категорична констатация от европейските институции, че ЛУКОЙЛ  БЪЛГАРИЯ е свързана с Русия и то не само чрез суровината, която преработват. Имаме и доказателство, че зад гърба на ЕС българското служебно правителство на Румен Радев се опитва да заобиколи европейските ограничения и санкции в полза на ЛУКОЙЛ и Русия. Имаме и доказателство за монополно положение на ЛУКОЙЛ в България.
Скандалната среща на Румен Радев с ЛУКОЙЛ бе представена като усилие да се намери решение на проблема с високите цени и инфлацията. Радев и Донев лансират опорката, че компанията, която е под контрола на Кремъл и в ограничителните списъци на Европа, може да спаси българите от инфлацията. Това е абсурдно. Подобен абсурд се вижда и в усилията им да представят ГАЗПРОМ, като единствена алтернатива и възможност за доставка на нужните ни количества газ. Тези действия на Радев и служебния кабинет поставят страната под контрол и зависимост от Русия, обслужвайки интересите на Кремъл и изграждат образа на България като ненадежден партньор за ЕС и НАТО и троянски кон на Путин в Европа.

Документа, с който разполагаме, е от 5 страници и в него са вписани десетки адресати.

Последното изречение е най-скандално и показва „политиката“ на служебния кабинет на Радев по отношение на войната в Украйна. Министерството на финансите определя войната в Украйна, като „дестабилизиращи действия на Русия“. Дори не е специална военна операция, а някакво дестабилизиране. Тази мерзост е непростима. В Украйна всеки ден умират цивилни граждани, жени и деца. И те не са „дестабилизирани“, те са убити във войната, започната и водена от Русия. Дестабилизация е случващото се в България – Русия чрез своите марионетки и петоколонници свали българското правителство и хвърли страната в политическа криза. Дестабилизация е и газовият рекет на Путин, с който се опитва да дестабилизира Европа, включително и България. А случващото се в Украйна е геноцид и война. След думите на Радев, че „Крим е руски“, сега разбираме, че служебното правителство на България е руско.

БОЕЦ ще изпратим този документ в Брюксел и ще изискваме незабавна реакция.

Няма да позволим да ни върнат веригите на руската енергийна робия.

Следващата седмица БОЕЦ продължаваме със своите акции в ДАНС, БУЛГАРГАЗ, МЕ и МО. Следете сайта и страницата ни – когато излезем, ни последвайте!

Битката продължава!

#БОЕЦ