Хибридната същност и Кремълския генезис на Gemcorp и Атанас Бостанджиев са разкрити от Биволъ още преди цели 8 г.

Хибридната същност и Кремълския генезис на Gemcorp и Атанас Бостанджиев са разкрити от Биволъ още преди цели 8 г.
Така че няма как да е имало заблудени или несведущи от #ПП като са подписвали Меморандума!

БНБ ПРЕГОВАРЯ ЗА КТБ СЪС СЪМНИТЕЛЕН АВСТРИЙСКИ ФОНД И МАЛТИЙСКА ОФШОРКА

А може би и с „Доган и двама шейхове от Оман“?

« В БНБ бе проведена среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp. На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ. » – пише в прессъобщение на Българската народна банка от 24 октомври.

http://bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20141024_BG

Относно собствеността на оманския фонд разполагаме с откровението на бившия министър на културата Вежди Рашидов, записано в кулоарите на парламента:

“По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години, да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от ОманАко толкова не знаете какво седи в банката. Банката (КТБ – бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.“

Биволъ извърши собствено проучване за въпросния фонд ЕПИК (EPIC) и Gemcorp. Базираната в Австрия фирма EPIC Financial Consulting GmbH има присъствие в няколко средноевропейски и балкански страни, където консултира големи приватизационни и корпоративни сделки. Отзивите на журналисти от мрежата за разследвания на организираната престъпност и корупцията OCCRP, до които Биволъ се допита, са по-скоро тревожни:

« Дивашка приватизация » на металургични и минни предприятия в Чехия, съмнителна сделка на унгарската електрическа компания, впоследствие разследвана от унгарската прокуратура за злоупотреби, придобивката на македонския телеком Cosmofon от словенския Telekom Slovenije за 190 млн евро, след което в Словения избухва корупционен скандал – това са едни от най-забележителните сделки опосредствани с консултантските услуги на виенския фонд.

Кои са реалните собственици на EPIC и откъде са парите, които смятат да налеят в “черната дупка” КТБ остава загадка.

Другият потенциален спасител Gemcorp е регистрирана в Англия, но всъщност е фасада за малтийската фирма Mirabella Malta Limited, чиито собственици пък се крият зад офшорното законодателство в островната страна.

GEMCORP CAPITAL LLP е представител на Mirabella Financial Services LLP, компания, която има права за финансови операции в Обединеното Кралство и ги предоставя срещу заплащане на други фирми като « финансов хостинг ». Всички дейности на Gemcorp, свързани с « управление на инвестиции » се извършват от Mirabella Financial Services LLP през Mirabella Malta Limited – пише с малки букви в сайта на Gemcorp.

Какъв е произходът на парите, които минават през този финансов « хостинг » също е тайна за широката публика.

Факт е, че управителят на Gemcorp Атанас Бостанджиев до неотдавна работеше в лондонския офис на банката « ВТБ Капитал », наричана « инвестиционното оръжие на Путин ». Бостанджиев напусна « ВТБ Капитал » след затварянето на КТБ.

Тук трябва да се припомни, че офисът на ВТБ в София бе отворен след идването на Бостанджиев във « ВТБ Капитал », като на учредителната пресконференция в София той присъстваше лично. Управители на българското представителство станаха бившия царски министър на финансите Милен Велчев и ексзаместника му Красимир Катев (главните действащи лица в суап сделката с българския дълг). « ВТБ Капитал » участва като партньор на КТБ в сделките за Булгартабак и Виваком, но после продаде дяловете си.

Има ли връзка между анонсирания фалит КТБ, интересите на ВТБ, напускането на Бостанджиев и сегашната му поява като кандидат за « спасител »? Според публикация във в. »Ведомости » от края на юни ВТБ губи « във фалиралата четвърта по големина българска банка около $30 млн. инвестиции ». Официално ВТБ, която все още е акционер с 10% от капитала, отрече да  проявява интерес да спасява КТБ. Включването на Gemcorp и Бостанджиев обаче насочват подозренията обратно към руската банка, която не може да оперира директно в страна от Европейския съюз заради санкциите.

Колкото до реалните възможности на тези мераклии да запълнят дупката от 4,2 млрд лева, най-добре ги описва следния цитат от прессъобщението на БНБ. “…средства, осигурени чрез държавна помощ.