Словакия подкрепи десетия литературен конкурс на „Алеф”

Словашкото образователно министерство призова младежите да напишат разкази на тема ”История за мрак и светлина”

 

Словашката република за пореден път подкрепи официално Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  Министерството на образованието, науката и спорта на Словакия публикува в сайта си информация за десетото издание на конкурса на тема „История за мрак и светлина”. През 2022/2023 г. конкурсът е посветен на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи. Словашкото образователно министерство отправя покана към младежите между 14 и 19 годишна възраст да участват в литературната надпревара. Разясни са регламентът на конкурса,  критериите за оценка от международното жури, както и поканата, която „Алеф” ще отправи към авторите на номинираните творби – участие в 4-дневния Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” и в церемонията по награждаване на победителите през лятото на 2023 г. в Бургас на разноски на организаторите. Информацията за литературния конкурс на „Алеф” е изпратена в словашкото образователно министерство от посолството на Словашката република у нас и стига до младежите със съдействието на  Ивана Марксфелдова от политическия департамент на президента на Словакия.

Конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който стартира през 2013 г. като национален форум за младежко творчество, прерасна в международен през 2020/2021 г., за да популяризира зад граница подвига на България за спасяването на евреите. От тогава той среща безусловната подкрепа на Словакия. Досега в двете международни издания на надпреварата със свои творби  се включиха 40 участници от Словакия, като 6 от тях  участваха и във финалните прояви на конкурса.

С институционалната подкрепа и със съдействието на чуждите мисии у нас  младежката литературна надпревара печели все повече привърженици по света. В последните две издания /2021 г. и 2022 г./ в  категория „Чуждестранни автори” със свои разкази  в конкурса се включиха 120 младежи от 8 различни страни:  Полша, Словакия, Германия, Латвия, Израел, Австрия, Украйна и Унгария.