„БИВОЛЪ“ И „КАПИТАЛ“ С ПРИНОС ЗА НОВИЯ ФИЛМ ЗА РУЖА ИГНАТОВА

Това е международно признание за двете български медии, казва разследващият журналист Асен Йорданов

„Биволъ“ и „Капитал“ с принос за новия филм за Ружа Игнатова

Николай Марченко е зам.-главен редактор на „Биволъ“ от октомври 2022 г. Той е журналист, специализиран в икономически и международни теми. Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София е на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“.

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ и вестник „Капитал“ са единствените български медии, които са били привлечени като официални партньори на създателите на документалния филм за криптокралицата Ружа Игнатова. Миналата седмица Die Kryptoqueen – The One Coin Scam е представен на Кьолнския Филмов Фестивал‘2022 наред с премиерата на едноименния сериал Die Kryptoqueen. Документалният филм е заснет от водещите разследващи журналисти на обществената германска телевизия WDR (Westdeutscher Rundfunk Köln, Кьолн) Йохан фон Мирбах и световноизвестния баварски вестник Suddeutsche Zeitung (Мюнхен) Филип Боферман. В събота, на 22 октомври 2022 г. продукцията отпразнува премиера на филмовия фестивал в Кьолн в категорията TOP TEN TV. Основателят на „Биволъ“ Асен Йорданов бе официално поканен на премиерата на поредицата на кинофестивала в Кьолн. Журналистът смята, че фактът поканени да са само „Биволъ“ и „Капитал“ е международно признание за работата на двете български медии.

Ружа Игнатова (Снимка: International Film Festival Cologne’2022)

Сериал и документален филм за „криптокралицата“ 

Продукцията на WDR/ARD „КРИПТОКРАЛИЦАТА – сериалът“ ще бъде излъчван ексклузивно от 5 ноември 2022 г. на сайта на телевизията в раздел „Mediathek“. Сериалът е своеобразно разследване в четири части с многобройните разкази на свидетели, които за първи път говорят публично, скицирайки образа на тайнствената Ружа Игнатова – българо-германката, извършила най-крупната интернет измама досега. Днес тя е най-издирваната жена в световен мащаб.

Като допълнение към сериала, на 28 ноември 2022 г., в 23:20 ARD е излъчен деветдесетминутният филм „КРИПТОКРАЛИЦАТА – голямата измама OneCoin“. Икономическото „криминале“ ще бъде показано и по ARTE на 1 ноември от 22:40 часа.

Сериалът и докумнеталният филм скицират безпрецедентната история на успеха на Игнатова, пропадането ѝ и внезапното ѝ изчезване. Ружа Игнатова успява да измами с мнимата криптовалута OneCoin над три милиона инвеститора и да избяга с няколко милиарда евро. Тя изчезва безследно преди пет години, на 25 октомври 2017 г. и днес оглавява списъците за издирване на ФБР.

Извършената от нея измама и изчезналите милиарди не са разследвани до край, а жертвите още очакват обезщетение. Сериалът „КРИПТОКРАЛИЦАТА“ показва как Игнатова успява да избяга, кой ѝ помага да изчезне, а парите да бъдат изпрани. Следи от измамата се намират по цялото Земно кълбо.

Кариерата на Ружа започва обещаващо. През юли 2014 г. новата криптовалута влиза в оръщение и за момент изглежда, че е само въпрос на време да надмине биткойн. OneCoin трябва да изглежда разбираема, лесна и сигурна за употреба – криптовалутата за всеки. Ружа Игнатова е царица на саморекламата, семинарите ѝ напомнят религиозни церемонии – самата тя се стилизира като смесица от Стив Джобс и Робин Худ, винаги в блестяща рокля и с червено червило.

По време на масовите си представления обещава на възторжените си почители да сломи властта на банките и да замени досегашната финансова система с прозрачна и демократична такава, докато всъщност създава една от най-големите системи за измама за всички времена – прикрита като криптовалута финансова пирамида, чрез която поне пет милиарда евро потъват в джобовете на съмнителни лица, дърпащи конците зад кулисите. След разкритието през 2017 г. Ружа Игнатова изчезва.

„КРИПТОКРАЛИЦАТА – сериалът“ е копродукция на a&o Filmproduktion Köln с WDR, в сътрудничество с ARTE. Автори са Йохан фон Мирбах и журналистът Филип Боверман от „Зюддойче цайтунг“, режисьор Йохан фон Мирбах, редактори Кристиане Хинц и Юта Круг от WDR. В допълнение към този сериал по истиски криминален случай, документалният филм „КРИПТОКРАЛИЦАТА – голямата OneCoin измама“ се фокусира върху анатомията на престъплението и неговото място в света на измамите.

