Намирането на Рундо (обновена): Американският привърженик на превъзходството на бялата раса, изправен пред наказателни обвинения, се намира в България

Представете си, че сте американският крайнодесен екстремист Роб Рундо. Не искате никой, особено правоохранителните органи или досаден изследовател от Bellingcat, да знае къде се намирате. Вие сте някъде в Европа и сте изправени пред до десет години затвор, ако бъдете осъдени по обвинения в безредици и заговор в процес, който трябва да започне следващата пролет в Лос Анджелис.

Но вие трябва да популяризирате крайнодясна модна марка и имидж на корав човек, който да проектирате. Трябва постоянно да публикувате в множеството си канали в Telegram, без да изкашляте доказателства къде се намирате. А снимките, които публикувахте в един от каналите си в Telegram на 31 октомври 2022 г., на които моделирате ново яке, са перфектни — никой не би могъл да разбере къде се намирате, като ги гледате. Или поне така мислите.

Снимки, публикувани на уебсайта на модната марка на Rob Rundo на 31 октомври 2022 г. (Bellingcat скри логото и текста на якето тук и във всички случаи по-долу, за да избегне популяризирането на тази крайнодясна марка).

Първоначално тези снимки изглеждат почти невъзможни за геолокиране. Това са портрети, които не показват градски пейзажи, знаци или разпознаваеми елементи на заден план – избягвайки грешките, които Рундо направи първия път, когато ние от Bellingcat събрахме местонахождението му в нашето разследване през 2020 г.

На стената няма графити, които биха позволили бързо идентифициране на града или квартала, както успяхме да направим в нашето разследване през 2021 г. Всичко, с което трябва да работим, е една единствена ивица червена боя и стена, която изглежда така, сякаш може да бъде почти навсякъде. Дори фонът на снимките е умишлено замъглен; Рундо каза в американски крайнодесен подкаст през ноември 2022 г., че в снимките и видеоклиповете, които публикува, „трябва да редактираме, така че да не можете да кажете местоположението“.

Работата е там, че можете да кажете местоположението тук. И ни отне по-малко от десет минути.

Снимка, направена от репортер на Bellingcat на същото място на 13 ноември 2022 г.

Използвайки Google Street View, открихме, че стената е на жилищен блок в Пловдив , вторият по големина град в България. Единствената червена ивица беше единствената следа, от която се нуждаехме. Знаехме къде да търсим, защото бяхме геолокирали снимка, публикувана в Instagram от близък сътрудник на Рундо. Тогава предположихме правилно, че тази снимка е направена наблизо.

Той със сигурност не е планирал да го направи, но Роб Рундо – крайнодесен екстремист с история на насилие , изправен пред до десет години затвор – ни даде непреднамерен урок за истинската сила на изследователските методи с отворен код. Чрез мислене странично и релационно, формиране на хипотези въз основа на минало поведение на субекта и обединяване на привидно различни части от генерирано от потребителите съдържание в съгласуван разказ, дори и най-твърдият орех може да бъде счупен.

Защо пак Рундо?

Съоснователят на Rise Above Movement (RAM), вече несъществуваща американска банда за превъзходство на бялата раса, 32-годишният Рундо беше обвинен през 2018 г. във връзка с насилствени сблъсъци на няколко митинга в Калифорния през 2017 г. През юни 2019 г. неговият делото беше отхвърлено от калифорнийски съдия на основание, че Законът за борба с безредиците, по който е обвинен Рундо, е противоконституционен. В някакъв момент след това Рундо напуска Съединените щати като свободен човек и се насочва към Европа. Рундо отказа коментар за тази статия, но когато говори с поддръжници и последователи в различни подкасти, откакто беше обвинен за първи път през 2018 г., Рундо твърди, че е действал при самоотбрана.

През ноември 2020 г. Bellingcat разкри как Рундо, в очакване на резултата от федерална жалба срещу прекратяването на неговия случай, изгражда нова база за себе си и дейността си в Белград, Сърбия. По-малко от три месеца след като публикувахме нашето разследване, сръбските медии съобщиха , че Белград е изгонил Рундо от страната.

