България е изнесла оръжия за поне 1 млрд. евро за Украйна

от Антония Коцева и Красен Николов | EURACTIV BULGARIA

България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС, които официално отказват да изпращат военна помощ на Украйна. В същото време обаче България се оказва един от най-големите неофициални снабдители на украинците, продавайки рекордно количество оръжие от началото на руската офанзива на 24 февруари.

Сметките на експертите показват, че до този момент България е пласирала амуниции и оръжие за най-малко 1 милиард евро в Украйна през посредници.

Българският оръжеен бизнес винаги е печелил добре от размириците в райони, които традиционно се използват съветски оръжейни системи. Оръжейните предприятия на страната произвеждат амуниции за съветските оръжия, както и български разработки на основата на това въоръжение, което в повечето случаи се оказва много по-добро и струва повече на международните пазари. Сега българската оръжейна промишленост се оказва един от най-големите източници на боеприпаси, произведени от съветските стандарти, за украинската армия.

Директната продажбата на оръжие на Украйна обаче е проблем за повечето български партии. Близо 30% от българите директно подкрепят Русия в конфликта, половината имат силни проруски сантименти, остатък от тоталитарния комунистически режим, а 70% от населението вярва, че изпращането на оръжие замесва България директно в конфликта.

В същото време оръжейните предприятия, най-големите, от които са държавни, реализират огромни печалби и наемат много нови служители на по-високи заплати, което е от полза за градове като Сопот, Карлово и Казанлък, където са заводите

Пред EURACTIV България Александър Михайлов, който е бивш изпълнителен директор на държавната компания „Кинтекс“, през която минава оръжейния износ на страната, потвърждава в качеството си на експерт за рекордния български износ през тази година.

Той дава пример с износа на българска оръжейна продукция 2016 г. и 2017 г., когато имаше регионални военни действия в Сирия, Либия и в Йемен.

„Когато има международен въоръжен конфликт, винаги се покачва употребата на продукти, свързани с отбраната. В този период издадените разрешителни за износ са за между 1,1 и 1,3 млрд. евро. През тази година – от началото на войната в Украйна до днес, разрешенията за износ са за над 2 млрд. евро. Тоест до сега имаме 100% ръст спрямо пиковите години за бизнеса. Тази година може да завърши на нива 150% дори 200% ръст на продажбите спрямо най-силните години на военно промишления комплекс и това генерира сериозни приходи в българската икономика и държавния бюджет във времена на кризи“, казва Михайлов.

Българското Министерство на икономиката, което е пряко отговорност за разрешаване на експортния износ, обяви, че има нужда от повече време за предоставяне на данни.

Проруски настроения

Рекордните продажби на български оръжия са икономически успех, с който проруските политически сили в страната, предпочитат да не се хвалят. Българският президент Румен Радев, който в момента управлява страната през служебното правителство, нарича „войнолюбци“ политиците, които искат България открито да започне да изпраща оръжие в Украйна, за да се заяви като част от подкрепата на Запада в този конфликт. Против явното изпращане на оръжие са Българската социалистическа партия и радикалната проруска партия „Възраждане“. Нито една от тези партии обаче не говори за де факто положителния ефект върху икономиката, който се оказва, че има износът на оръжие.

Така се стига до парадокса американски доброволци в чуждестранния батальон в Украйна да хвалят как са неутрализирани руски бронирани машини с изключителните български противотанкови гранатомети, докато повечето българските политически лидери упорито отричат, че това изобщо се случва.

В началото на годината българските парламент излезе с решение, че единствената допустима военна помощ за Украйна е ремонтът на украински танкове в България. Нещо, от което властите в Киев очаквано не са се възползвали.

Как се продава оръжието

В момента българските производители и търговци на оръжия продават продукцията главно в Полша и Румъния, откъдето оръжието се реекспортира за Украйна.

„Това, което е ясно, е, че обемите на износа към Полша са значително увеличени. Летището Жешов в Полша, на 70 км от украинската граница, се оказа основният логистичен хъб. Неслучайно САЩ инсталираха на това летище системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. За първите 120 дни на войната в Украйна е имало 60 товарни полета с оръжие от български летища до Жешов. Средният карго капацитет е около 70-80 тона товар на самолет“, казва бившият шеф на „Кинтекс“.

Българските медии обаче многократно съобщиха и за полети на украински товарни самолети директно от български летища.

„Трябва да е ясно, че България като държава, за сметка на държавния бюджет или чрез армията, не предоставя оръжие на Украйна, докато частни производители и търговци изнасят големи обеми оръжие за страни от Централна Европа. Тези държави до преди войната в Украйна не са били клиенти на българските компании, още по-малко в такива количества. Затова възниква обоснованото предположение, че български производители и търговци изнасят оръжие за страни от Централна Европа, което се препродава за Украйна“, казва Михайлов.

Той напомня, че логистично никой в момента не може да достави оръжие директно до Украйна, защото в небето й не може да има полети, а пристанищата са обсадени от руския военноморски флот и минирани от украинската брегова охрана.

“Доставките не могат да бъдат направени по въздух и вода и остава сухоземния транспорт, който преминава през Полша и Румъния. Трябва да се има предвид, че руското разузнаване следи за военни доставки, за да ги неутрализира. Затова вероятно тези доставки се правят през нощта, когато е по-трудно да бъдат засечени от сателитно наблюдение или пък с нетипични транспортни средства напр. хладилни камиони, за да остане впечатление, че се доставят хранителни продукти“, разказва Михайлов.

Нови предложения

Още през април бившият премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ спечели последните избори в страната, обяви, че е убеден, че България изнася оръжия за Украйна.

„Аз съм убеден, че оръжие за Украйна се изнася. Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин това да се спре, коментира Борисов още на 21 април.

Преди седмица ГЕРБ и „Демократична България“ внесоха в парламента предложение България да помогне на Украйна с тежко оръжие. Това включва всякаква възможна подкрепа, в това число самолети и ракетни системи. Българската военна авиация се състои главно от остарели съветски МиГ-29 и Су-25, които вече не могат да бъдат поддържани и скоро трябва да бъдат заземени.