ОБНОВЕНО: ТОП ФИНАНСИСТ И БИВШ БАНКЕР РЕКЕТИРА И ПРЕБИ ВНОСИТЕЛ НА ЕЛЕКТРОННИ ЦИГАРИ

Предприемачът е пребиван в офиса на бившия шеф на ЗК „Армеец“ Румен Георгиев

ОБНОВЕНО: Топ финансист и бивш банкер рекетира и преби вносител на електронни цигари

Бившият топмениджър на ЗК „Армеец“ Румен Георгиев е участвал в насилие, изнудване и пребиване на предприемач. Случаят е станал на 3 октомври 2022 г. в офиса на фирмата му „Логос ТМ“ на столичния бул. „Витоша“. Същия ден е подаден сигнал до 4-то РПУ в София. Задържани са Румен Георгиев и негов помощник в престъплението – Людмил Стоянов, криминално проявен. Мафиотската разправа е потулена и не е оповестена пред медиите и обществеността. Според вътрешни източници на „Биволъ“, са задействани връзките на Румен Георгиев за влияние в МВР. Бащата на Румен Георгиев е бивш банкер, създател и шеф на „Минералбанк“ и подуправител на БНБ в последните години на комунизма и началото на Прехода. Георгиев – баща е имал тесни връзки с държавното ръководство на СССР и Руската федерация. Самият Румен Георгиев е в УС на Българо-руската търговско промишлена палата /БРТПП/. Биографичната му информация сочи, че също така е бил член на УС на ЦКБ, руската “Татинвестбанк” и ЗК “Итил”, със седалище в Русия. Известно е, че всички тези структури са свързани с варненската групировка ТИМ. 

След работата си в “Армеец,  е имал бизнес отношения с Евелин Банев – Брендо и с Васил Божков – Черепа, сочи наше проучване. Служебният министър на вътрешните работи адв. Иван Демерджиев увери „Биволъ“, че ще бъде направена спешна проверка има ли основания информацията, тежкото престъпление се потулва и прикрива в системата на МВР. 

Прехвърляш бизнеса или…

Тежък понеделник преживява 46-годишен мъж, докаран в „Пирогов“ на 3 октомври 2022 г. Часове наред той е малтретиран, изнудван, пребиван в центъра на София, на бул. „Витоша“.  Там се намира офис на фирма „Логос ТМ“, чийто собственик е Румен Руменов Георгиев, известен като бивш топ мениджър на една от най-големите български застрахователни компании. “Логос” е частна финансова къща, която се занимава с отпускане на кредити, финансов лизинг; гаранционни сделки; парично брокерство; придобиване на вземания по кредити и друга форма на финансиране. Може да се каже, че е семейна, защото се ръководи от Румен и брат му Андрей. В нея участие имат и майката Наталия Сергеевна, както и бащата Румен Младенов – един от най-високопоставените български банкери по време на комунистическия режим.

„Ще те убием!“

Пострадалият е предприемачът Радослав Георгиев. Той е бил принуден да отиде в офиса на “Логос”, където е бил рекетиран и жестоко пребиван. Накаран е да прехвърли свои фирми и бизнес в полза на насилниците си. По оперативна информация, Радослав е бил заплашен с отнемане на живота му. В 4-то РПУ в София постъпва сигнал, за екшъна в офис на бул. „Витоша“.

„Или прехвърляш бизнеса или умираш“,

заплашват го биячите, според разказа на близък до жертвата. Биволъ не успя да се свърже с Радослав, който е в силен стрес и е ограничил контактите си под страх от последващо отмъщение. Не можахме да открием и другата страна в лицето на заподозрените за престъплението.Не е ясно как пребитият, почти в безсъзнание, успява да се измъкне от офиса, бяга и подава сигнала в следобедните часове на деня. Веднага към адреса е изпратен отряда за спец.операции към СДВР “Кобра”. На место са задържани Румен Георгиев, помощникът му Людмил и са приведени в 4-то РПУ, където са им снети показания. На местопроизшествието е направен оглед и са били иззети веществеи доказателства. Радослав е бил откаран в УМБАЛСМ “Пирогов”, където е освидетелстван с тежки лицеви фрактури на костите.

