“Алеф” възкреси паметта за Холокоста

Тази вечер в навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста  27 -ми януари Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” и бургаската писателска общност проведоха тематична вечер посветена на отдаване почит към невинните шест милиона унищожени евреи в нацистките лагери на смъртта.

Тематичната вечер се проведе в зала “Проф. Димитър Аврамов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас и направи много млади хора от бургаските езикови гимназии, както и от природоматематическата гимназия, писатели и граждани  съпричастни към възкресяване на паметта.

Организатор и водеща беше Алберта Алкалай основател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество “Алеф”.

Чрез представянето на сборника с разкази „Необикновени постъпки на обикновени хора“ на млади автори и прожекция на документалния филм на Дариуш Яблонски “Фотолюбител” публиката се запозна с факти и интересни преживявания свързани с Холокоста.

Премиерата на сборника „Необикновени постъпки на обикновени хора“, съдържащ творбите на отличените автори в деветото издание на международния литературен ученически конкурс  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ се случи с участието на две от номинираните участнички в конкурса.

Специални плакети на „Алеф“ получиха писателката Роза Боянова и директорката на Английската гимназия в Бургас.

Стойчо Кьосев, доктор по философия, един от емблематичните лица на демократичните промени в Бургас насърчи младите зрители да творят и да насочват своето слово към бъдещето, но и да не забравят миналото на човечеството и божественото начало на Словото.

Възпоменателната вечер продължи с прожекцията на документален филм предоставен специално на Център “Алеф” от Полския институт в София, който пренесе публиката в жестоката реалност на еврейското гето в Лодз през Холокоста.

dav

Авантаж