РАКЕТНИЯТ ИНЦИДЕНТ

.
Първото съобщение в медиите е на полското радио Зет. Ракетата или нейни останки падат в 15:40 местно време вчера, на 15 ноември.
Пшеводув е на разстояние от 6.7 до 7.5 километра от границата с Украйна в зависимост от коя точка се мери.
Взривът е бил до местния елеватор. Давам видео с ямата и ударения трактор с ремарке.
Първите съобщения на неназовани представители на американското разузнаване пред информационните агенции (например Асошиейтед прес) са за руска ракета. Такива са и първите полски съобщения. Такива са и първите западни реакции на специализираните ведомства.
Журналистът от ZET Мариуш Гершевски , позовавайки се на свои източници първи твърди, че това е фрагмент от руска ракета.
После идват съобщенията за украинска ракета С-300, които президентът Зеленски категорично опровергава. Той иска участие на украински специалисти в проверката на място, но те не са допуснати до участие.
Според Пентагона американски самолет е следял ракетата при полета й. Според НАТО радарите също са я следяли.
*** Възниква въпросът защо тогава отговорът каква е била ракетата се оставя под съмнение и недоказаност?
*** Възниква и въпросът защо първите съобщения на компетентните лица са категорично за руска ракета, но впоследствие се намесват политиците и изведнъж ракетата се превръща вероятно в украинска, вероятно в ничия, вероятно във всичко на света, но не и руска.
Ясно е, че политиката не желае да провокира напрежение около един инцидент, каквито е неизбежно да се случват по време на война.
.
Давам карта на района. Този ден, по същото време Лвов е бил ударен от руски ракети. Най-прекият път до тази част на Украйна е от Беларус. Малко идиотско ми звучи да изстреляш ракета от Черно море или от Донбас или от Русия и тя да лети над цяла Украйна, докато се сгромоляса някъде в Полша. Още по-идиотско е тази ракета да не е била прехваната по дългия й път.
.
Останките се идентифицират като С-300.
С-300 е противовъздушна руска ракета, с която разполага и Украйна. Нейната далекобойност не е такава, че да прелети над цяла Украйна и да бъде свалена някъде около Лвов, за да падне на полска територия.
С-300 освен като противовъздушна в Русия се използва и като ракета „земя-земя” за нападенията над Украйна.
Ако пак погледнем картата, ясно се вижда, че пътят към Лвов по права линия от ракетния гарнизон в Брест преминава над полска територия.
=====================
В този случай фрагментите на тази С-300, убила 2 души, или са руски, или са украински, ако руската ракета е била прихваната над Полша, но не от поляците, а от украинците.
=====================
Затова ли най-първите украински приятели – поляците, не дават достъп на Киев до мястото на инцидента?!
Скандалът е за НАТО.
За надеждността на охраната на границите му.
И това обяснява бързата намеса на политиците, коригиращи експертите, както и странното мълчание на полското правителство почти 5 часа след удара.
Обяснява и защо то се отказа от приложение на т.4 от Договора за НАТО – спешни консултации, както се обяви официално.
Консултации обаче ще има – още утре.
Тази вечер генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неловко се обясняваше как натовската отбрана не прихванала „украинската ракета”, понеже тя не била атакуваща.
Ако ви се слушат глупости, слушайте ги – та дори и да са от толкова висопоставено лице.
Но същевременно Столтенберг мимоходом заяви, че противовъздушната отбрана на източната границ;а на НАТО ще бъде засилена, като спешно ще се дислоцират и допълнителни части.
*************
Какво се случи междувременно преди ракетния инцидент?
• На среща в Анкара директорът на ЦРУ от името на Белия дом неофициално постави ултиматум на Кремъл чрез пратеника му – ръководителя на службата за външно разузнаване. Ултиматумът предупреждава за много тежки последици за Москва, ако използва ядрено оръжие.
• Външният министър Лавров възмутен напусна срещата на Г-20 заради несъгласие с готвеното комюнике от нея. Президентът Байдън пък се отказа от участие в официалната вечеря на делегациите, което прозвуча като демонстрация към руската страна.
• Обаче днес изненадващо същото комюнике в пълния му текст и блясък се появи на сайта на Кремъл, макар че не е благоприятно за руските ръководители. Хм… Това отбой ли е от възможна провокация с руски ракети в полско небе?…
• Веднага след ракетните удари, днес, в 4 часа сутринта руско време днес беше ударена руска петролна база в град Орел – център на едноименната област. Той е дълбоко навътре в руска територия – горе-долу по средата на линията между Харков и Москва или Киев и Москва, на разстояние от 250 до 300 километра от границата с Украйна.
• Толкова дълбок удар навътре в руска територия засега не е имало. Предполага се, че атаката е извършена от дрон, но може и да е от далекобойна ракета, предоставена на Украйна. Т.е. ембаргото за техни доставки и тяхно използване е паднало.
Това ли е натовският отговор на свалената от украинци руска ракета над полска територия?
.
*** Давам картата на региона около Пшеводув. Ако ракетите идват от изток и юг, от северозапад, няма как да бъдат прихващани над Полша или да се разпаднат там . Обаче ако идват към Лов от Беларус, точно над нея ще бъдат прихващани и точно там ще падат останки.