Арена за спорт или арена на лъжи за милиони

„Един ден като има световно първенство в Бургас, и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала“, заяви тогавашният премиер Бойко Борисов при последното си посещение в „Арена Бургас“ – преди 24 месеца през 2021 г.

И Вождът Борисов и отличникът-кмет Димитър Николов се изложиха като кифли с недовършената в срок зала „Арена“ Бургас и с техните неизпълнени обещания, които пратиха състезанията за световната купа по акробатика FIG World Acro Cup в София. Първенството трябваше да се проведе в Бургас между 3 и 5 април 2020 г и щеше да е първата спортна проява в бургаската „Арена“, но не би …

А нали помните едни обещания и хвалби от 13.11.2019 г.

Бургас ще домакинства Световната купа по спортна актобатика през 2020 година. Новината съобщи Драгомир Драганов – член на Управителния съвет на федерацията и старши треньор на националния отбор на среща с кмета на община Бургас Димитър Николов на 13.11.2019 г. В нея участваха състезатели, треньори, хореографи и родители. Кметът Николов поздрави призьорите от Европейското първенство в Израел и авторитетния турнир в Майнц, Германия.

 

„Бургас се оформи като център на спортната акробатика. Състезаваме се с държави с огромни бюджети. Високите ви резултати са в резултат на много труд, постоянство и дисциплина, а вашите треньори са на световно ниво. Трябва да отчетем и отличното ни взаимодействие и ползотворна работа с Българската федерация по спортна акробатика“, заяви кметът Димитър Николов.

„Бургас е център с най-добри кадри и най-голяма масовост. Неслучайно догодина градът ще бъде домакин на Световната купа по спортна акробатика с участието на най-силните отбори в този спорт. Паралелно ще се провежда и съпътстващ турнир с над 600 деца и юноши. Благодаря за подкрепата и на родителите“, заяви Драгомир Драганов.

И ето дори логото бе готово, но …

 

Да припомним хронологията на лъжите …

Очакваше се съоръжението да бъде готово през 2017 година, но …

Не беше готова и през септември 2018 г. и през септември 2019 г. и дори и да се биеше тъпана за европейско първенство в нея, но изобщо не се знаеше кога …

Оказа се, че по стара изпитана схема, ако не е анекс, то с някои хватки проектът поскъпна с 18 млн. лева ?! Може би за разкош ?!

 

Причина за оскъпяването на проекта с над 50% от стойността му според възложителя – община Бургас, са непредвидени обстоятелства, поради които се налагаше да бъдат препроектирани и впоследствие изпълнени допълнителни съоръжения и СМР, които не бяха включени в обхвата на идейното решение.

Допълнителните пари бяха предвидени за увеличение на бетонови и армировъчни работи вследствие на наложила се промяна в начина фундиране и каквото се сетите-дори осветлението …

Ето защо се удължи срокът за изпълнението на обекта – от 900 дни с още 501 дни или около година и половина преди време …

Оказва се, че към датата на подписване на допълнителното споразумение (от 21 май 2016г.) нямаше осигурено финансиране за допълнително възлаганите дейности за около 18 млн. лева ???

И така надутият балон „Арена Бургас“ достигна цена около 57 196 429 лева с ДДС, но и той се спука ????

НяКОЙ пак бе затънал яко или изсукваше допълнително количество пари, които достигнаха около и над 70 млн. лева ?!

„Когато започне европейското първенство по лека атлетика на закрито в новата зала „Арена“ в Бургас, ще сте горди“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Бургас през 2016 г.

Общината имаше подадена заявка за провеждане на Европейското първенство на закрито по лека атлетика през 2019 г., а екипът вече работи по кандидатстване и планиране на други международни състезания и турнири“, заяви Борисов тогава …

Лъжи или неизпълнени обещания ?!

В началото  на 2022 г. нови 15 млн. лв. държавни средства отпусна правителството за довършване на спортната зала „Арена Бургас“. С този транш стойността на строящото се вече над 7 години многофункционално съоръжение в бургаския кв. „Изгрев“  скочи до фантастичните 79 млн. лв. Поскъпването е повече от двукратно спрямо първоначално обявената цена от 38,4 млн. лв. и инвестицията вече настига по размер тази за двойно по-голямата „Арена Армеец София“, построена в столицата срещу 90 млн. лв. в периода 2009-2011 г. ?!!

Тази финансова инжекция беше заложена като капиталов разход в закона за държавния бюджет през 2022 г. В публикувания на сайта на финансовото министерство проектодокумент в частта за изпълнение на политики в област „Спорт и младежки дейности“ са записани 17 млн. лв. като „инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т. ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“. И какво стана ?!!

Да припомним, че през 2022 г. съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев разкри фрапиращи нередности при строителството на “Арена Бургас” по време на срещите си гражданите на Бургас.

Той поясни, че голяма част от договорите са били сключени по изпитаната схема, която се е прилагала и при строителството на АМ “Хемус” – със 100% аванси и 20% неустойка, ако не се изпълнят дейностите. Така изпълнителят може да подпише договора, да вземе 100% от парите, да не свърши нищо, да върне 20% и другите 80% от публичните средства да ги задържи за себе си.

Сред обещаващите и нищоправещи се нареди и служебното правителство, което информира, че до два месеца може да бъде отворена основната част от „Арена Бургас“. Това стана ясно по време на инспекция на спортното съоръжение, чието строителство започна преди 8 години. От ДНСК също казаха, че ще съдействат за ускоряване на процедурата.

Строителят е поел ангажимент на среща в Министерството на младежта и спорта да бъде завършен етап от залата до два месеца, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков в Бургас. Към момента от обекта ще бъдат извадени фитнеса, помещенията за СПА и ресторантът, което няма да попречи залата да се ползва.

В крайна сметка прозвучаха обещания залите за спортни събития и за тренировки да бъдат отворени, но и при тази инспекция се видя, че в тях още не е сложена и настилката. Няма да се изразходват нови средства, добави зам.-спортният министър Петър Георгиев. Георгиев не пожела да отговори на въпроса какво ще се случи със заложените в бюджета 15 млн. лв. за залата.

Явно ще отвори ама друг път за някое следващо световно първенство примерно по надлъгване и когато ГЕРБ спечели поредните местни избори …

Авантаж