Бичите са задържани на место. Те са двама души: Румен Георгиев на 53 г. и Людмил Стоянов на 46 г. След това случаят се потулва, не без участието на наблюдаващия прокурор, чиято личност към момента не е установена.

След официално запитване от страна на Биволъ до ръководството на МВР, подробна информация бе отказана под обичайния предлог за следствена тайна. Не бе дадено и никакво обяснение, защо този тежък криминален случай на мафиотски екшън е бил прикрит от медиите и не се е появил никъде, след като съвсем незначителни инциденти се раздухват широко в информационното пространство. Не бе дадено и обяснение, защо има разминаване с тежестта на евентуалното престъпление, което според свидетелите е “опит за убийство”, а според полицейската преписка вече е само “средна телесна повреда”. Разликата в състава на двете е съществена, защото първото предвижда постоянна мярка “задържане под стража”, а второто допуска освобождаване на заподозрения, поради много по малката тежест на престъплението.

“Изчезналият” бюлетин (Източник: “Биволъ”)

„Биволъ“ разполага с текста и скрийншот на служебната сводка (бюлетина) на полицията за вътрешно ползване. Тя не се предоставя на журналисти. Поради това мутренското престъпление и не остана напълно прикрито за публиката. За казуса в системата пише следното:

НА 03.10. В 17,10 Ч. В ОДЦ-СДВР Е ПОЛУЧЕН СИГНАЛ ОТ ДЕЖУРЕН ОДЧ ПРИ 04 РУ, ЗА НАНЕСЕН ПОБОЙ НА РАДОСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ ГЕОРГИЕВ, ЕГН 7604011923, ЖиВ. ЖК.„СУХАТА РЕКА» N°36, ВХ.А, ЕТ.2, АП.5, ИЗВЕСТЕН НА МВР, В ОФИС НА ФИРМА , ЛОГОС ТМ” АД, ЕИК: 831382303, БУЛ. «ВИТОША” N° 94. ПРЕГЛЕДАН И ОСВОБОДЕН ОТ УМБАСЛМ “ПИРОГОВ”, С ДИАГНОЗА „КОНТУЗИЯ НА НОСНИ КОСТИ”.

ПО СЛУЧАЯ СА ЗАДЬРЖАНИ ЛЮДМИЛ СТОЯНОВ СТОЯНОВ, ЕГН 7604016463, ЖИВ. ЖК. “НАДЕЖДА” БЛ.272, ВХ.Б, ЕТ.4, АП.47, ИЗВЕСТЕН НА МВР И РУМЕН РУМЕНОВ ГЕОРГИЕВ, ЕГН 6903306261, ЖИВ. КВ. «ДРАГАЛЕВЦИ УЛ. „ЕМАНОИЛ МАНОЛОВ” N°25. НЕИЗВЕСТЕН НА МВР. ОТ ДОГ-СДВР Е ИЗВЫРШЕН ОГЛЕД НА МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО. ИЗЗЕТИ ВД. ЗАДЬРЖАНИТЕ ЛИЦА СА ОСВИДЕТЕЛСТВАНИ. ПО СЛУЧАЯ Е ОБРАЗУВАНО ДП-0195/22 Г. ПО ЧЛ.129 ОТ НК. ПО ОПИСА НА СДВР. /СДВР/

„Биволъ“ се опита да провери през МВР с какво жертвата и собственикът на офиса, където е държан пребитият гражданин, са „познати на полицията“, дали са криминално проявени и по какви случаи. Там се сблъскахме с пълен блокаж за каквито и да е подробности, което ни навежда на мисълта, че случаят никак не е ординарен, а в него има замесени сериозни и силни скрити интереси.

Отвлечен е топ вносител на електронни цигари

От справка на „Биволъ“  става ясно, че пострадалият Радослав Георгиев е собственик, съдружник или управител в редица фирми и членува в орган на управление на браншова бизнес организация. Предприемачът има опит не само в индустриите на горивата, ресторантьорството, но и в модерната и бурно разрастващата се търговия с електронните цигари и пълнители за тях. Може да се каже, че това е един от най-бързо развиващите се и печеливши бизнеси в страната през последните 2 г.