Но както по-късно открихме , през ноември 2021 г. Рундо се върна в Сърбия. До този момент федерален апелативен съд на САЩ отмени отхвърлянето на обвиненията на Рундо. Но надеждите му за успешно обжалване все още не са изгубени; тъй като неговият адвокат е подал петиция до Върховния съд на Съединените щати да разгледа обжалването на решението.

За разлика от предишните два пъти, когато писахме за Рундо, този път нещо е различно. Всички обжалвания на Рундо бяха загубени — Върховният съд отхвърли молбата му за обжалване през януари 2022 г. Процесът му трябва да започне във федерална съдебна зала в Лос Анджелис през април 2023 г. Рундо е обвинен по две точки съгласно федералния закон за борба с безредиците ( подпомагане и съучастие в бунт и заговорза нарушаване на Закона за борба с безредиците), всяко от които носи максимална присъда от пет години затвор. Един от тримата му съподсъдими беше повдигнат по същите обвинения през май 2022 г. и се намира в следствения арест. Другите му двама съобвиняеми са на свобода под гаранция, с условия, които включват предаване на паспорти и ограничаване на пътуването до Южна Калифорния.

Не е известно Рундо да е участвал в нито едно от съдебните си заседания през 2022 г.; публичен съдебен документ от март дори отбелязва, че адвокатът на защитата на Рундо не е бил „неспособен да се свърже и да комуникира“ с него.

Маршалската служба на Съединените щати е правоприлагащата агенция, която отговаря за проследяването и екстрадирането на хора, издирвани за престъпления в САЩ, които са избягали в чужбина. Bellingcat се свърза със службата и попита дали преследват Рундо и поддържат връзка с международни партньори, за да го открият и екстрадират, но не са получили отговор към момента на публикуването.

Bellingcat също така се свърза с адвокатите на Съединените щати, отговорни за наказателното преследване на случая на Рундо, като попита дали има някаква правна причина Рундо да е на свобода и дали могат да посочат дали е издадена заповед (запечатана или незапечатана) за ареста на Рундо. Към момента на публикуването не бяхме получили отговор.

С малко помощ от неговите приятели

През 2021 г. репортерът на Bellingcat използва изследователски акаунт, за да проследи публичния акаунт в Instagram на Грейди Мейфийлд, 20-годишен жител на Сан Диего и близък сътрудник на Рундо. След разследване от Bellingcat и Southern Poverty Law Center (SPLC) през април 2022 г. на неговите пътувания и дейности — което включва изгонването му от обучението за новобранци на Корпуса на морската пехота на САЩ (USMC) през 2021 г. — Мейфийлд настрои акаунта си на частен. Репортерът на Bellingcat обаче продължи да следва и успя да види личния акаунт на Мейфийлд, който той изглежда деактивира или изтри на 26 октомври 2022 г.

На 16 октомври 2022 г., след няколко седмици публикуване на снимки и видео от места в Северна Македония и Гърция, Мейфийлд публикува черно-бяла снимка на себе си с надпис „На пътя“. За разлика от предишни публикации, Мейфийлд не е маркирал местоположението на тази снимка.

Екранна снимка на публикация от личния акаунт на Грейди Мейфийлд в Instagram, публикувана на 16 октомври 2022 г. (Bellingcat е скрила името на акаунта и информацията, която може да бъде идентифицирана); Впоследствие Рундо ще публикува версия на същата снимка в публичен канал в Telegram на 10 ноември 2022 г., само че този път със стикер, видим на стълба на лампата, лого на RAM и надпис върху ризата на Мейфийлд, и със замъглен фон.

Въпреки това Bellingcat успя да геолокира тази снимка на Мейфийлд до Пловдив, България. Намерихме местоположението, като сравнихме оградите, видими на снимката, с тези в големите градове в Югоизточна Европа, където силно подозирахме, че Мейфийлд се намира по това време.

