Обикновен путинизъм

ЧИСТКАТА В ПАРТИЯТА НА ПУТИН
„ЕДИННА РУСИЯ“ ПРИКЛЮЧИ
*** Пълна, безпрекословна лоялност е новото условие за членство. Изхвърлени са 15 млн. души *** Останаха 10 млн., поставена е цел да се удвоят. ***
.
15 млн. „съмнителни“ – това число посочиха днес руски медии. Става дума за базата данни с поддръжници на президентската партия „Единна Русия“.
Единна Русия“ приключи прочистването на мобилизационната база от привърженици. За плановете на партията да го прочисти и обнови стана известно през февруари. Тогава Единна Русия анализира състоянието на партийната база от привърженици и стигна до извода, че тя съдържа голям брой хора (около 50%), които се считат за нелоялни в партията.
Прочистването приключи с 15 милиона души, изхъвлени като поддръжници, за да останат 10 милиона напълно, тотално лоялни и предани.
От базата данни са зачеркнати например всички онези, които са харесвали Навални и са го проявили по някакъв начин – коментар, пост, споделяне с др. членове на партията и т.н. Премахнати са и онези, в чието данни има някакво несъвпадение или не са пълни – телефонен номер, дата на раждане, имена, неуточнено IP.
Сега Единна Русия тества технологии за мобилизиране на избирателите за изборите.
За целта партията избра четири пилотни региона, в които се провеждат предизборни кампании: Удмуртия, Сахалин, Краснодарски край (тук в един ден за гласуване на 11 септември ще се проведат избори за законодателни събрания) и Омск (има кампания за избори за градски съвет). Удмуртия, Сахалин и Омск са избрани като трудни територии за партията „Единна Русия“, Краснодарският край – напротив, като регион, който дава постоянно високи резултати.
Според ръководителя на централния изпълнителен комитет на Единна Русия Александър Сидякин, който отговаря за актуализирането на мобилизационната база, ако в цялата страна партията годишно ротира около 10% от секретарите на първичните клонове, то в четирите посочени територии „тази цифра надхвърля 50%“: има половината от първичните клонове в тези региони, ръководени от нови хора, с нова визия за това как трябва да се изгради работата, с нови подходи в рамките на общите задачи.
Гласоподавателите се питат дали са готови да взаимодействат активно с партията. Например, могат ли да бъдат поканени на митинги или други събития. В зависимост от отговора те се записват в „активен“ или „неактивен“. По-близо до изборите на всички такива граждани ще бъде предложено да гласуват за Единна Русия.
За депутатите от всички нива е определен коефициент за привличане на привърженици, който те трябва да изпълнят до края на годината. За едномандатни депутати на Държавната дума той е 1500 души, за списъчни членове – 500. За депутати от законодателни събрания, избрани от области – 500 души, за списъчни членове – 300. Що се отнася до депутатите на Градската дума, всеки един кандидат трябва да привлече 150 симпатизанти, а в листата – 50.
Изключение се прави за онези досегашни избраници, които редовно посещават сепаративните области и окупираните от Русия територии на Херсонска, Запорожка и Харковска области чрез Единна Русия – те не са „строго питани“, споделят фактори в партията пред руската голяма медия РБК.
Според политолози идеята е базата данни да достигне поне 20 милиона души по подобие на броя на членовете на съветската комунистическа партия.