Две български медии са допринесли за продукцията

Документалният сериал е заснет „с българско участие“, представено от „Биволъ“ и „Капитал“, споделя разследващият журналист Асен Йорданов, който е бил сред поканените на Международния филмов фестивал в Кьолн в края на октомври 2022 г.

„Нито една друга медия от България не е поканена“, пояснява Асен Йорданов.

Според журналиста, има шанс сериалът и документалната поредица да продължат. „Ще работим с колегите от WRD/ARD и „Зюддойче Цайтунг“. Участието ни по тяхна покана ни вдигат още по-високо на междуанродно ниво“, смята разследващият журналист от „Биволъ“.

Авторите на “Криптокралицата” (Снимка: International Film Festival Cologne’2022)

Асен Йорданов припомни за информацията на „Биволъ“ от юли 2021 г., свързани с разследването ни на дейността на Ружа Игнатова. „Въпреки че е обявена за престъпна, фирмата на Ружа легално прави нови зарибявки и хваща нови жертви в България“, пояснява основателят на разследващата медия.

„Това трябва да се каже също – под носа на всички власти, Министерството на финансите и МВР!“, казва Йорданов.

Вижте повече подробности за българската следа в продукцията от Германия в интервюто на директора на „Биволъ“ Асен Йорданов“ – във видеоподкаста „Контракоментар с Асен Генов“.

Журналистът на в. “Капитал” Николай Стоянов е автор и на една от не толкова много книги за Ружа Игнатова, превърнала се в бестселър – “Уанкойн: жената, която измами света”. Очаквайте в “Биволъ” нови подробности относно схемата на Ружа Игнатова, чието разследване продължава.

Вижте какво споделят авторите на „Крипткралицата“

През ноември по ARD, с участието и под ръководството на WDR стартират едновеременно два многообещаващи документални high end сериала – „КРИПТОКРАЛИЦАТА“ за най-издирваната жена на света и „СПЕЦИАЛЕН ОТРЯД РЕПЕРБАН 65“ за специалния полицейски отряд за борба с организираната престъпност на прочутата хамбургска улица „Репербан“.

Как се съчетават true crime и журналсистическата етика? Как се съчетават интерсния и напрегнат разказ с детайлното разследване и достоверността при толкова силна конкуренция в документалния жанр? Те ли са ключът към бъдещето и какви са преимуществата им пред стриймърите? Какво е значението на документалните сериали от типа high end за стратегията на ARD-Mediathek и за достигане до по-млади целеви групи?

Вижте какво споделят Кристиян Бец (продуцент и автор на „СПЕЦИАЛЕН ОТРЯД РЕПЕРБАН 65“, Gebrüder Beetz Filmproduktion, Берлин),  Йохан фон Мирбах (автор и режисьор на „КРИПТОКРАЛИЦАТА“, Кьолн), Филип Боверман (съвтор на“ КРИПТОКРАЛИЦАТА“ и редактор от Зюддойче цайтунг, Мюнхен),  Кристиане Хинц (участвала в редакцията и отговаряща за двата сериала, ръководител на програмна група „Документални филми“, WDR, Кьолн), Йонас Шлатербек (шеф на отдел „Съдържание“ на ARD Online и ръководител на отдел „Програмно планиране“ на ARD).

Постерът на “Криптокралицата” (Снимка: WDR)

DIE KRYPTOQUEEN – DIE SERIE | Film Festival Cologne

„КРИПТОРКАЛИЦАТА“ разказва за най-голямата измама в историята на интернет, извършена от тайнствената Ружа Игнатова. Сериалът от жанра true crime разказва историята на нейния безпрецедентен успех, пропадане и известните около изчезването ѝ факти. Българо-германката успява да измами с мнимата криптовалута OneCoin повече от три милиона инвеститора и да открадне няколко милиарда евро, като изчезва преди пет години. Днес тя е в списъците с най-интензивно издирваните престъпници в цял свят.

режисьор: Йохан фон Мирбах

сценаристи: Йохан фон Мирбах, Филип Боверман, Нико Шлегел

продуценти: Роберт Тасо Пюц

главен редактор: Кристиане Хинц, Юта Круг (WDR)

кинематография: Тил Филрозе, Беате Шерер, Мартин Гаш, редактор: Нико Шлегел

редактор: Нико Шлегел

озвучаване: Петер Шрьодер

международни продажби: Java Films

*Снимки: International Film Festival – Cologne 

**Преводач от немски: Мила Вангелова (Берлин) 

***Заглавна снимка: Асен Йорданов с авторите на филма – журналистите Йохан фон Мирбах и Филип Боверман