Едва когато Bellingcat започна да разглежда разделените по средата улици в Пловдив, втория по големина град в България, в Google Street View – след като разгледахме Атина, Белград, Скопие и София – видяхме тъмно оцветената ограда с растения, преплетени навсякъде. Само след няколко минути претърсване на изображения от Google Street View в Пловдив, открихме точното местоположение : автобусна спирка в северната част на града.

Екранна снимка на местоположението от Google Street View, представена в публикацията на Грейди Мейфийлд в Instagram от 16 октомври 2022 г.

Това откритие ни накара да потърсим доказателства за присъствието на Рундо в Пловдив. На 19 октомври 2022 г. Рундо публикува кратко видео в канала Telegram на своята крайнодясна модна марка, рекламиращо суичър, за който каза в придружаващия текст, че „очаква скоро“.

Във видеото камерата се движи ниско зад Рундо, докато две колони, наподобяващи гръцки или римски руини, се издигат над него. Той също така стои с гръб към камерата пред друга колона, а на заден план се вижда жилищен блок; той завършва видеото, лицето му е напълно разкрито, с фалшив удар към камерата.

Екранна снимка на видео, публикувано в Telegram на модната марка на Робърт Рундо на 19 октомври 2022 г. Лицето на Рундо се вижда в друга част от видеото (Bellingcat е скрила детайлите на марката върху суичъра) .

На 22 октомври 2022 г. Рундо публикува връзка към цветни снимки, на които той моделира новия суичър. Тази линия дрехи е била продадена от френски неонацистки търговец на дрехи, за който докладвахме в нашето разследване от май 2022 г. на онлайн продавачи на крайнодесни стоки. На една от снимките Рундо позира между две колони, а на заден план има други руини.

Снимка, публикувана на уебсайта на Pride France, към която Рундо се свърза на 22 октомври 2022 г., показваща как моделира нов суичър за своята модна марка (Bellingcat скриха детайла на суичъра) .

През предходните седмици Рундо публикува многобройни снимки и видеоклипове, които Bellingcat е успял да геолокира в Гърция, което би могло да накара човек да заключи, че те също са от Гърция. Но след като геолокирахме местоположението на снимката на Мейфийлд до Пловдив, предположихме, че има много голяма вероятност тези снимки да са направени и в този град, тъй като една от основните туристически атракции на града са неговите обширни римски руини .

Само с няколко минути онлайн търсене, Bellingcat успя да установи, че тези снимки и видеото са направени в руините на Римския форум и одеон в центъра на Пловдив.

Сравнение на колоните, видими във видеоклипа, публикуван от Rundo през октомври 2022 г., с изображения на Google Street View на колоните на Римския форум и одеон в централен Пловдив, България; заедно със снимка, направена от репортер на Bellingcat на 13 ноември 2022 г.

„Нови якета“, стари навици

Както беше отбелязано в началото на тази статия, трите снимки, публикувани от Рундо на 31 октомври 2022 г., са замъглени, за да скрият възможно най-много детайли на заден план. Индивидът, чието лице е предимно скрито, най-вероятно е Рундо. На следващия ден (1 ноември) Рундо публикува черно-бяла снимка на себе си, със същия тип черни слънчеви очила и същата марка яке, но с напълно открито и разпознаваемо лице, рекламирайки това, което той описа като „нови якета“.

Снимки, публикувани на уебсайта на модната марка на Rob Rundo на 31 октомври 2022 г. (Bellingcat скри логото и текста на якето тук и във всички случаи по-долу, за да избегне популяризирането на тази крайнодясна марка).

Предвид снимката на Мейфийлд от северната част на Пловдив, Bellingcat решава първо да претърси непосредствената околност, ръководейки се от две улики от снимките. Първо, забелязахме отражението в слънчевите очила, което показваше нещо, което приличаше на паркирани коли – което показва, че местоположението не е оживена или широка улица и изглежда като задната част на сграда или двор. Второ, въпреки опитите за замъгляване на фона, остава видима една единствена червена ивица боя.