 

Радослав Георгиев е едноличен собственик на капитала и управител на фирмите „ Ар и Ем Парти“ ООД, „Тайм 2004“ ЕООД и „Джентълмен – 76“ ООД. Съдружник е и управител в компаниите като „Р и Н Ресторанти“ ООД„АРТ Петролеум“ ЕООД. Също така е член на управителното тяло на Сдружение „Европейската асоциация на вейп индустрията“.

„Биволъ“ успя да установи вероятния мотив за това нападение над предприемача Радослав Георгиев. Неговата компания „Джентълмен 76“ ООД очевидно е сериозен играч на бързорастящия пазар на електронни цигари. Това става ясно от следния списък, с който „Биволъ“ разполага:

„Публичен регистър на производителите, вносителите и лицата, които въвеждат на територията на страната от друга държава – членка на Европейския съюз, на електронни цигари и/или контейнери за многократно пълнене“.

В Регистъра на Министерството на икономиката „Джентълмен 76“ е под номер 96, с дейността „ВНОС“ на следната продукция: „електронни цигари и контейнери за многократно пълнене“. Датата на публикуването на този списък от регистъра на вносителите на електронни цигари е 21 януари 2021 г.

 

ГФО 31.12.2021 Джентълмен 76 ООД

Същевременно според данните в Търговския регистър Финансовата къща (ФК) „Логос“ е посочена като „заложен кредитор“ на „Джентълмен 76“, която се води „длъжник по обезпеченото вземане“.

Това означава, че фирмата за внос на електронни цигари на Радослав Георгиев може да дължи някакви средства на финансовата къща на Румен и Андрей Георгиеви. Като кредитор „Логос“ е вписана през април 2021 г. Не е ясно за какво са му били нужни средствата на собственика на „Джентълмен 76“, но е възможно да е бил отвлечен, за да му се вземе фирмата, която е обезпечение по вземането.

Източник: Търговски Регистър (Скрийншот: “Биволъ”)

Според годишния финансов отчет (ГФО) на „Джентълмен 76“ за 2021 г., съставен на 21 юни 2022 г., фирмата от изключително процъфтяващата индустрия на електронните цигари, е натрупала големи задължения.

Като собствен капитал за текущата година е посочена сумата от 334 хил. лв. при 0 лв. за предходната. Като нетекущи (недълготрайни) активи е посочена сумата от 9 000 лв. за текущата и 5 000 лв. за предходната година.

Сктийншот: “Биволъ”

Като текущи дълготрайни активи става дума за 1,624 млн. лв. за текущата и 0 лв. за предходната година. В графата „Задължения“ е посочена сумата от 1,299 млн. лв. при само 5 хил. лв. за предходната година. Като „сума на пасива“ е посочена сумата от 1,633 млн. лв.

Приходите от продажби за текущата година възлизат на 1,532 млн. лв. при 2 000 лв. през предходната. Финансовият резултат (печалбата) достига 334 хил. лв. за текущата при 0 лв. за предходната година. Платените данъци от печалба са 37 000 лв. 

На 3.082021 г. между “Джентълмен” и “Логос” е сключен нотариално заверен договор за Залог на търговско предприятие срещу паричен кредит предоставен от вносителя на електронните цигари. Интересно е, че Договорът е сключен на бланка на която освен логото на “Логос ТМ”, фигурира и логото на държавната Българска Банка за Развитие – ББР АД. Изрично се обявява, че въпросното финансиране идва от банката по Програмата за индиректно финансиране на малки и средни предприятия “БРОД”. Не е ясно защо парите минават през Финансовата къща, която получава като залог собствеността на финансираната компания.

 

Човекът на ТИМ в банковия сектор

Румен Георгиев Георгиев, който с брат си Андрей Руменов Георгиев държи основаната през 1993 г. финансова къща „Логос“ на бул. „Витоша, 94е известен банкер и предприемач, който няма как да не е познат в бизнес средите човек, след като е бил топмениджър в редица от империята на групировката ТИМ в България и Руската федерация.

