АЕЖ: България да реагира за Христо Грозев, да каже какво върши по разследванията на „Белингкат“

Петър Карабоев

Българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер към сайта „Белингкат“, е обявен за издирване от руското правителство.

В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик.

Това настоя „Асоциацията на европейските журналисти – България“ по повод вчерашното съобщение, че името му е вписано в регистъра за издирвани лица без да е посочена каквато и да е формална причина, освен че това е свързано с Наказателния кодекс.

Платформата ОВД-инфо, известна с източниците си в руското МВР, твърди, че това било заради разпространяване на фалшиви новини за руската армия – престъпление, което след нахлуването в Украйна се наказва със затвор до 15 години и по което често се повдигат обвинения по абсурден повод.

„Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Белингкат, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година“, се казва в съобщението на АЕЖ-България.

Грозев реагира вчера в „Туитър“ единствено с думите: „Нямам идея на какво основание Кремъл ме е включил в списъка на издирваните, поради което към момента не мога да правя никакви коментари. Но и в известен смисъл това няма значение – от години ми дават да разбера, че са уплашени от нашата работа и няма да се спрат пред нищо да я прекратят“.

Елиът Хигинс, основател на „Белингкат“, поздрави Грозев „за получаването на най-голямата руска журналистическа награда“.