Увеличен изглед на отражението на слънчевите очила, което изглежда показва, че снимката е направена на малка улица с паркирани коли.

Предположенията ни бяха верни. За по-малко от 10 минути и по-малко от час след като Рундо за първи път публикува снимките, намерихме местоположението – точно зад ъгъла от местоположението на снимката на Мейфийлд. Успяхме да го намерим, като претърсихме района в непосредствена близост до снимката на Мейфийлд в Google Street View за това единствено парче червена боя срещу светло оцветена стена. Други детайли, видими както в снимките на Рундо — въпреки усилията за замъгляване на фона —, така и в изображенията на Google Street View потвърждават, че това е точното място.

Някои от елементите, които се виждат в снимките на Рундо, включват линия от червени графити, избледнели към горната част (светлосин кръг); шарки от петна от светла боя върху сивата стена (зелени и лилави кръгове); шарки от черна боя (пурпурен кръг); и вертикален ръб извън центъра между сивите сегменти на стената (жълт кръг).
Изображение от Google Street View на местоположението в Пловдив, България .

Репортерът на Bellingcat също успя да посети мястото и лично да потвърди геолокацията. На по-малко от 40 метра, между две сгради, където няма налични изображения на Google Street View, Bellingcat откри и стена , пред която Мейфийлд позира като модел на риза за модната марка на Рундо; тези снимки бяха публикувани на 27 октомври 2022 г.

Пътуване до фитнеса и „Снимка на поддръжник“

На 3 ноември 2022 г. Рундо публикува черно-бял видеоклип на себе си, докато се бори със сенките на малък боксов ринг. Обърнете внимание на разположението на разпознаваемите татуировки на крака на Рундо (видими също в рекламното изображение от октомври 2022 г. от Pride France), както и видимата емблема на якето, изглеждащо идентично с това, което той моделира и рекламира като „ново“ само няколко дни преди това . Това показва, че изображението е обърнато. Rundo изтри видеото по-малко от четири часа след публикуването му.

Екранна снимка на видеоклип на Роб Рундо, публикуван в един от неговите канали в Telegram на 2 ноември 2022 г.
Огледална версия на същата екранна снимка.

Потърсихме местоположението въз основа на предишното предположение, че вероятно е в Пловдив и освен това вероятно на пешеходно разстояние от местоположението на предишните снимки. Прегледахме налични профили и снимки онлайн на местни боксови зали и фитнес съоръжения. Благодарение на изображението на стената, което се вижда на заден план, скоро намерихме местоположението — Perfect Fitness , приблизително на 20 минути пеша от мястото на предишните снимки.

Местоположението на видеото на Рундо от 3 ноември 2022 г. в Пловдив, България; снимката е екранна снимка на видеоклип, публикуван от фитнеса на страницата му във Facebook . 

Рундо не свърши да пуска снимки от Пловдив. На 7 ноември 2022 г. той публикува това, което нарече „снимка на поддръжник“ в канала Telegram на своята модна марка, показваща неидентифициран мъж с гръб към камерата, седнал в бар.

„Снимка на поддръжник“, публикувана от Рундо, на неидентифицирано лице, облечено в пуловер от модната марка на Рундо (Bellingcat е скрила подробностите за пуловера); меню с думата „коктейли“ се вижда на заден план (зелен кръг).

На снимката има няколко улики, които веднага показват местоположението му. Все пак отново търсихме с предположението, че това вероятно е в Пловдив. Тъй като на заден план се вижда меню, озаглавено „коктейли“ на английски език, чрез търсене на думите „коктейли Пловдив“, успяхме да намерим местоположението само след няколко минути — Rock Bar Download, популярен бар в центъра на Пловдив, в рамките на на половин час пеша от снимките на стената.