Румен Георгиев е бил дългогодишен председател на УС и изпълнителен директор (2002 – 2015 г.) на ЗД „Армеец“ на ТИМ. Вестник „Сега“ пише преди години, че шефът на „Армеец“ Румен Георгиев джуниър е „трето поколение банкер“.

Източник: Papagal.bg (Скрийншот: “Биволъ”)

 

Бил е и в бордовете на банката и застрахователната компания на варненската групировка в Република Татарстан, Руската федерация. Както писа „Биволъ“ преди 10 години, в Русия благодарение на бившия вицепремиер, ексминистър на околната среда Юрий Трутнев, който днес е пълномощният представител на президента Владимир Путин в Далечния Изток, ТИМ имат сериозен бизнес в гр. Казан, столицата на Татарстан в Русия – банка АКБ „ТатИнвестБанк“ и застрахователно дружество „Итил“.

В тези компании е работил и Румен Георгиев, роден в Москва през 1969 г. Член е на УС на „ТатИнвестБанк“ и „Итил“ между 2008 и 2015 г. В периода 2004 – 2010 г. е председател на УС на авиокомпания „Хемус Ер“. През 2002 – 2004 е член на Надзорния съвет на Централна кооперативна банка (ЦКБ) АД.

Румен Георгиев е член на Управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата от 2004 г. в качеството на заместник-председател, отговарящ за финансовите въпроси.

Има информация, че основаната от него ФК „Логос ТМ“ АД е „съучредител и акционер“ в „Българска фондова борса“ АД и „Централен депозитар“ АД. Интересно е, че в офис на подобна “авторитетна” и призната на държавно ниво компания могат да удържат човек насила, да го рекетират и дори да му нанасят побой!

Каквато държавата – такива и „банкерите“ й със съответната „корпоративна култура“.

Проф. д. ик. н. Румен Георгиев (снимка: “Банкеръ”)

“Логос ТМ” обаче не е основана от случаен човек. Бащата Румен Георгиев /старши/ е професор и доктор на икономическите науки. Румен Георгиев е бил част от номенклатурата по време на социализма. Той е известен икономист, зам.-председател и първи зам.-председател на БНБ (1984-1990 г.), депутат във Великото Народно събрание, първи изпълнителен директор на “Минералбанк”. Банката е известна като една от банките действаща под контрола на бившата Държавна сигурност и средство за източване на националните капитали зад граница още по времето на комунизма, чрез кредитиране на големи предприятия и “Външно-търговски дружества”. Огромата част от тези държавни кредити, не бяха никога върнати, а банката фалира за един ден в средата на 90-те години. (виж тук) По-късно тя бе изкупена от банкера Емил Кюлев, чрез неговата банка “Росексимбанк” и всички следи бяха заличени. Самият Кюлев бе разстрелян показно по-късно през 2005 г. на бул. България.  

Връзките на убитият банкер Кюлев и Румен Георгиев (баща и син) явно не са случайни, защото синът на комунистическия банкер започва своята финансова кариера именно в първата банка на бившия милиционер, еволюирал до милиардер. Кюлев е създател на прочутата навремето “Туристспортбанк”, която прокара интересите и переше мръсните пари на мутрите и групировките по времето на дивата приватизация на българския туризъм.

Именно там е започнал да работи едноименният син на червения банкер Румен Георгиев през далечната 1991 г. и израства да поста “Главен експерт по валутно кредитиране”. След това се прехвърля в семейната фирма “Логос ТМ”. Самата “Туристспортбанк” фалира по време на масовите банкови фалити в средата на 90-те години, които ограбиха тотално спестяванията на българите тогава и доведоха страната до национална катастрофа. С една дума бекграундът на замесените в мафиотската саморазправа личности е повече от красноречив.

Георгиев-баща е и създател на Международната застрахователна компания “Европа”. Тя стана скандално известна след като бе обявена в несъстоятелност и лицензът и бе преди 17 г. с решение на КФН, заради неплащане на дължими застрахователни премии на хиляди клиенти, чиите пари изгоряха.

През 2001 г. се води нашумялото съдебно дело за фалита на „Минералбанк“, при което са викани 7 от бившите й членове на съвета на директорите на продължи с разпит на свидетели. Сред тях също е и бившият министър на финансите в няколко правителства след 10 ноември Димитър Костов. Разпитвани са бившият управител на БНБ Любомир Филипов, бившият министър-председател Жан Виденов и неговият заместник Румен Гечев.

