„Евробарометър“: Едва 48% от българите одобряват подкрепата за Украйна

В проучване на Евробарометър проведено Проучването, проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г са изведени следните изводи :

България е сред страните в ЕС с най-високо неодобрение на мерките срещу руската инвазия в Украйна   Останалите страни, в които гражданите се чувстват по подобен начин, са Гърция, Кипър и Словакия. Данните са от последното есенно изследване „Евробарометър“ на Европейския парламент.

Ниско одобрение за направеното

България и Гърция са страните в Европейския съюз с най-ниско одобрение за оказаната европейска подкрепа за Украйна. Едва 48% от населението на двете балкански държави са доволни от направеното, при 74% средно за ЕС.

На другия полюс по одобрение се нарeждат Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%).

Същевременно 49% от българите не одобряват и някои конкретни мерки – например налагането на санкции срещу Москва. И по този показател страната се нарежда на едно от последните места сред 27-те членки на ЕС. България е изпреварена по неодобрение единствено от Кипър – там едва 48% одобряват конкретните мерки, Словакия (47%) и Гърция (46%). Средно 73% от гражданите на ЕС са доволни от европейската реакция.

Авантаж по www.dw.com/bg