Bellingcat се свърза с българското вътрешно министерство, за да попита дали са запознати с присъствието на Рундо в страната и дали работят с американските власти за неговото проследяване, задържане или екстрадиране. Говорител на министерството насочи въпросите ни към националната полиция на България, която каза на Bellingcat, че е запозната с въпросите ни, но тъй като се отнасят до оперативни (потенциално текущи) разследвания, не могат да дадат коментар към момента на публикуването.

Надолу, но не и в София и извън нея

Въпреки постоянните усилия да прокара името си, марките и различните си проекти, Рундо остава на периферията на крайната десница. Основният му канал в Telegram беше забранен от магазините на Google Play и App Store на Apple през май 2022 г., което означава, че потребителите трябваше да изтеглят приложения директно от Telegram, за да получат достъп до него. Впоследствие броят на последователите на Rundo спадна от повече от 13 000 абонати през май 2022 г. до приблизително 10 400 абонати до ноември 2022 г., което е спад от 20 процента.

„Рундо е по-малко популярен, отколкото би искал“, каза за Bellingcat Джошуа Фишър-Бърч, изследовател от базираната в САЩ неправителствена организация Counter Extremism Project. „Рундо няма профила на инфлуенсър, който вероятно иска, което също се затруднява от неспособността му да използва лесно основните социални медии.“

Другите канали на Rundo в Telegram също не се справят добре. Резервен „нецензуриран“ канал Rundo, създаден през май, все още има по-малко от 5000 абонати към ноември 2022 г.; други, включително неговите модни марки и нов личен канал, който стартира през април 2022 г., имат само няколко хиляди последователи.

Международното присъствие на Рундо обаче изглежда му позволява да се учи от опита на други крайнодесни движения. В един от своите канали в Telegram през май 2022 г. Рундо публикува аудиозапис на почти тричасов разговор, който е имал с Алекс Дейвис, съосновател на британската неонацистка група National Action, която е определена като терористична група от Обединеното кралство властите през 2016 г. По време на пускането на разговора Дейвис беше осъден за членство в терористична организация и вкаран в затвора, като в крайна сметка получи присъда от 8,5 години. Независимо от това Рундо описа Националното действие като „пионер в уличната младежка политика (sic)“ и насърчи последователите си да „си водят бележки и да се учат от това, което в крайна сметка свали [Националното действие]“.

Съответно Фишър-Бърч предупреждава, че Рундо все още е опасен и „се опитва да спечели последователи сред американската крайна десница“. Рундо продължава да поддържа модел на бойни клубове в стил RAM в САЩ и извън тях, насочени към млади мъже и набиране в гимназии, фитнес зали и други места. Освен това, каза Фишър-Бърч пред Bellingcat, Рундо все повече подчертава необходимостта в своите резултати членовете да бъдат обучени, готови и желаещи като „воини“ да използват физическо насилие срещу своите предполагаеми врагове.

Bellingcat се свърза с Рундо чрез неговия акаунт в Telegram, за да поиска коментар за тази статия и го попита дали му е разрешено законно да бъде в Европейския съюз, защо е напуснал Сърбия и дали ще се върне в САЩ за процеса си през април 2023 г. Към момента на публикацията той не беше отговорил на запитването ни.

Рундо, изглежда, е бил зает с модната си марка. „Ще имаме едно последно голямо пристигане на всички нови артикули преди Коледа, така че следете“, написа Рундо в канала на марката си на 29 ноември 2022 г., публикувайки отново снимката, направена пред незабележимата стена с една червена ивица в Пловдив.

https://www.bellingcat.com/news/2022/11/29/us-american-white-supremacist-facing-criminal-charges-located-in-bulgaria/

Профилна снимка за: Майкъл КолбърнМайкъл Колборн

Майкъл Колборн е журналист и изследовател в Bellingcat; той ръководи Bellingcat Monitoring, нашият проект за изследване и наблюдение на крайната десница в Централна и Източна Европа. Той туитва в @ColborneMichael.