Криминални навици на банкера 

През февруари 2014 г. неправителствената организация Асоциация „Активни потребители“ (АП) прави изследване на 38 небанкови финансови институции, предлагащи услугата “бърз кредит”, като петата в списъка е ФК „Логос“. За целта се проучват Интернет страниците на съответните институции и  предоставените общи условия.

Източник: Министерство на икономиката (Скрийншот: “Биволъ”)

Показателите, които НПО-то проверява касаят следните графи: достъпни общи условия за отпускане на кредит на интернет страницата на финансовата институция; преддоговорна информация по Закона за потребителския кредит (ЗПК); право на отказ на потребителя от договор съгласно ЗПК; извънсъдебни способи за решаване на спорове и за обезщетения; правила за подаване на жалби и оплаквания; годишен процент на разходите; оn –line кредити; кандидатстване в офис; обезпечение с ипотека. 

Изводът на изследването на АП е ясен:

„Внимавайте с бързите кредити!“.

„При нужда от заем е по-добре да се обърнете към банка. Избирайте небанковите институции само в краен случай“, констатират от потребителското НПО. За съжаление, в родни условия и обръщането и към банките не винаги се оказва надеждно и правно защитено! 

Изводите на изследването има сериозни основания, защото има примери за загуба на бизнеси и семейни имоти при „досега“ с една от компаниите. Рекетът и рейдърството вероятно е отработена схема за „Логос“. През 2018 г. вестник „Банкеръ“ пише за схема, при която се прави опит да се отнеме бизнесът и фамилната къща на търговеца със зърно Емил Буров от Варна, който заедно с партньорите си е решил да вземе за партньори Румен Георгиев и брат му Андрей заедно с тяхната „Логос“. Фирмата на варненците „Грийн Зоун 2011“ ООД е взела и кредит от братята финансисти.

Източник: “Банкеръ”

Но през 2017 г. става ясно, че фирмените сметки на “Грийн зоун 2011” ООД са „опразнени по нареждане на братя Георгиеви, а парите са похарчени за цели, нямащи нищо общо с дейността на ООД-то и кредитите, които трябва да връща“. Всъщност парите се инвестирали в рискови активи.

Според разследването, двамата братя „са излезли от авантюрата с едни 300 бона суха пара“ като са елиминирали партньорите си от Варна, наложили запори и са сложили свои директори в дружеството. „За целта “Логос ТМ” завежда във Варненския районен съд две изпълнителни дела. Причината – “Грийн зоун 2011” ООД е спряло да обслужва кредитите си и няма никакви шансове да възобнови плащанията“, пише изданието.

Потърпевшите минали през цял куп унижения: „продават къщата на пожар и на цена, която е около три пъти по-ниска от реалната ѝ пазарна стойност.

После уреждат сметките си с ФК “Логос ТМ” АД, забатачени по вина на братята Георгиеви“.

„А накрая… с останалите жълти стотинки си наемат квартира и склад, където да струпат покъщнината от бившата си фамилна обител“, твърди публикацията.

Преди години редица медии писаха, че изпълнителният директор на ЗК“Армеец” Румен Георгиев през 2011 г. с негов родственик били „засечени да се опитват да отклоняват средства от застрахователното дружество“. Впоследствие Георгиев е освободен от всички ръководни постове в компанията.

Последвали санкции, но явно те не са уплашили финансиста.

Финансистът е живял в луксозния жилищен комплекс и хотел “Макси” на Симеоновско шосе с една от любовниците си Надя (Нанси), която след раздялата е била „пребита от неизвестни нападатели и подала оплакване в полицията“.

Румен Георгиев и топ моделката Маги Вълчанова (снимка: Хай Клуб)

Първата съпруга на Румен Георгиев бе дъщерята на Нора Ананиева, бивш висш политик и депутат от БСП в края на 90-те години. Ананиева бе особено близка и вицепремиер в правителствата на прословутия Андрей Луканов. Луканов беше известен като главният стратег на Прехода, човек на Кремъл и създател на сенчестите престъпни групировки, приватизирали българската икономика след 1989 г. Разстрелян е показно пред дома си в София, с което отнесе със себе си най-големите тайни на българското Задкулисие. 

