Никой не може да бие ББ по фасаден евроатлантизъм.

Никой не може да бие ББ по фасаден евроатлантизъм. На времето много се натискаше да говори със Зеленски, опита отвсякъде, но украинският президент го отряза, заради Турски поток. Утеши се с разговор с преводач с Порошенко. Защото не е много силен в езиците.
Изобщо в Украйна Борисов е нон грата, токсичен отвсякъде. За това сега се натяга до смях да получи индулгенция за греховете си спрямо Украйнците и за войната, която им отвори благодарение на връзките си с Путин и финансирането на Турски поток.
Хайде малко по-сериозно.
Да се върнем към професионалните стандарти – не е работа на протокола на НС, който изпраща поканите по списък да решава дали да кани или не отделен посланик. Щом е акредитиран у нас, значи сме му дали възможност да работи и протоколът изпраща.
Да, има т.н. институционален бойкот – когато искаме да изразим недоволство от политиката на дадена държава към нас, както в случая заместването ни в „терористичната операция“ на Путин. И тогава съответните посланици или по-общо дипломати не получават срещи в министерства и ведомства, не се канят на мероприятия, като честването на 22 септември, и т.н. Но и в случая има правила по начина за реагиране.
Първо, Министерството на външните работи – протестни ноти, искане на обяснения и обявяване на посланик за персона нон грата.
Второ, горните ходове всички знаем че са утопия докато има служебно правителство и Румен Радев е президент. Но питам що за глупост – ГЕРБ да не влизат на заседание в българския парламент, защото Митрофанова била получила покана. Къде е позицията им за реакция атаката на Кремъл на равнище МВнР и на равнище правителство – там където се обявя персона нон грата. Къде е предложението им за Декларация на народното събрание срещу терористическите съчинения на Путин, а най-добре за обявяване на Русия за терористична държава, както бе решено от ПАСЕ. Та Митрофанова да стане свидетел на низвергването на президента и обявяването на държавата и за терорист, от най-висшия орган у нас.
Изобщо, не гледайте фойерверките на Борисов, защото всички те са с двойно дъно. На времето като искаше да замете греховете си по Турски поток изгонваше руски дипломат. Предварително го беше съгласувал с Бабаков и Москва. За да има пиар карти пред евроатлантиците. И номерът вървеше, Лавров дори се разсейваше и минаваха месеци, докато отвърнат. Междувременно, попълнението в редовете на руското посолство на изгонените ставаше ускорено. Хайде сега да отговорите на въпроса – каква е текущата бройка на руските дипломати, и колко от изгонените 70 руски дипломати имат вече заместници.
В този смисъл ефектът от тези откази от поканване за националната сигурност е почти нулев. Ако забелязахте гонехме показно руски дипломати, но никога не дойде реч за българските граждани, които са им помагали – ятаците и агентите им сред български институции, в армията, службите.
И сега Бойко държи резервен канал за връзка с Путин и вече го е активирал, особено след вчерашния анонс от Москва че ще се строят нови линии на Турски поток.
Надцакването в атлантизма не означава нищо, това което „тежи“ са реалните стъпки. Настояването за позиция на правителството да се изгони Митрофанова, поемането на отговорност за Турски поток и развързването на ръцете на Путин да нападне Украйна, прекъсване на схемите на служебното правителство и Радев при вноса на руски ВПГ, цялостна помощ за Украйна, свалянето на Гешев и реформите в правосъдната система и службите – а това де факто означава изваждането от тях на поставените от Борисов и Пеевски лица, които обслужват руските интереси.
За какво точно Зеленски да говори пред НС? Да призове за пореден път за помощ и НС да се правят на разсеяни? Гласувайте първо това което иска Украйна, пък тогава канете Зеленски? С чужда пита помен, пък и както разбирам Зеленски няма хал хабер от инициативата Бойкова.
И след като не бъде поканена утре в НС, Митрофанова пак ще си остане да плете кошницата си, ще се среща с лидери на парламентарни фракции и депутати русофили, ще подкопава националната ни сигурност.