Наградиха участниците в Първия литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

На официална церемония на 13 октомври 2022 г. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека бяха наградени победителите в литературния конкурс на „БМФ Порт Бургас”. Това е първото издание на конкурса , но той вече дава солидна заявка да се превърне в традиция. Темата за връзката между природата и човека, за доброто и как то може да бъде съхранено вдъхнови  106 автори на възраст от 10 до 80 години от 36 населени места в България, Великобритания, Белгия и Канада.

Конкурсът се проведе в две възрастови категории и на желаещите да участват бяха предложени две теми: „Дървото, което разказва приказки” за ученици до 18 –годишна възраст и „Дървото с добрия и лошия плод” за автори над 19 години.  Творбите – стихотворения, разкази и есета бяха оценени от жури в  състав:  Елка Василева – поет и журналист,  Николай Фенерски – белетрист, преводач, есеист и сценарист, носител на множество национални литературни награди и Весела Джунджурова – главен юрисконсулт в „БМФ Порт Бургас”.

Във възрастова група до 18 години, където съвсем естествено доминира приказният жанр, със свои творби се включиха 19 автори, най-младият от които е едва на 10 години. Първа награда получи 17-годишната Християна Германова от Бургас за разказа „Прасковата хамелеон“. На второ място се класира Кирил Димов, на 17 години от Казанлък, който участва в конкурса със стихотворението „Дървото, което разказва приказки”. Третата награда бе връчена на 16-годишната Юлияна  Сакъзова от Ямбол за есето „Дървото, което пише разкази“. Журито определи да бъде връчена и една поощрителна награда. Получи я Виктория  Георгиева, на 14 години от  град Вършец за есето „Дървото, което разказва приказки“.

В категория над 19 години участваха 87 автори. Първа награда бе присъдена на Татяна Йотова от Айтос, включила се в конкурса с есето “Отпечатъци върху бъдещето”. Втора награда получи Росица Гюмлиева от Стара Загора за разказа “Наум с мисия”, а трета се класира Диана Фъртунова от Бургас със стихотворението “Доброспасение”. И в тази категория журито присъди една поощрителна  награда. Тя бе връчена на Димитрина Христова от Силистра за разказа “Майчин инстинкт”.

Отличените в двете категории получиха парични награди и грамоти. Всички 19 участници в категория до 18 години получиха подаръци:  книгите “Мравки и богове” от Стефан Цанев и „Приказка за Стоедин” от  Никола Русев.

На церемонията по награждаването присъстваха част от участниците в конкурса. За тези, които не можеха да присъстват лично, тя бе излъчвана онлайн. Наградените автори прочетоха откъси от своите произведения, а със своите авторски песни своеобразен поздрав към всички участници поднесе младият бард Самуел Мануелян, ветеринарен лекар, посветил се на хобито си – поезия и музика.

Литературният конкурс е част от социалната програма на „БМФ Порт Бургас”АД. Концесионерът на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад” организира конкурса, за да подкрепи  литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности.

„БМФ Порт Бургас” е силно ориентирано към социални кампании. Този конкурс обаче надмина всичките ни очаквания. Темата ни хрумна в Седмицата на гората, когато ние традиционно засаждаме нови дръвчета в района на пристанището. Тя успя да привлече вниманието с посланието си, което макар и метафорично, провокира към размисъл за това, как да съхраним доброто у човека. Ще направим всичко възможно да превърнем конкурса в традиция и всяка година да отправяме нови словесни предизвикателства към изкушените от писането”, каза Весела Джунджурова, член на журито и представител на „БМФ Порт Бургас” АД.

Първа награда в категория до 18 години – Християна Германова
Трета награда в категория до 18 години – Юлияна Сакъзова (вляво), връчва я Николай Фенерски
Първа награда в категория над 19 г.- Татяна Йотова (вляво), връчва я Весела Джунджурова
Втора награда в категория над 19г. – Росица Гюмлиева
Трета награда в категория над 19г. – Дияна Фъртунова