Вторият брак на Румен бе с Мис България 2000 Маги Вълчанова. Твърдеше се в медиите, че титлата й „бе купена от бизнесмена с противоречива биография“. Днес е известно, че той се е разделил и с нея, според изповеди на Мис-ката пред медии.

Преди 2020 г., когато Васил Божков – Черепа напуска България, един от бизнес – проектите му е създаване на застрахователно дружество в партньорство с Румен Георгиев. Имал е и бизнес отношения с осъдения задочно наркобос Венелин Банев – Брендо, който през 2016 г. бяга от България в Украйна, като поема една от ключовите му фирми чрез жена му Моника Добринова, за да бъде спасена от конфискация.

Фирма на жената на Брендо, спешно продадена на личната й моделиерка и Румен Георгиев, за да бъде спасена от запор и конфискация, след като кокаиновият крал избяга от страната и бе обявен за международно издирване.

Министър Демерджиев: Имам интерес да не се прикриват такива случаи

„Биволъ“ поиска позиция на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по случая, който е достатъчно важен, за да може той да се ангажира и да провери на какъв етап е.

„Случаят попада в сферата на интерес, ако има при такива случаи опити за прикриване“, коментира шефът на МВР пред медията ни.

„Аз имам интерес да приключа с много неща в това ведомство“.

Няма да стане толкова бързо и лесно, но това ми е волята, в крайна сметка“, каза още Демерджиев.

Министърът увери „Биволъ“ в необходимостта от сътрудничество с разследващите медии: „За мен е, колкото повече информация, толкова по-добре“.

Иван Демерджиев – Министър на вътрешните работи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Демерджиев ни свърза с Началника на политическия кабинет на вицепремиера и министъра на вътрешните работи Александър Стоянов. Стоянов ни увери, че ще извърши проверка на информацията, която беше скрита в полицията. След проверката Началникът на кабинета ни информира, че нямало нищо нередно и информацията за престъплението не била прикрита. Според него „няма такава информация“ случаят да е бил потулван на ниво МВР или Прокуратурата:

„Човекът не е отвлечен – има образувано досъдебно производство за този побой“

„Не знам защо при вас има информация, че е отвлечен човек, но при нас няма такава информация“, твърди Стоянов.

„Бит е едно, отвлечен е друго, нали?“

Разминаването между оперативната информация и огициалната позиция на МВР е съществено. Официалната институция не потвърждава данните за заплахите за отвличане и убийство. Прехвърлянето на изключително печелившия бизнес на името на финансиста не е станало единствено заради побоя, а именно след сериозни заплахи и действия, че бизнесмена ще бъде физически елиминиран, ако се наложи, разказаха негови близки. Началникът на кабинета обаче отказа да сподели детайлите по разследването.

Работи се по случая, това мога да ви кажа“.

Стоянов отрече и да е имало опити за изтриване на данни от полицейската система по случая. Отказан ни беше и отговор дали пострадалият сътрудничи с разследването.

„При мен също информацията е ограничена, защото просто нямам право на нея“, оправда се на свой ред топ съветникът на Демерджиев.

Биволъ продължава да разследва и да следи случая, защото според нас той е ключов за осветяване на много сериозни престъпни задкулисни и корупционни практики в родната действителност, свързани с бизнес рейдърство,  организирана престъпност с връзки в различните сфери на изпълнителната и съдебна власти, както и финансовите институции у нас.

Румен Георгиев в обръщение към “Биволъ” през Туитър не коментира казуса с нападението върху предприемач. Той обаче настоя, че отдавна не е зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

“Мисля. че е редно да събирате и съпоставяте данни и документи”, писа Георгиев.

Сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” призовава г-н Георгиев, както и всеки друг, който се чувства засегнат от една или др. наша публикация, да изпращат писмено позициите си за рубриката ни “Право на отговор”.

ОБНОВЕНО: 13:25 ч. на 21.10.2022 г. с позицията на Румен Георгиев 

По темата работи и: Николай Марченко, “Биволъ”