В Деня на толерантността ученици и Център „Алеф” изпратиха послания за разбирателство и мир

Толерантността към различията  е свобода на духа и висша човешка добродетел. Така учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ обобщиха изводите от своеобразния „час по толерантност”, проведен в училището със съдействието на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  На 15 ноември, в навечерието на Международния ден на толерантността в актова зала на гимназията над 50 ученици от 9 клас дебатираха по темата за човешките добродетели.  Под ръководството на преподавателя по история Димитрина Русинова те формулираха понятието „толерантност”,  дадоха примери за толерантност в исторически план и в нашето съвремие, коментираха как могат да бъдат променени възгледите, нагласите и предразсъдъците, за да се даде отпор на омразата и антихуманизма, на  надигащия се антисемитизъм и вихрещия се тероризъм.  В SMS-и  до своите приятели и в социалните мрежи младежите изпратиха своите послания за толерантност. Отправиха призив за мир, разбирателство, приятелство и изразиха надежда, че всички хора по света могат да живеят щастливо.

Център „Алеф”, който е приел  за своя кауза да дава отпор на омразата и антихуманизма и да подпомага  толерантността между хората от различните етноси,  всяка година  на тази дата организира различни дискусии,  фестивали,  представления от типа „флаш моб”, филмови прожекции и  други прояви, за да приобщи повече хора към идеята за разбирателство в името на общото бъдеще. Пред учениците от бургаската математическа гимназия „Алеф” представи най-новото, пето издание на сборника с ученически творби „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Сборникът съдържа 18 художествени разказа, написани от техни връстници, наградени на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. В своите произведения младежите разказват за моралния бунт на обикновения човек срещу жестокостта на Холокоста, за злото и доброто, за безразличието и съпричастността, за надеждата, че може да бъде намерен път към толерантността и човечността.

Деветокласниците разговаряха и със своята по-голяма съученичка Елица Георгиева, чиито разкази са награждавани в конкурса и са публикувани в две от изданията на „Алеф”. Научиха още, че всеки от тях може да се превърне в посланик на толерантността, изследовател и автор, дописващ историята на спасяването на българските евреи, ако участва със своя творба  – художествен или видео разказ, в Десетия международен литературен ученически конкурс, който тази година е посветен на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи и е на тема „История за мрак и светлина”. Конкурсът вече е стартирал, а ученическите творби се очакват до 1 февруари 2023 на адреса на Център „Алеф” center.alef@gmail.com.

В рамките на „часа по толерантност” учениците гледаха и документалния филм на Алберта Алкалай „Да помним”  – 30-минутен разказ за бургаските евреи, тяхната изпълнена с превратности съдба и за техните спасители – достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на местното еврейско население и не са допуснали депортацията му през 1943 г. Филмът съживява част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността.