Евреите празнуват Ханука

Евреите празнуват Ханука.

Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия – елините, завладяла целия Изток.

Подобно на християнската Коледа Ханука минава сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Консумират се предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко „суфганиот“.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дни.  За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука.

Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ. В действителност свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи.

Юдаизмът и християнството са напълно различни религии, така че Ханука, въпреки че грубо съвпада с Коледа по дати, не е нейният аналог. Нещо повече, това е съвсем различен празник с различно значение. Ако християните празнуват раждането на Исус, Божия син, тогава евреите в продължение на 8 нощи помнят своите духовни ценности. На иврит Ханука е „освещаване“.

Тъй като Ханука е празник на светлината и огъня, не е изненадващо, че е придружен от запалване на свещи. Но дори това просто действие през този период е пълно със смисъл. Всяка вечер при залез слънце или непосредствено след него се запалва една свещ Chanukiah, а към следващата се присъединява втора и т.н. В този случай е важно да знаете, че лампите трябва да се поставят отляво надясно и да се запалват в обратна посока. Така че до края на празничния период всички девет свещи са запалени, включително шамаш, разположени в центъра.